Hyppää sisältöön

Parvelan Retu on ainutlaatuinen lahjakkuus, joka on voittanut peräti 20 ravilähtöä putkeen – ” Jos ei Retuun ei pysty luottamaan, niin en tiedä mihin”

5-vuotias suomenhevosravuri Parvelan Retu on voittanut urallaan peräti 20 ravilähtöä putkeen. Hevonen valmentautuu Orivedellä Petri Laineen tallilla, ja sunnuntaina Seinäjoen Kuninkuusravien Pikkukunkku-lähdössä tähtäimessä on voitto numero 21. Pikkukunkku starttaa sunnuntaina 2.8. kello 16.29.

Parvelan Retun voittoputki on venynyt uusille kymmenluvuille. Edellinen tolppa irtosi Mikkelistä. Kuva:Hippos/Ida Laine

Yksi suomalaisen raviurheilun tämän hetken vakuuttavimmista ikäluokkatähdistä on 5-vuotias suomenhevonen Parvelan Retu, joka on voittanut urallaan jo 20 ravilähtöä putkeen. Ainoastaan uran avausstartissa ori sijoittui ”vain” kolmanneksi.

Monesti voittoputken katkeamista nähdään vääjäämättömäksi tapahtumaksi ravipiireissä, mutta Orivedellä asiaa lähestytään positiivisesti.

”Kyllä ne lähdöt täytyy ajaa, mutta se että monet sanovat, että tappio on startti startilta lähempänä, niin sanon että sehän menee vain kauemmaksi”, naurahtaa Parvelan Retun valmentaja Petri Laine, viitaten uran avausstarttiin.

Edellinen osoitus Parvelan Retun ylivoimaisuudesta saatiin Mikkelin Varsakunkku-finaalissa, jossa Laineen suojatti vei voiton yli parinkymmenen metrin erolla seuraavaksi tulleeseen. Seinäjoen Kuninkuusraveissa ”Retu” nähdään sunnuntain Pikkukunkku-lähdössä. Ravikilpailuiden lisäksi Parvelan Retulla on pitänyt tänä vuonna kiirettä myös siitostoiminnan kanssa.

”Hevoselle kuuluu ihan hyvää, ei ole tullut mitään takapakkeja mutta ei mitään yltiöpositiivistakaan ole tapahtunut. Samalla tavalla ollaan kilpailtu ja käyty pukilla hyppyyttämässä. 100 tammaa otettiin tänä vuonna, vaikka enemmänkin olisi ollut tulijoita. Nuoren oriin kohdalla päätettiin ottaa tuon verran. Hyvin on kyllä molemmat hommat toimineet.”

Tammanomistajien ja raviyleisön lisäksi hevonen on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen myös valmentajaan. Vastaavaa suomenhevoslahjakkuutta ei ole vielä Suomessa nähty.

”Kyllähän sitä aina ajattelee kun lähtee ajamaan, kuinka voi olla mahdollista, että tämmöinen sattui omalle kohdalle. Ei ole vielä Suomessa nähty tuommoista, joka olisi näin nuorena näin hyvin pärjännyt. Edes niille jotka ovat vuosia hevosten kanssa toimineet eivät ole saaneet tällaista kohdalle, niin kyllähän sitä ihmettelee miten omalle kohdalle on näin käynyt”, pohtii Laine huippuhevosen valmentajana toimimista.

Viisivuotiskauden päätavoite löytyy kuukauden kuluttua Jyväskylästä, jossa kilpaillaan perinteinen suomenhevosten Derby.

”Derby on ollut kauden päätähtäin alusta asti, ja sitten Satakunta Senior ja Vermossa oli yksi sarja johon tarkoitus olisi osallistua, jos kaikki on kohdillaan. Aika pitkä talvitauko tulee varmaan, joten ei se ihan mahdoton ajatus ole, jos ajetaan vielä joku lähtö”, Laine pohtii loppukauden startteja.

Viimeisten ikäluokkalähtöjen lähestyessä tolppakonetta aletaan helposti verrata avoimen sarjojen rutinoituneisiin kilpailijoihin. Kuninkuusravien alla herääkin väistämättä ajatus, milloin Retu nähdään tittelijahdissa?

”Kyllä sillä Kunkkareihin on kaikki edellytykset jossain vaiheessa, jos mitään takapakkia ei tule. Sillä on varmasti jo nyt vauhtia ketä tahansa hevosta vastaan ja kovuuttakin tulee starttien myötä tälle vielä lisää.”

Sunnuntaina edessä on kuitenkin Pikkukunkku, joka ajetaan lähtöauton avustuksella niin sanottuna ryhmäajona. Edellisessä autolähdössä laukka pääsi yllättämään innokkaan hevosen, mutta Retu otti tilanteen haltuun tuolloinkin. Seinäjoelle matkataan syystäkin luottavaisin mielin

”Olen hevoseen oppinut luottamaan, sillä jos ei Retuun ei pysty luottamaan, niin en tiedä mihin. Laukkojenkin jälkeen se on kiertänyt vielä koko porukan”, valmentaja toteaa vilpittömästi.

