Hyppää sisältöön

Oulu number one kilpaillaan lauantaina

Perinteikäs Oulu numebr one kisa on pidetty jo vuodesta 1979 asti. Urheilullisesti kovatasoinen kisa muistaa sellaisia huippuravureita, kuten BWT Magic. Viime vuonna vauhdin huumaa tarjosi Ranch Kelly napaten samalla nimiinsä Äimäraution rataennätyksen 11,2. Kilpailu on suomessa syntyneille lämminverisille ja se ajetaan mailin matkalla. Voittaja kuittaa 10.000euron ykkösrahat.

Mikäli säätiedotus pitää paikkansa, Oulu Number One lähtö kilpaillaan tänävuonna mukavassa auringonpaisteessa.Tänä vuonna raviyleisölle tarjotaan peräti kahden päivän herkkua, kun perjantaina järjestetään lounasravit. Lauantain ravipäivään naiset pääsevät äitienpäivän kunniaksi sisään maksutta.


Number one -lähtö on kovatasoinen


Pohjois-karjalasta saapuu vakuuttava Minto’s Romeo. Minna Piirosen tallin 12-vuotias konkari on kilpaillut urallaan jo yli kaksisataa kertaa ja kasvattanut voittosummansa jo yli 200 000 euroon. Ruunan kohdalla voidaan puhua tasaisen luotettavasta suorittajasta, sillä kuluvana vuonna Minto’s Romeo on yltänyt rahoille joka startissa. Voitto on ruunaa vielä toistaiseksi kuitenkin kiertänyt. Rattaille nousee Kari Alapekkala.


Hevosen uratauluun lukeuttuu mm. 3-vuotiaiden Kasvattajakruunu. Midnight Cupin kolmas sija sekä Kuopio Stakesin nelossija. Toissavuonna tässä samassa kisassa Minto’s Romeo sijoittui toiseksi Callela Longshotin jälkeen.


Juuso Holttiselle siirtynyt Top Of The World suoritti kesäkuussa tyylikkään debyytin uusista käsistä, kun se voitti Killerin Eliitin mykistävällä 10,7-tuloksella. Vuosi 2018 käynnistyi Kultaloimen nelossijalla ja muutenkin hevonen tunnetaan luotettavana kärkihevosena. Se on voittanut uransa reilusta kuudestakymmenestä startista peräti kolmanneksen.


Top Of The World voitti kultadivisioonafinaalin
Arkistokuvassa Top of the World. Kuva:Ilkka Nisula


Kolmosradalta starttaava 8-vuotias Express Duo tuskin esittelyjä kaipaa. Sen saavutukset ovat niin kovia, että vahemmänkin lajia seuraava lienee muistaa sen.  Voittoloimikokoelmaansa se on keräänyt lämminveristen Suur-Hollola-ajon, Kriteriumin, Kymenlaakso-ajon, Kuopio Stakesin, sekä 2- ja 3-vuotiaiden Kasvattajakruunut. Jotain kertonee se, että vain kymmenen Suomessa syntynyttä lämminveristä on pystynyt urallaan keräämään suuremman potin kaviourilta, kuin Express Duo.


Nelosradalata starttaava Big Headache saapuu kisaan Timo Hulkkosen tallista. Ulkomailla valmennuksessa ollut ruuna teki viime vuonna uransa parhaan kauden. Palkintopotti kasvoi yli 80 000 eurolla eikä menestys Oulussa ole hevoselle aimminkaan ollut vierasta.


Antti Ojanperän käsissä  viime talven ollut Ypäjä Hereiam esiintyi syksyllä vakuuttavasti napaten voittoja sieltä ja täältä. Kirsikkana kakun päällä 10 500 euron ykkösrahat Oulun Toto75-kierrokselta. Ypäjä Hereiamin voittosumma on kivunnut jo lähes 100 000 euroon. Sen tarina on kiinnostava, sillä ruuna on kehittynyt tavallisesta iltaravihevosesta ykkössarjojen menijäksi lyhyessä ajassa.


Kuutosradalta lähtevä Mr Looba Looba on tienannut valtaosan voittosummastaan Ranskan sekä Ruotsin kilpailuista. Suomessa Mr Looba Looban menestys on ollut tasaisempaa. Kovin saavutus kotimaan radoilta on Kouvola-ajon kakkossija vuodelta 2013. Ennätuksensä 11,4aly Mr Looba Elitloppet viikonloppuna v.2014.


Vuoden 2015 Derby nelonen Ranch Newman starttaa radalta seitsemän. Kiritykki ruuna on viime vuosina voittanut harvakseltaan. Uran voittosumma on kivunnut jo yli 137 000 euroon.


Pohjoiseen muuttanut vuoden 2016 Kriterium-voittaja Callela Leonard starttaa radalta kahdeksan. Paikka ei mairittele, mutta tämänkin ruunan meritiitit ovat mukavaa luettavaa. Sillä on lukuisia kärkipään sijoituksia kovista ikäluokkakoitoksista. Mitalisijat Callela Leonard otti Seppeleajosta sekä 2-vuotiaiden Kasvattajakruunusta.

Kovinta ennakkosupinaa herättää Timo Hulkkosen treenaama 5-vuotias Next Direction. Ruunan 3-vuotiskausi oli lupaava ja huipentui 10 500 euron arvoiseen voittoon Oulussa. 4-vuotiaana ruuna voitti Kuopio Stakesin, Einari Vidgrénin muistoajon sekä Kasvattajakruunun. Suuren Suomalaisen Derbyn finaalissa Next Direction oli toinen. Myös 5-vuotiskausi on saanut vakuuttavan startin. Kaustisen Toto76-raveissa Next Direction selätti muun muassa Workout Wonderin ja Regent Zetin, kuitaten samalla tiketin kansainväliseen suurkilpailuun, Seinäjoki Raceen. Seinäjoella Jukka Torvisen ajokki oli upeasti neljäs Call Me Keeperin, Peace Of Mindin ja Pastore Bobin jälkeen. Samalla se oli selityksittä kisan paras suomalaisedustaja.


Lisätietoja Oulu Number One -ravipäivästä.