Hyppää sisältöön

Oulu Expressin finaaleissa hallitsivat voittamattomat Graceful Swamp ja Landen Paukku

Oulussa ravattiin lauantaina hienot Oulu Express finaalit. Lämminveristen finaalin voitti Ari Moilasen ohjastama Graceful Swamp ja suomenhevosten finaalin vei nimiinsä Jani Suonperän ohjastama Landen Paukku, joka ei edelleenkään ole koskaan urallaan hävinnyt.

_AVI9899
Landen Paukku ja taustajoukot. Kuva: Jari Piirala

Oulu Expressin finaaleista ensimmäisenä ajettiin finaali nelivuotiaille suomenhevosille. Tänä vuonna suomenhevoset eivät joutuneet vähäisen ilmoittautumismäärän takia karsintoihin lainkaan. Finaalissa suursuosikki, jo kahdeksannen perättäisen voittonsa napannut Landen Paukku, jäi lähdössä hieman ja kierteli sitten takajoukoista kolmannen kautta kuoleman paikalle. Keulaan avannut Jostois ja Landen Paukku lähtivät rinnakkain toiselle tuhannelle metrille ja jatkoivat viimeiseen kaarteeseen saakka rinnakkain, jossa sitten Landen Paukku lähti omille teilleen ja voitti ylivoimaisesti. Landen Paukkua valmentaa ja ohjasti Jani Suonperä, joka myös omistaa ja on kasvattanut nelivuotiaan oriin. 

"Hevonen oli auton takana rauhallinen ja lähti hyvin", Jani Suonperä kertaa. "Ajattelin siinä ihan ajoissa lähteä ajamaan kovempaa. Kun pääsimme keulan rinnalle, niin huutelin Antille (Ojanperä) että hiljennetään hieman, turha näitä varsoja on tähän kovaan vauhtiin rikkoa". 


Jostois ja Landen Paukku juoksivat kolmannen puolikkaan kahdenkymmenen vauhteja, mikä hieman yllätti Suonperän lähdön jälkeen. 
"Ai ne meni niin kovaa? Helposti meni", mies totesi tyytyväisenä. 


Seuraavaksi Landen Paukku suuntaa hieman toisenlaiseen koitokseen, nimittäin orinäyttelyyn. 
"Vien tämän Kiuruvedelle orinäyttelyyn", kertoo Suonperä. "Sitten kausi jatkuu Satakunta-ajon karsinnassa."


Landen Paukkua ei ole suomenhevosten Kriteriumiin maksettu, eli siellä sitä ei tulla näkemään. 

_C6A1585
Graceful Swamp eli "Sämpylä" voitti lämminveristen Oulu Expressin. Kuva: Jari Piirala


Kolmivuotiaiden lämminveristen Oulu Expressin voitti ylivoimaisin elkein kolmivuotistähti Graceful Swamp. Graceful Swamp avasi kakkosradalta keulaan ja pysyi siinä maaliin asti. Ori jopa loppusuoralla otti eroa muihin ja otti kolmannentoista perättäisen voittonsa murskaavaan tyyliin. Graceful Swampia valmentaa Erkki-Pekka Mäkinen ja ohjasti tuttuun tyyliin Ari Moilanen


"Tämä on erityisen hyvä hevonen ja jos pysyy terveenä, niin ensi kaudella on saumaa ihan avoimelle tasolle saakka", Moilanen tuumi lähdön jälkeen. "On hyvin harvinaista, että lämminveristen puolella kukaan tällaista voittoputkea pitää". 


"Säikähdin itse hieman ennen lähtöä, kun Graceful Swamp säikkyi jotain radalla. Selvisi kuitenkin, että Landen Paukun seppeleestä oli pudonnut neulasia ja ne kiiltelivät maassa, mitä hevonen säikkyi. Onneksi ne kuitenkin saatiin kerättyä", Mäkinen kertoi lähdön jälkeen. Myös haastattelijana Oulussa toiminut Lauri Hyvönen osallistui neulasten keräilyyn, mistä Mäkinen kiittelikin vuolaasti. 


Graceful Swampilla on seuraavaksi suunnitelmissa Teivon Kriterium. 
"Seuraavaksi ajetaan Kriterium ja sitten Kasvattajakruunu. Elämme kuitenkin päivä kerrallaan ja toivon vain ettei hevoselle mitään satu", Mäkinen kertoo hevosen suunnitelmista. "Ravit oli hienot ja hevoset mahtavia, mutta yleisö oli aivan parasta!" Mäkinen vielä hehkutti.


Oulu Express-lähtöjen lisäksi raveissa ajettiin hieno avoimen sarjan suomenhevosten lähtö, jonka voitti Tähen Toivomus. Tähen Toivomusta ohjasti Henri Bollström ja valmentaa Pauli Raivio. Myös avoimen sarjan lämminveriset pääsivät näyttämään taitonsa Oulun lauantaipäivässä ja lämminveristen avoimen lähdön voitti konkariruuna Bret Boko. Bret Bokoa ohjasti Ari Moilanen ja valmentaa Markku Nieminen. Heinäpään herruudesta kilpailtiin jälleen ohjastajakilvassa, jonka voitti tänä vuonna Ilkka Korpi


Kuvia Oulun lauantaista löytyy täältä 


Lisätiedot: 
Sirkka Huopana
p. 0400 - 151 901
sirkka.huopana@oulunravit.fi