Hyppää sisältöön

Peanuts, Stonecapes Queila sekä Willow Pride starttaavat Seinäjoki Racessa – Esittelyssä suomalaisjoukkueen tammatrio

Vuoden 2021 Seinäjoki Racessa starttaa peräti neljä lämminveritammaa, joista kolme kuuluu kotimaan huippuihin. Peanuts, Stonecapes Queila sekä Willow Pride ovat kaikki kokeneita kilpailijoita, mutta kansainvälisessä kutsukilpailussa ne starttaavat ensimmäistä kertaa. Tutustu sinivalkoiseen tammatrioon!

Seinäjoki Raceen ensimmäisen kutsun kotimaisista tammoista lunasti kuusivuotias Peanuts, joka on tehnyt ikäluokkalähdöistä tasaista nousua kohti avoimen tason sarjoja. Anne Kankaan valmentama suojatti on voittanut yli puolet uransa 34 startista ja vuonna 2020 juostu ennätys 12,5ake kertoo paljon tammatähden kyvyistä.

”Se on tuntunut nyt normaalilta omalta itseltään. Toivotaan, että ollaan päästy viruksesta eroon, joka häiritsi hevosta edellisen Vermon startin aikoihin”, Peanutsin valmentaja Anne Kangas kertoo.

”Tosi mahtavaa, että saatiin kutsu ja oikein innostuneena ollaan lähdössä mukana. Nähdään miten tamma pärjää tällaisessa seurassa.”

Lähtö kertoo paljon myös kauden jatkosuunnitelmien osalta. Avoimissa tammalähdöissä tamma on nähty jo aikaisemmin, mutta jos kaikki menee Seinäjoelle suunnitelmien mukaan, voidaan Peanuts nähdä jatkossa kilpailemassa oriita sekä ruunia vastaan.

”Kausi etenee varmaan sen mukaan, miltä se Seinäjoella näyttää. Pysytelläänkö tammalähdössä vai ajetaanko oriita ja ruunia vastaan. Kyllä varmasti kaikesta huolimatta joitain vastaan ajetaan, jos se pärjäilee, mutta katsotaan sen mukaan miltä se alkaa tuntumaan”, Kangas kertoo.

Peanutsin omistaa Talli Tenavat, jonka osaomistajiin lukeutuu valmentaja itse. Yksi omistajista on myös jääkiekkoilija Antti Pihlström.

”Kaikki omistajat ovat mukana todella innostuneesti. Harmittaa, kun yleisöä ei pääse paikan päälle, mutta muut aikovat seurata raveja tiiviisti kotikatsomoissa”, Kangas kertoo.

Peanutsin on kasvattanut Varsakujan Kavio & Kinner Oy. Jukka Torvinen vastaa Seinäjoki Racessa ohjastustehtävistä.

Euroopan mestarilla loistavat asetelmat

Stonecapes Queila muistetaan erityisesti vuoden 2019 viisivuotiaiden EM-lähdön voitosta. Christa Packlénin valmentama lahjakkuus on suurkilpailuvoittonsa jälkeen kilpaillut vakuuttavasti ja erityisesti alkuvuoden otteet lupaavat hyvää jatkoa ajatellen.

”Sille kuuluu ihan hyvää. Se on palautunut hyvin lauantain startista ja ollut pirteä sekä vetreä. Tuossa maanantaina kävin sitä vähän ajamassa”, valmentaja Christa Packalén kertoo.

”Kutsu on jo suuri asia ja on hienoa olla mukana. Saimme kutsun sunnuntaina, joten ei suuremmin osallistumista oltu suunniteltu. Ajankohta sattui kuitenkin hyvin kilpailukalenteriin.”

Hollolaistamma oli onnettaren suosiossa Seinäjoki Racen rata-arvonnassa, ja lähtöpaikaksi valikoitui toinen rata. EM-tittelinsä ”Keila” voitti upean keulajuoksun päätteeksi ja voittoaika 11,9ake olisi kovaa valuuttaa missä tahansa lähdössä.

Tamman ennätys 10,7aly (25.7.2019) on juostu Seinäjoella ja kyseessä on samalla myös radan tämänhetkinen rataennätys.

