Hyppää sisältöön

Peräti viisi kotiradan tammaa jahtaa ravikuningattaren titteliä Seinäjoella

Tämän vuoden ravikuningatarkilpailuun valitusta kahdestatoista tammasta peräti viisi on kotiradan hevosia. Akaasia, Sävel-Taika, Lakan Leija, Ryti-Tyttö ja Taksvenla ovat kaikki Pohjanmaalta. Kuninkuusravit järjestetään Seinäjoella 31.7.-2.8.2020.

Taksvenla_2_kuva_juho_hamalainen
Taksvenla on yksi Pohjanmaan viidestä kuningatarkisaan osallistuvasta hevosesta. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Akaasiaa ja Sävel-Taikaa yhdistävät Oja-Nisulat. Akaasian omistaja, valmentaja ja kasvattaja, kurikkalainen Ari Oja-Nisula ja Sävel-Taikan omistaja ja valmentaja, ilmajokelainen Olavi Oja-Nisula ovat serkkuja. Ryti-Tyttöä, Lakan Leijaa ja Taksvenlaa yhdistää paikkakunta – kaikki kolme saapuvat kilvoittelemaan seppeleestä Lapualta.

Kahdentenatoista tammana tämän vuoden ravikuningatarkilpailuun mukaan päässeistä julkistettiin Taksvenla, joka kilpailee kotiradan Kuninkuusraveissa tittelistä nyt ensi kertaa. Uutinen mukaan pääsystä oli mieluinen lapualaiselle Veijo Hakalalle, joka on tamman kasvattaja, omistaja ja valmentaja.

”Vähän piti kauan nimeä odottaa. Kun kaksi viimeistä oli jäljellä, niin meinasin jo, että jättääköhän ne sen rannalle, mutta onneksi meni näin päin”, Veijo Hakala sanoo.

Ratkaisevana näyttönä mukaan pääsylle Hakala pitää heinäkuun puolen välin kolmen kilometrin matkaa Vermossa, jossa Taksvenla kiri toiseksi.

Veijo Hakalan nimissä on 26 kasvattia. Hevoskasvatuksen juuret juontavat 60-luvulle, jolloin Veijon isä Mikko Hakala osti ensimmäiset hevoset. Välillä oli parikymmentäkin vuotta, ettei Hakaloilla ollut hevosia. 80-luvun lopulla ostettiin emätamma Taksa, joka jätti kolmetoista varsaa, muun muassa Taksvenlan emän, Taksveeran. Taksvenlan isä on kolminkertainen ravikuningas Apassi. Parhaimmillaan Hakaloilla on ollut hevosia samanaikaisesti toistakymmentä.

Taksan menestynein jälkeläinen on Taksvärkki, joka tienasi urallaan reilu 40 000 euroa ja juoksi ennätyksen 24,1aly. Taksa palkittiin myös valioperiyttäjänä.

Taksvenlan emä Taksveera ei niittänyt radoilla paljoa menestystä, sillä se keskittyi muuhun enemmän kuin raviurheiluun.

”Laukkoja vähän pakkasi olla ja terveysongelmiakin. Sen isäori Valpurin-Vesa ei ollut kovin hyvässä huudossa. Joku hevosmies joskus kysyikin, että kuinka te ootte saanu sen (Taksveeran) näin lujaa menemään”, Veijo Hakala naurahtaa.

Hakaloiden kasvatit on pitkään nimetty Taks-alkuisesti, mikä juontaa juurensa luonnollisesti Taksaan.

”Hippoksen kanssa silloin aikanaan niistä nimistä väännettiin, kun oli niin nuukaa. Kun alettiin nimetä Taks-alkuisesti, ei ole tarvinnut takuta, kun muilla ei ole niitä.”

Nimeämisessä on lähdetty vähän kansainvälisillekin vesille, sillä kasvateista nuorin, nelivuotias tamma on nimeltään Taksomykke. Tallin kolmas hevonen on ruuna Takseko. Emätammoja ei tällä hetkellä ole.

Taksvenla on Hakaloiden kasvateista ensimmäinen Kuninkuusravien pääkilpailuun osallistuva hevonen. Odotuksia Veijo Hakala ei suojatilleen osaa vielä ladata, mukaan pääsykin on jo ”lievä voitto”.

”Jos tuuria olisi, niin puolen välin paikkeilla se voisi olla. Taksvenla on suoritusvarma, eikä tähän asti ole haitannut, vaikka on startattu tiheäänkin.”

Kotioloissa tamma on luonteeltaan lunki, mutta kun kärryt laitetaan perään, on se virkeä ja vähän omapäinenkin.

