Hyppää sisältöön

Peanutsista vuoden 2019 St. Leger –kilpailun ansaittu voittaja

Porin lauantai oli Torvisen veljesten juhlaa, kun kaksikon ohjastamat nelivuotiaat huippuhevoset veivät nimiinsä St. Leger –lähdön ja suomenhevosten Satakunta-ajon 2. marraskuuta.

Nelivuotias Peanuts kuuluu lämminveritammojen kärkikastiin. Kuva: Hippos / Nelli Saari


Porin perinteisen St. Leger -lähdön ykköseksi ravasi Jukka Torvisen ohjastama huipputamma Peanuts. Hevonen piti kärkipaikan varman näköisesti itsellään koko kilpailun ajan, vaikka ohjastajan mukaan pientä haparointiakin oli havaittavissa.  


“Tämä on tosi ravivarma tamma, mutta pieni laukanvaara oli tänään olemassa. Volttilähtöjä ei ole Peanutsin kanssa juurikaan ajettu, niin tämä oli sille vähän uudempi juttu. Vaikea sanoa olisiko jäänyt vielä varaa kiriä”, Torvinen kertoi voittajahaastattelussa. 


St. Leger –ajossa tammat ja nuoret hevoset saavat tasoitusta, joten 4-vuotias Peanuts sai startata 2620 metrin matkalle ilman takamatkaa.  


“Hevonen oli tänään sopivan menevä, en alkanut turhaan pidättelemään ja annoin sen pitää sellaisen vauhdin kun tykkäsi. Loppukurvissa laitettiin sitten kaasu pohjaan, arvasin että kyllä se Ari sieltä vielä hyökkää”, ohjastaja kuvaili juoksunkulkua.  


Lähdön ykkössuosikki, Ari Moilasen ohjastama Lexus Dream lähti kilpailuun 40 metrin takamatkalta ja teki lopussa vakuuttavan kirin, joka riitti lopulta toiseen sijaan.  


Peanutsin valmentaja, Nurmijärvellä valmennustallia pyörittävä Anne Kangas kuvaili lähdön jälkeisiä tunnelmia jopa hieman epätodellisiksi. 


“Onhan tämä ihan mahtavaa, en olisi kyllä uskonut että tänään tulee ykkönen! Tänä vuonna olisi edessä vielä Kasvattajakruunu ja sen jälkeen jäädään tauolle. Ensi vuodelle suunnitelmissa joitakin 5-vuotiskisoja", valmentaja kertoi voittajahaastattelussa. 


Peanutsin voittoajaksi kirjattiin 15,5 / 2620 metriä. Lähdön kolmanneksi sijoittui Tapio Perttusen ohjastama Bosses Lady.  

 


Voittamaton Parvelan Retu  

Parvelan Retu on voittanut tänä vuonna kaikki lähtönsä. Kuva: Hippos / Nelli Saari

Suomenhevosten Satakunta-ajo tarjosi Marjo Vannisen kasvattamalle Parvelan Retulle peräti 16. peräkkäisen voiton. Voiton myötä oriista tuli eniten koskaan tienannut nelivuotias suomenhevonen.  


60 metrin takamatkalta lähtenyt Parvelan Retu aloitti hieman haparoiden ja otti alkuun lyhyen laukankin. Ohjastaja Hannu Torvinen kertoi kuitenkin, ettei ollut alkukankeudesta hirveän huolissaan. 


“Alku oli vähän haastava, mutta varsat on varsoja. Kiihdytys ei lähtenyt ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta pikkuhiljaa saatiin kärkeä kiinni. Tasaisesti mentiin ja saatiin ajaa selissä. Loppuun asti kuitenkin sai ajaa ihan tosissaan, varsojen kanssa kun ei ikinä tiedä”, ohjasta kommentoi. 


Ori oli lopulta täysin ylivoimainen voittaja. Valmentaja Petri Laine oli suojattinsa suoritukseen tyytyväinen - jälleen kerran.  


“Onhan se tämän kanssa aina kiva lähteä raveihin. Uran aikana on tullut toistaiseksi yksi tappio. Nyt hevonen saa jäädä ansaitulle tauolle, annetaan muillekin hetkeksi mahdollisuus voittoon. Ensi vuonna sitten viisivuotislähtöjä, ei me viitsitä vielä avoimiin lähteä nöyryyttämään muita”, valmentaja veisteli.  


“Tammanomistajiakin täytyy varmasti tässä jossain välissä palvella!” 


Parvelan Retu voitti lähdön ajalla 26,8 / 2100 metriä. Toiseksi kiri Arto Hammarin ohjastama Helkan Toivo ja kolmanneksi Iikka Nurmosen ajokki Stallone. 


Launtain tuloksetRavien päälähdöt ajettiin noin 45 minuuttia aikataulusta jäljessä lähdössä 7 sattuneen kolarin vuoksi. Ohjastajat Antti Ala-Rantala ja Juha-Pekka Ahonen toimitettiin törmäyksen jälkeen sairaalaan jatkotutkimuksiin, ja hevoset Jyllätys ja Eikfaksen talutettiin varikkoalueella eläinlääkärin tarkistettavaksi. Molemmat ohjastajat olivat onnettomuuden jälkeen tajuissaan.