Hevonen on valmentajan mukaan kärsinyt pienistä vaivoista, jotka ovat pitäneet ainakin toistaiseksi hevosen todellisen potentiaalin piilossa.

”Tälläkin kaudella on ollut pieniä probleemia ja suorittaminen ei ole ollut niin tasaista. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kuntokäyrä on ylöspäin ja mennään oikeaan suuntaan. Se on nyt ehkä sellainen kun kuuluukin”, Packalén kertoo.

”Lähtö on täynnä kovia hevosia, mutta lähtöpaikka helpottaa menestymistä. Keilalla on kapasiteettia älyttömästi ja saa nähdä näyttääkö se sitä nyt ja tulevaisuudessa miten ulos, vai näyttääkö täysin ollenkaan. Ei se kumartele ketään tuossa lähdössä, mutta voitto olisi todella suuri yllätys”, valmentaja analysoi suojattinsa mahdollisuuksia.

Stonecapes Queila on Packalénin perheen silmäterä. Hevosen omistaa Susanna Packalén ja valmennuksesta vastaa Christa Packalénin lisäksi tämän elämänkumppani Niki Finnström. Rattailla nähdään tuttuun tapaan EM-voiton kapellimestarina toiminut Hannu Torvinen. Tamman ovat kasvattaneet Maini ja Saku Mikkola.

Menestystamma Willow Pride on uuden haasteen edessä – ”Sen pitäisi olla parhaimmillaan lauantaina”

Markku Niemisen tallista on totuttu näkemään osallistuja kansainvälisissä suurkilpailuissa. Tällä kertaa tallia edustaa Willow Pride, joka valittiin tammikuussa järjestetyssä Ravigaalassa viime vuoden parhaaksi lämminveritammaksi. Uusi vuosi on jatkunut myös vahvojen otteiden merkeissä.

”Kyllä sen pitäisi olla samanlainen kuin Vermossa ja Lahdessa. Jokimaalla se teki tosi kovan juoksun, ja keli ei ollut meille suotuisa. Kyllä sen pitäisi olla parhaimmillaan lauantaina”, Willow Priden luottohoitaja Noora Tuula kommentoi.

Willow Pride on kilpaillut urallaan kovissa lähdöissä, mutta Seinäjoen kaltainen kutsukilpailu on uusi tilanne myös kokeneelle tammalle.

”Onhan se kova juttu olla mukana, eihän siitä mihinkään pääse. Kyllähän tuo semmoista erikoisjännää tuo mukanaan. Tämä kun on ensimmäinen tämmöinen tosi kova kilpailu. Hyvillä mielin kuitenkin lähdetään kilpailemaan”, Tuula kommentoi.

Willow Priden ura ollut tasaisen noususuhdanteinen. Mahdollisia syitä Willow Priden poikkeukselliseen menestykseen löytyy useita, mutta muutama erityinen asia nousee hoitajan mieleen.

”Se on pysynyt koko uransa terveenä, ja koputetaan puuta, että näin on myös jatkossa. Lisäksi se on radoilla tosi kovaluontoinen. Se on vuosien varrella vain sitkistynyt, ja on ihailtavaa seurata, kun se ei anna tuumaakaan periksi. On ollut hienoa seurata sen kasvua tuommoiseksi kilpahevoseksi”, Willow Priden kilpauraa pitkään seurannut Tuula kertoo.

Willow Pride on kilpaillut koko uransa Markku Niemisen valmennuksesta käsin. I.M.T.-Talli Oy on hevosen omistaja sekä kasvattaja. Seinäjoki Racessa ohjastuksesta vastaa tuttuun tapaan Ari Moilanen.

Seinäjoki Race 2021, lähtölista

1.Heavy Sound* / Kenneth Haugstad
2. Stonecapes Queila / Hannu Torvinen
3. Ubertino Grif / Santtu Raitala
4. Vernissage Grif* / Alessandro Gocciadoro
5. Hotshot Luca / Pekka Korpi
6. Dear Friend* / Johan Untersteiner
7. Grainfield Aiden / Esa Holopainen
8. Willow Pride / Ari Moilanen
9. Generaal Bianco* / Olli Koivunen
10. Peanuts / Jukka Torvinen