Hyppää sisältöön

Päivittäinen ravikilpailutoiminta alkaa tyylikkäästi 1.6. – Ikäluokkatähdet kohtaavat Kuopio Stakesissa ja kesäravikausi käynnistyy PowerParkista

Päivittäinen ravikilpailutoiminta alkaa Suomessa 1.6., ja heti maanantaina luvassa on upeita lähtöjä. Kuopiossa juostaan mm. nelivuotiaiden lämminveristen Kuopio Stakes –ikäluokkakilpailu, jossa suurimpana suosikkina kilpailuun starttaa supertamma Mascate Match. Kuopion lisäksi maanantaina kilpaillaan Härmän PowerParkin raviradalla.

Mascate Match lähtee maanantaina 1.6. jahtamaan ennakkosuosikkina Kuopio Stakesin voittoa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Suomen ravikilpailutoiminta keskeytyi koronatilanteen johdosta maaliskuun 18. päivästä alkaen. Keskustelua ravikilpailutoiminnan jatkumisen mahdollistumisesta tiukoin rajoituksin käytiin tiiviisti kevään aikana maa- ja metsätalousministeriön ja Suomen Hippoksen välillä. Suomen hallituksen toukokuussa antama linjaus urheilutapahtumien järjestämisestä 1.6. toimi myös aikatauluna raviurheilutoiminnan aloittamiselle.

MMM:n ja Hippoksen vuoropuhelun sekä selkeiden korona-ajan toimintaohjeiden myötä myönsi ministeriö luvan kuusien poikkeusoloihin valmistelevien ravikilpailuiden järjestämiseksi jo toukokuussa. Toukokuun poikkeusraveissa lähtöjen määrä oli rajattu kymmeneen eikä yhteen lähtöön voinut osallistua kuin kymmenen hevosta. Kesäkuun koittaessa raveja voi kuitenkin järjestää yleisörajoitukset huomioon ottaen normaaliin tapaan. Päivittäinen ravikilpailutoiminta alkaa maanantaina 1.6. Kuopiosta sekä Härmästä.

Kuopiossa nähdään heti maanantaina todella tasokkaita lähtöjä. Kylmäveriravurit kilpailevat paremmuudestaan perinteikkäässä Savo-Ajossa, jossa samassa lähdössä kohtaavat mm. vuoden 2015 Ravikuningas Jokivarren Kunkku, vuoden 2019 Kuninkuuskisan kakkonen Välkyn Tuisku, hurjakuntoinen Hetviina sekä salamannopea Välähdys.

Kuopion ravit kruunaa illan viimeisenä lähtönä juostava lämminveriravureiden ikäluokkakilpailu Kuopio Stakes. Ravien alussa kilpaillaan kaksi karsintalähtöä, joista 12 hevosta selvittää tiensä myöhemmin illalla ajettavaan finaaliin. Kilpailuun osallistuu yksi Suomen tämän hetken kirkkaimmista ravitähdistä, kun HIFK:n Raviliiga-hevonen Mascate Match saapuu Kuopioon. Kuopio Stakesin on historiassa voittanut useita tulevaisuuden supertähtiä, mm. vuonna 2016 kotiradan Next Direction vei kilpailun nimiinsä.

Alun perin Kuopio Stakes oli määrä kilpailla lauantaina 16.5., mutta kilpailutauon jatkuessa, jäi kilpailu tuolloin ajamatta. Suomen hallituksen antaessa ohjeistuksia yleisötilaisuuksien avaamisesta 1.6. alkaen, syntyi idea huipputason maanantairavien järjestämisestä. Kuopioon oli maanantaille suunniteltu normaalit iltaravit, mutta pitkä kilpailutauko sekä ajamatta jäänyt ikäluokkakilpailu herättivät keskustelun siitä, pitäisikö päivittäinen ravikilpailutoiminta aloittaa tyylillä.

