Hyppää sisältöön

Paavolan Hurmos ja God Hyperion kirivät Kriterium-voittoihin

Paavolan Hurmos ohitti loppusuoralla suursuosikki Vale-Ellin (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ylöjärven Teivossa ravattiin tänään Kriterium-finaalit neljävuotiaille suomenhevosille ja kolmevuotiaille Suomessa syntyneille lämminverisille. Kriterium on yksi arvostetuimmista nuorten hevosten ikäluokkakilpailuista.

Suomenhevosten 46 000 euron ykköspalkinnon vei Paavolan Hurmos ja lämminveristen 90 000 euron arvoiseen voittoon kiri God Hyperion. Molemmat hevoset ovat joensuulaisomistuksessa.

Suomenhevosten Kriteriumissa poikkeusyksilöt ottivat mittaa toisistaan

Suomenhevosten Kriteriumin suuri suosikki oli lähes tappioton Vale-Elli. Paavolan Hurmos juoksi koko matkan aivan sen kintereillä ja loppusuoralla nähtiin hieno kaksinkamppailu, joka päättyi Paavolan hurmoksen voittoon ajalla 26,3. Nelivuotiaat juoksivat viimeisen puolikkaan 23-vauhtia.

“Karsinnassa hevonen oli ensimmäistä kertaa auton takana ja lähti siitä niin kovaa, etten tänään uskaltanut ottaa paikkaa Vale-Ellin rinnalta, etteivät käy kilvoittelemaan keskenään. Kiihdytys oli tänään tosi lyhyt eikä siihen tarvinnut käyttää yhtään voimia. Saatiin unelmapaikka juosta. Hevonen meni loppusuoraa tosi väljästi, mutta en olisi uskonut, että niin kovaa”, Paavolan Hurmoksen valmentaja-ohjastaja Jani Ruotsalainen kertoi voittajahaastattelussa.

Juvalla talliaan pitävä Ruotsalainen on tunnettu menestyneiden suomenhevosten takaa. Tällä kaudella hänen valmennettavansa kilpailevat 30 voittoprosentilla ja ovat tienanneet lähes 160 000 euroa. Ruotsalainen, joka juhli aiemmin tänä syksynä viisivuotiaiden suomenhevosten Derbyn voittoa Wertin kanssa.

“Tällaisten kilpailujen voittaminen on tosi vaikeaa. Siihen tarvitaan paljon hyvää tuuria ja tosi hyvä hevonen. Paavolan Hurmoksella on aivan järkyttävän hyvä ravitekniikka. Tämä pääsee kovaa, mutta on silti tosi lunki kaveri. Ei siitä kotona ja katoksella uskoisi, että se on näin hyvä hevonen. Se ei tuhlaa energiaa mihinkään ylimääräiseen”, valmentaja kehui.

Paavolan Hurmoksen on kasvattanut Johanna Kaksonen. Ruunan omistaa joensuulainen Paavon tiimi ja sitä hoitaa Anu Suutari.

Loppukiri ratkaisi lämminveristen Kriterium-voittajan

Myös lämminveristen Kriteriumissa oli selvä ennakkosuosikki. Tammakriteriumin ja oman Kriterium-karsintansa voittanut Lightning Stride juoksi Santtu Raitalan ohjastamana toisessa ulkoparissa takanaan Henri Bollströmin ohjastama God Hyperion. 11,5-vauhtisella viimeisellä puolikkaalla God Hyperion kiitti suursuosikkia vetoavusta ja kiri helppoon voittoon ajalla 14,6.

“Viimeisessä kurvissa minulla oli vielä korvat kiinni ja muilla pyynti päällä, niin arvasin, että nyt on ykkönen lähellä. Makea vesi oli suussa koko loppusuoran. Lähdin tänne tänään sillä ajatuksella, että tämän kanssa hyvä sija ja suomenhevosen kanssa oltaisiin lähempänä. Suomenhevosen kanssa jäätiin toiseksi, mutta tämä onneksi korjasi päivän”, Bollström kertoi voittajahaastattelussa.

God Hyperionin ovat kasvattaneet Satu Järvinen ja Marjaana Konttinen. Emä Pandora Girl oli hieno kilpatamma ja tienasi urallaan yli 150 000 euroa. Isä Brad De Veluwe voitti Kriteriumin vuonna 2011.

“Tämä on niin huikeaa, ettei tähän löydä sanoja. Tunteet nousee niin pintaan. Pandora Girl on jättänyt God Hyperioniin kovuutta ja hyvää luonnetta. Tämä tulee aina loppuun asti. Brad De Veluwe on ollut aina minun suosikkini, sen takia halusin siitä varsan”, kertoi kasvattaja Satu Järvinen.

God Hyperionia valmentaa Timo Korvenheimo ja sen päivittäisestä hyvinvoinnista huolehtii hoitaja Anni Uotila. Orimattilassa talliaan pitävällä Korvenheimolla on ollut valmennuksessaan monia hyvin menestyneitä nuoria hevosia, mutta Kriterium-voitto on hänen valmennettavilleen ensimmäinen.

“Vaikea kuvailla, mutta tuli sellainen jännä olo, kun näki loppusuoralla, että taitaa olla meidän kisa. Kyllähän se hyvältä tuntuu. Tämä oli alusta asti sen tuntuinen, että täytyy olla jollain lailla tavallista parempi hevonen. Oli puhe, että ensimmäisiin startteihin tämä on varmaan vähän laiskanpulskea eikä sieltä vielä kauheasti irtoa, mutta oletus oli, että syksyä kohden se petraa paljon. Ja nyt kaikki oli helppoa”, Korvenheimo kehui.

God Hyperionin omistaa joensuulainen Protiimi Oy.