Hyppää sisältöön

Parvelan Retu dominoi suomenhevosten Derbyä – tuloksena 23. peräkkäinen ykkössija

Lauantaina Jyväskylän Killerin raviradalla ratkottiin suomenhevosten Derbyn voittaja. Viisivuotiaille suomenhevosravureille suunnatussa ikäluokkakilpailuissa yksi oli yli muiden, kun Parvelan Retu nappasi uransa 23. peräkkäisen voiton. Voitto oli 45 000 euron arvoinen.

Parvelan Retu ja Petri Laine Derby 22.8.2020 kuva juho hämäläinen
Parvelan Retu on suomenhevosten Derbyn voittaja vuonna 2020. Kuvassa voittoa juhlii valmentaja Petri Laine. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Ykkösradalta matkaan kiihdyttänyt Parvelan Retu ei panostanut lähtökiihdytykseen, vaan keulaan ampaisi auton takaa ensimmäisenä Vilkkeen Velmu. Startin jälkeen ohjastaja Hannu Torvinen aloitti kipuamisen piikkipaikalle toista rataa pitkin. Kun lähtöä oli ajettu reilut 500 metriä, vyöryi suosikki keulaan. Loppu olikin Petri Laineen valmentaman oriin näytöstä. 

Derby-finaalista joutui jäämään torstaina pois karsintavoittaja Mitori, mikä tiesi sitä, että Parvelan Retu joutui finaalissa siirtymään ykkösradalle. Retu on langennut urallaan muutaman kerran lähtölaukalle, joten väärä askellaji olisi ollut sisäradalla tukala paikka. Valmentajalta kyseltiinkin ennen finaalia, huolettiko lähtöpaikan yllättävä muutos.

”Kyllä ne sitä kyseli, mutta ei minua huolettanut yhtään. Minä olen oman työni tehnyt ja minulla on ammattimies tuolla rattailla, niin se klaarasi vallan hienosti tänään”, valmentaja Petri Laine kiitteli Hannu Torvisen ajosuoritusta voittajahaastattelussa.

Mitään epävarmuutta ei huomannut myöskään ohjastaja ykkösradalta lähdettäessä.

”Kiihdytettiin suoraan siitä ja päästiin toiselle. Sen jälkeen oli selvää, että koitetaan pitää latu auki ja katsotaan ettei törmätä mihinkään”, kertasi Torvinen lähdön tapahtumia.

Torvinen on ohjastanut Parvelan Retun uran kaikki kilpailusuoritukset. Ammattiohjasta on nähnyt urallaan useita lahjakkaita ravureita, mutta Retu erottautuu edukseen varsinkin kovan kilpailuviettinsä myötä.

”Se on tosi spesiaali ja harvoin tulee tämmöistä hevosta vastaan, mikä on niin mahdottoman kilpailuhenkinen ja semmoinen joka ihan alusta lähtien tykkää kilpailla. Sillä on tosi kova voitontahto”, Torvinen kehui.

Derbyn finaalissa toiseksi ylsi maaninkalaisen Ossi Nurmosen valmentama Stallone ja kolmannen sijan vei Teemu Okkolinin tallin Vilkkeen Velmu.

”Kyllähän se on niin uskomaton hevonen”

Voittajakehä muuttui siniseksi, kun Parvelan Retun taustajoukot juhlivat upeaa voittoa Killerillä. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Parvelan Retu on voittanut ikäluokkalähdöissään kaiken mahdollisen ja lauantain jälkeen uran voittosumma on kohonnut jo yli 250 000 euron. Retu oli vakuuttava varsanakin, mutta tuskin kukaan tuolloin osasi odottaa kuluneiden kausien kaltaista dominointia.

”Uskomatontahan tämä on. Kolmivuotiaana kun aloiteltiin, ja jos joku olisi tuolloin sanonut, että tulisi 23 voittoa putkeen, niin hulluksihan sitä luulisi”, Laine kertoi voittajahaastattelussa.

Tuoreella derbyvoittajalla on pitänyt kiirettä myös kilparatojen ulkopuolella. Parvelan Retu aloitti tänä vuonna myös siitosuransa. Tammoja kertyi ensimmäisenä vuonna peräti 100 kappaletta. Siitoshommia hoideltiin kilpasuoritusten ohella.

”Kyllähän se on niin uskomaton hevonen. Vaikka kolme kertaa viikossa käytiin hyppyyttämässä läpi kesän, niin kaiken se on kestänyt kyllä hienosti. Eikä mitään heikkoa ole ollut missään kohtaa.”

Parvelan Retun kanssa Derbyn voittajaseremonioissa juhliminen merkitsee harrastajavalmentajalle paljon.

”Onhan tämä, kun ei kaikki ammattilaisetkaan taida tätä voittaa, saati kun tämmöinen harrastelija tulee ja vie pytyt täältä”, Laine tunnelmoi.

Laine on myös yksi Parvelan Retun omistajayrityksen Lakos Team Ay:n jäsen. Kolmihenkisestä porukasta suurkilpailuvoittoa voittajaseremonioissa oli juhlimassa myös Ismo Koskinen. Omistajiin lukeutuu myös Mikko Seppälä ja hevosen on kasvattanut Marjo Vanninen.

Retun takaa löytyy laaja taustajoukko, joka erottautui voittajaseremonioissa selvästi sinisten asujen kautta. Kun Laineelta kysyttiin, ketä hän haluaisi voitosta vielä kiittää, oli vastaus vilpitön.

”Kaikkia faneja ja ystäviä, jotka aina jaksavat laittaa viestiä ja soittaa, kun on pärjätty. Vähänhän niitä viestejä on tullut, kun aina voitetaan”, totesi Laine pilke silmäkulmassa.

Lue myös: Parvelan Retu on ainutlaatuinen lahjakkuus, joka on voittanut peräti 20 ravilähtöä putkeen – ”Jos ei Retuun pysty luottamaan, niin en tiedä mihin” (29.7.2020)

Suomenhevosten Derbyn tulokset, 22.8.2020