Hyppää sisältöön

Paikallisraveihin taas ilman koelähtöä

Ravien luokitusta koskevat ravikilpailusääntöjen kohdat uudistuvat vuoden vaihteessa. Vuoden alusta alkaen Paikallisravit-nimeä kantaviin kisoihin voi taas osallistua ilman koelähtösuoritusta.

Uusien sääntöjen mukaisista paikallisraveista ei kerry karsintapisteitä, eikä vaikuta hevosen kilpailuoikeuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että paikallisravitulos ei käy koelähdöstä, vaikka se aikarajat alittaisikin. Pitkään tauolla olleen hevosen kohdalla paikallisravistartti ei jatka hevosen kilpailuoikeutta eikä nollaa taukopisteitä. Toisaalta hevonen ei myöskään paikallisraveissa menetä kilpailuoikeutta, esimerkiksi hylkäysten takia.

Uudistus tuo sääntöihin yhden uuden ravikilpailuluokan totoravien ja paikallisravien väliin: ravikilpailut maa- tai jääradalla. Käytännössä uusi luokka tarkoittaa viimeiset kaksi vuotta paikallisravit-nimikkeellä ajettuja raveja. Näihin raveihin osallistuvien hevosten pitää olla suorittanut koelähtö ja niissä saavutetuista sijoituksista saa karsintapisteitä totoravien tapaan. Sekä ravikilpailuissa että paikallisraveissa voidaan järjestää opetus- ja koelähtöjä.

Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen kertoo sääntöjen nykyisen muodon kumpuavan kentän toiveista.

”Uudet säännöt antavat järjestäjille vapauden valita omalle alueelle sopivat ravit. Kunkin järjestäjän omaksi ratkaisuksi jää, onko harrastajakunnalla tarvetta päästä ajamaan kilpaa vielä koelähtöä suorittamattomilla hevosilla, vai antaa pisteiden kerryttämismahdollisuus hevosille, joilla on vaara tulla karsituksi totoraveista. Näiden lisäksi voi vanhaan tapaan järjestää myös harjoitusraveja ilman rahapalkintoja”, Niskanen toteaa.

Suomen Hippoksen myöntämä paikallisravituki koskee myös uusien sääntöjen mukaisia paikallisraveja.

Toivottu muutos

Paikallisravitoimintaa pyörittävät tahot ovat ottaneet uutisen sääntömuutoksesta vastaan tyytyväisenä.

”Edellisen sääntömuutoksen jälkeen Oulun seudulla ei saatu paikallisraveja kasaan. Aikaisemmin ajettiin vuosittain 7 ravit, viimeisen kahden vuoden aikana saatiin kasaan vain 1-2, ja nekin soittelemalla”, Pohjois-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Markku Nisula kertoo.
Vaikka nyt tehty sääntömuutos ei ole vielä kovin suuren piirin tiedossa, Nisula on saanut hevosenomistajilta myönteistä palautetta.

”Myönteisiä signaaleja on tullut ja todettu, että kyllä nyt ilmoitetaan taas. Meillä ajetaan jatkossa ilman muuta paikallisraveja. Ainakin nyt tuntuu, ettei se koelähdön suorittamisen siinä samalla ole kynnyskysymys.”

”Paikallisraveja pidetään aloitteleville hevosille pehmeämpänä kilpailu-uran aloituksena. Siellä vauhdit ovat selvästi hiljaisempia kuin oikeissa raveissa. ”

Viimeisen kahden vuoden aikana Oulun seudulla on kokeiltu myös ilman rahapalkintoja ajettavia harjoitusraveja. Voittajille on jaettu pokaalit ja loimet.

”Harjoitusravit ovat muuten ihan hyvät, mutta käsiohjelmatietojen saaminen hevosista on hankalaa. Käsiohjelmatiedot sukuineen ovat paikallisraveissa tärkeä asia. Syksyllä Virpiniemessä ajettuihin paikallisraveihin painoimme 300 käsiohjelmaa, jotka loppuivat kesken. Se kertoo myös tapahtuman yleisömäärästä.”

Nisulan kanssa samoilla linjoilla on myös Ypäjän Hevosopiston ravien järjestämisestä vastaava raviopettaja Jarkko Vainio.

”Kyllä mekin tulemme järjestämään paikallisraveja, joihin on matala osallistumiskynnys. Ne ovat hauskoja tapahtumia, joissa on todella hyvä tunnelma. Parhaimmillaan Ypäjän paikallisraveissa on ollut lähes 500 katsojaa. ”

Ypäjällä paikallis- ja harjoitusravit ovat myös osa opetusta. Oppilaat pääsevät niissä paitsi ajamaan kilpaa, niin myös harjoittelemaan toimitsijoiden tehtäviä.

”Kevään paikallisraveissa on oikeat toimihenkilöt, joiden työskentelyä oppilaat voivat seurata ja syksyn harjoitusraveissa he pääsevät tekemään itse.”