”Vanhemmiten on oppinut nauramaan sen jutuille ja muuttamaan omia käsityksiä, sekä antamaan anteeksi.”


Hyvää mieltä ja hevosen elämää


Lakan Leija on myös sekä ravikuningatarkilpailun ensikertalainen että lapualaisen hevoskasvatus- ja valmennustyön tulos. Kahdeksanvuotiaan tamman taustalla ovat veljekset: Mikko Tuomaala omistaa ja Erkki Tuomaala valmentaa. Kasvattaja on Maatalousyhtymä Tuomaala, jonka nimissä on kasvatettu 56 hevosta. Erkki Tuomaalan nimistä löytyy vielä lisäksi seitsemän omaa kasvattia.

Lakan Leija (emä Turlakka, isä Viesker) on oma kasvatti kolmannessa polvessa. Mikko ja Erkki Tuomaalan isä osti aikoinaan Loisto-Postin, joka on Lakan Leijan emän emän emä. Ravihevosia Tuomaalassa on ollut 70-luvulta lähtien.

Tällä hetkellä Erkki Tuomaalan tallissa on kolme kilpahevosta, Lakan Leijan lisäksi ori Lakuri ja tamma Vivakka.

Suomenhevoskasvatuskin jatkuu Tuomaalassa edelleen, nyt jo kolmannessa polvessa Mikon ja Erkin veljen, Ari Tuomaalan pojan Ilkka Tuomaalan toimesta.

Lakan Leija on Erkki Tuomaalan ensimmäinen valmennettava, joka on päässyt mukaan Kuninkuusravien pääkilpailuun. Maatalousyhtymä Tuomaalan kasvateista sen sijaan kilpailussa mukana on aiemmin ollut Lakan Leijan täyssisko Vislakka, joka oli vuosina 2013 ja 2014 kokonaiskilpailun kuudes.

Kuningatarkilpailuun valmistautuvan Lakan Leijan rutiinit säilyvät suurkilpailun alla ennallaan.

”Paljon ei ole muutettu, on uitettu, vähän hierottu ja mieltä yritetty pitää hyvänä. Laitumella se on ollut ja ollaan yritetty katsoa, että kaikki on kunnossa ja pysyisi terveenä. Sellaista hevosen elämää,” Erkki Tuomaala kuvailee.

Kuninkuusravien aikaan eletään lapualaisittain jännittäviä hetkiä, mutta myös Tuomaalan suvussa. Ravikuningatarkilpailuun kolmatta kertaa osallistuva Ryti-Tyttö ei heitä kauas Lakan Leijan taustajoukkojen sukupuussa, eikä maantieteellisestikään. Tamman valmentaja ja osaomistaja on Erkki Tuomaalan siskon poika Olli-Matti Porola, jonka talli on parin kilometrin päässä. Kilpasiskot treenaavatkin samoilla teillä.

Kuninkuusravien pääkilpailuun mukaan pääsy on luonnollisesti haaveiden täyttymys pitkän linjan suomenhevosmiehelle.

”Sinne tähdätään jokaisella suomenhevosella ja on tähdätty tälläkin siitä lähtien, kun näki, että Lakan Leijasta tulee juoksija ja sillä on mahdollisuuksia.”

Mistä sen sitten tietää, että hevonen on hyvä? Tuomaala lainaa hevosiaan paljon ohjastaneen Markku Hietasen sanoja, kun häneltä asiaa joskus kysyttiin.

”Markku totesi, että kyllä sä sitte huomaat, kun sulla on hyvä hevonen.”

Samoilla on linjoilla Tuomaalakin, kyllä sen sitte huomaa.

24.7.2020 Ravikuninkaan hovikuski Henri Bollström: "Positiiviselta tuntuu"
24.7.2020 Kuninkuusravien sunnuntain lähtölistat vilisevät huippuhevosia – Parvelan Retu hakee Pikkukunkusta jatkoa huimalle voittoputkelle
24.7.2020 Virittäydy Kuninkuusravien tunnelmaan lauantaina ja sunnuntaina Ylen kanavilla – ”Kunkkarit on tunteiden vuoristorataa”
23.7.2020 Kolarilainen Noora Hirvimäki lähtee yli 600 kilometrin päähän tavoittelemaan ohjastajauransa suurinta täysosumaa – ”Aivan mahtavaa päästä kokemaan tällainen mahdollisuus
23.7.2020 Kuninkuusravien perjantain ja lauantain lähtölistat on julkaistu

25.7.2020 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat on arvottu