”Kuopioon oli kilpailukalenterin mukaisesti kaavailtu kilpailupäivä maanantaille 1.6., ja kun toukokuussa tuli vahvistus urheilutapahtumien järjestämisestä kesäkuun alusta alkaen, tuntui hieman isomman profiilin maanantairavien järjestäminen luonnolliselta idealta valmentajien, radan sekä hevosten taustajoukkojen mielestä”, kertoi Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen.

Maanantaina Kuopion lisäksi ravataan myös Pohjanmaalla, kun PowerParkin raviradalla polkaistaan käyntiin vuoden 2020 kesäravikausi. Illan päälähdössä mm. kylmäveriravurit Joriini ja Sjö Vinn ottavat mittaa toisistaan.

Yleisö on tervetullut raveihin 1.6. alkaen


Vielä ensi viikolla, raveja oltiin järjestämässä siitä lähtökohdasta, että yleisöä ei ravitapahtumiin voida päästää. Ravikilpailuun osallistuu yleensä noin 150 hevosta, ja pelkästään ravikilpailun järjestäminen tuokin alueelle huomattavan määrän ihmisiä.

Aluehallintoviraston viime viikkoisen linjauksen mukaan urheilijoita tai järjestäjiä ei lasketa mukaan osallistujamäärään, jos he ovat erillään yleisöstä. Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti tuolloin, että aluehallintoviraston linjaus koskee myös ravikilpailuja. Näin ollen ravikilpailut voidaan 1.6. alkaen avata yleisön osalta niin, että yleisöalueella on enintään 500 henkilöä. Ehdottomana edellytyksenä on kuitenkin se, että talliportti on suljettu eikä minkäänlaista kulkua yleisöalueen ja tallialueen välillä sallita.

Perjantaina tullut tieto aiheutti juoksun aikaa vastaa, mutta Kuopion ravirata reagoi positiiviseen uutiseen nopeasti. Samana iltana tuli tieto, että maanantain raveihin voidaan myydä 350 pääsylippua.

”Tälle illalle on tulossa huikeat ravit. Olemme erittäin iloisia, että saamme tarjota myös Kuopio Stakes –kilpailuun osallistuvien hevosten omistajille ja nopeimmille ennakkolipunostajille mahdollisuuden tulla paikan päälle raveihin. Kun tieto yleisön saamisesta radalle tuli perjantaina alkuillasta, ryhdyimme heti toimiin, jotta pystymme järjestämään ravit turvallisesti myös yleisön kannalta.”

”Suuri kiitos ammattitaitoiselle organisaatiollemme, että he saapuivat viikonlopuksi töihin yleisön saamiseksi turvallisesti paikalle. Tiloja puhdistetaan ahkerasti myös ravien aikana, järjestysmiehet valvovat turvaetäisyyksiä ja palvelut ovat pääosin ulkotiloissa”, Kuopion raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen taustoittaa.

Kysyntää päivittäiselle ravikilpailutoiminnalle löytyy. Tulevan viikonlopun kuuteen ravipäivään hevosia ilmoitettiin huimat 866 kappaletta. Määrä on peräti 17% koko viime vuonna kilpailleiden hevosten määrästä.

Lähtölistat 


Kuopion ravit, 1.6., kello 18.00 alkaen

Ensimmäinen Kuopio Stakes -karsinta, klo 18.45

Toinen Kuopio Stakes -karsinta, klo 19.10

Savo-Ajo, klo 20.35

Kuopio Stakes -finaali, kello 21.00 (lähtölista julkaistaan karsintalähtöjen jälkeen)

Härmä, PowerPark, kello 16.00 alkaen

PowerPark Härmä-Ajo, klo 17.14

Lisätietoja:

Tuomo Pekonen

Kilpailupäällikkö, Suomen Hippos

puh.040 557 3889

tuomo.pekonen@hippos.fi

Marita Huttunen

Toimitusjohtaja, Kuopion ravirata

puh. 050 522 9799

marita.huttunen@kuopionravirata.fi