Hevosmies pienestä pitäen


Vuodesta 2012 asti valmentajana toimineen Laineen treenattaville on historiassa kertynyt vain runsaat sata starttia. Tallista on kaviourilla esiintynyt Parvelan Retun lisäksi mm. Pörnä-Tyttö, joka kilpaili urallaan kuningatarkilpailussa sekä voitti mm. vuoden 2014 Pikkukunkku-lähdön. Valmentaja vierittää menestyksen kuitenkin nelijalkaisten tovereiden sekä tallin tiimin kunniaksi.

”On kai sitä jotain tehty oikein, mutta kyllä se on selvä juttu, että huonosta hevosesta ei saa hyvää. Kyllä ne lahjakkaat lahjakkaina syntyy. Hyvä puoli minulla on, että avopuoliso on eläinfysioterapeutti ja hän huolehtii esimerkiksi myös ruokinnasta. Helppoa hommaa tämä minulle, kun tämmöinen tiimi löytyy”, kehuu Laine.

Orivedellä Parvelan hevostilaa pitävän Laineen arki on pitkään pyörinyt hevosten ympärillä. Varsinaisia valmennettavia löytyy tällä hetkellä kaksi, mutta kuhinaa riittää tallilla muuten. Kiirettä pitää myös kotitilan ulkopuolella. Autossa puhelimeen vastannut Laine oli juuri saapumassa lähitallilta kengityshommista.

”Meillä on täyshoitotalli ja yksi työntekijä. Varsoille ja tammoille on pihatot, joissa on omia ja vieraita siitostammoja. Kesävarsat jäävät pihattoon ja ovat täällä seuraavan talven ja kesän. Sitten porukka vaihtuu. Olisiko nytkin kolmisenkymmentä päätä tallissa.”

Ravitoiminnan tuleminen mukaan talliarkeen ei kuitenkaan ole mikään uusi käänne Laineen elämän varrella, vaan suomenhevosten kanssa on kierrelty ravikilpailuja jo pienestä pitäen.

”Minulla oli 80-luvulla ruuna nimeltä Hemma, jolla harjoittelin tätä touhua. Vaari osti hevosen minulle, kun olin kymmenen. Se oli ihan kelpo kilpahevonen”, paljastaa Laine.

Menestyvän valmennustoiminnan lisäksi oriveteläiseltä löytyy tallista lupaavaa siitostoimintaa. Laineen siitostammoihin kuuluva Maisiri on Maiskauksen sisko, eli Parvelan Retun täti. Kilparadoilta eläköitynyt Pörnä-Tyttökin odottaa esikoistaan. Kenestä muustakaan kuin Parvelan Retusta.

Tuleva huippujuoksija kiinnostikin oriveteläistä jo varhaisessa vaiheessa, kun emä Maiskaus asusteli Laineen tallissa. Parvelan Retun kasvattajan Marjo Vannisen kerrottua, että tamman seuraava varsa olisi mahdollisesti kaupan, heräsi idea varsan ostamisesta. 

Omistajaporukka Lakos Team Ay pitää sisällään valmentajan lisäksi Ismo Koskisen sekä Mikko Seppälän, jotka hekin asustavat Orivedellä.

”Ismo on ollut aikaisemmin parissakin ruunassa mukana, mutta Mikko taas on ihan uusi hevospiireissä, vaikka isä hevosihminen onkin ollut. Hienoa että uudelle laji-ihmiselle sattuu heti noin hieno hevonen”, iloitsee Laine.

Lähtölista, Pikkukunkku, 2.8.2020

Lue lisää:

28.7.2020 Suomenhevosveljekset Vixus ja Vixen kohtaavat toisensa Kuninkuusravien pääkilpailussa – ”Onhan siinä syytä jännittää”

27.7.2020 Seppo Suurosen huippulupaus Maurizo on yksi Pikkuprinssin ennakkosuosikeista – ”Toivotaan että siitä olisi hevosta vielä vuosiksi”

26.7.2020 Peräti viisi kotiradan tammaa jahtaa ravikuningattaren titteliä Seinäjoella

25.7.2020 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat on arvottu 

24.7.2020 Ravikuninkaan hovikuski Henri Bollström: "Positiiviselta tuntuu"
24.7.2020 Kuninkuusravien sunnuntain lähtölistat vilisevät huippuhevosia – Parvelan Retu hakee Pikkukunkusta jatkoa huimalle voittoputkelle
24.7.2020 Virittäydy Kuninkuusravien tunnelmaan lauantaina ja sunnuntaina Ylen kanavilla – ”Kunkkarit on tunteiden vuoristorataa”
23.7.2020 Kolarilainen Noora Hirvimäki lähtee yli 600 kilometrin päähän tavoittelemaan ohjastajauransa suurinta täysosumaa – ”Aivan mahtavaa päästä kokemaan tällainen mahdollisuus"
23.7.2020 Kuninkuusravien perjantain ja lauantain lähtölistat on julkaistu