Hyppää sisältöön

Pakkolähtösummat poistetaan 1.1.2019 alkaen

Yhteiseen pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen linjaukseen siirtymiseksi kaikilta Euroopan ulkopuolella syntyneiltä hevosilta, jotka tuodaan Suomeen 1.1.2019 jälkeen, poistetaan pakkolähtösummat.

Pakkolähtösummat ovat nykyisin koskeneet kaksivuotiaina tai vanhempina Suomeen tuotuja, Euroopan ulkopuolella syntyneitä oriita ja ruunia. Tammoilla pakkolähtösummia ei ole ollut.

Pakkolähtösummien poisto ei koske ennen 1.1.2019 maahan tuotuja hevosia. Ennen vuodenvaihdetta Suomeen tuotujen hevosten voittosummat eivät muutu uudistuksen astuessa voimaan. 

Suomen Hippoksen hallitus päätti asiasta jalostusvaliokunnan esityksen pohjalta.

Samalla halutaan kiinnittää huomiota ja tukea kotimaisen ravihevoskasvatuksen positiivista kehitystä. Hippos-sarjojen määrä pidetään samana ja ne rajataan vain Suomessa syntyneille hevosille. Lisäksi lämminveristen alin Toto75-sarja joko rajataan Suomessa syntyneille hevosille tai Suomessa syntyneille hevosille määritetään siihen vähintään etusija 1.3.2019 alkaen.

Ruotsi, Tanska sekä Norja ovat päättäneet myös poistaa pakkolähtösummat vastaavasti 1.1.2019 alkaen. Pakkolähtösummien hallinnointi aiheuttaa ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Niiden taso on nykyiseen palkintotasoon verrattuna hyvin alhainen eikä niiden poistamisella tästä johtuen arvioida olevan suurta vaikutusta tuontihevosten laatuun tai määrään. 

Lisätietoja:

Vesa Mäkinen
Toimitusjohtaja
Suomen Hippos
vesa.makinen@hippos.fi
040 532 8923

Tuomo Pekonen
Kilpailupäällikkö
Suomen Hippos
tuomo.pekonen@hippos.fi
040 557 3889

Minna Mäenpää
Jalostusjohtaja
Suomen Hippos
minna.maenpaa@hippos.fi
040 511 2067