Hyppää sisältöön

Oriveden ihmeori Parvelan Retu on yhden voiton päässä legendaarisen Vieskerin ennätyksestä – ”Käsittämätöntä, että tallissa on tuommoinen hevonen”

Ikäluokkakilpailuja on lukuisia suomenhevosille sekä lämminverisille. Kuvassa vuoden 2020 Derby-voittaja Parvelan Retu. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Syksyllä 2018 kilpauransa aloittanut Parvelan Retu sijoittui avausstartissaan kolmanneksi, mutta tuon jälkeen Oriveden ori on voittanut 29 ravilähtöä putkeen. Torstaina voittokone starttaa Lahden Jokimaan raviradalla, ja tähtäimessä on maaginen 30 voiton raja. Vastaavaan voittoputkeen on Suomessa yltänyt vain suomenhevoslegenda Viesker.

Kuusivuotiaan Parvelan Retun kyvyt raviradoilla ovat tulleet viime vuosina raviyleisölle tutuiksi. 29 peräkkäistä voittoa pitävät sisällään kaikkien suurimpien ikäluokkakilpailujen kärkisijat.

Voittoputki on suomalaisessa raviurheilussa täysin poikkeuksellista, eikä vastaavaan ole yltänyt kuin 30 voittoa peräkkäin vuosina 1996-1998 juossut Viesker, joka tunnetaan yhtenä historian parhaista suomenhevosravureista. Vaikka vastaavaan voittoputkeen tarvitaan ripaus onnea, on kyseessä kaikkea muuta kuin sattuma.

Hevosen valmentaja sekä osaomistaja Petri Laine näkee suojattinsa voittotehtailulle selkeät syyt, jotka kumpuavat hevosesta itsestään.

”Se on siitä harvinainen hevonen, että ei se ei ole huonoa starttia tai treeniä tehnyt. Onhan se ihan erikoinen, kun hevosilla on luonnostaan välissä heikkoja kausia, mutta se on ollut tasaisen hyvä koko ajan. Lähdöissä se on niin keskittynyt eikä siinä ole kyllä minkäänlaista moitteen sijaan”, Petri Laine kehuu.

Kuusivuotiskausi antaa monelle nuorelle lahjakkuudelle ensi kosketuksen avoimien sarjojen lähtöihin, joihin pääsevät osallistumaan hevoset voittosummasta tai iästä riippumatta. Yli 300 000 euroa urallaan tahkonnut Retu tulee väistämättä kohtaamaan avoimen tason kokeneet hevoset, mutta kiirettä ei isojen poikien hiekkalaatikoille ole.

”Onneksi tässä on ollut kuusivuotislähtöjä ja jatkossakin on muutama. Niitä nyt koitetaan ainakin ajaa. Suur-Hollola on semmoinen, missä saadaan 20 metriä hyvitystä, niin sitä on kesällä ainakin tarkoitus koittaa”, Laine valottaa voittokoneen loppukauden suunnitelmia.

Torstaina vastassa ovat viisi- ja kuusivuotiaat kilpakumppanit. Lähdössä on vain kuusi hevosta, mutta taso on sitäkin kovempi. 20 metrin takamatkalta Parvelan Retun kanssa starttaavat tutut kilpakumppanit Stallone ja Vilkkeen Velmu, jotka kirittivät Retua edellisessä Vermon startissa. Paalulta, eli 20 metriä edempää, starttaavat Seppo Suurosen valmennettavat Maurizo ja Vauhtis sekä tammatähti Suven Sametti.

Alkukauden startit ovat sujuneet Retulta tutun varmalla suorittamisella, mutta kuten voittoputkissa matkaavilla hevosilla yleensä, tappio on aina lähempänä.

”Kyllä se on ollut tasaisen hyvä. Viime startissa haastajat antoivat tiukkaa vastusta, ja ei nuo lähdöt mitään läpihuutojuttuja ole.”

”Kaikki ovat torstaina varteenotettavia vastustajia, eikä siellä ole täytehevosia lainkaan. Sepsin (Suuronen) viisivuotiaat ovat vakuuttaneet minut ja Stallone sekä Vilkkeen Velmu paransivat paljon viime starttiin. Mikään ei ole kirkossa kuulutettua”, Laine muistuttaa.

Loppumaton voitontahto

Parvelan Retu on paikoin laukannut lähtöjen ensimetreillä, mutta se on silti noussut joka kerta kamppailemaan lähdön voitosta. Monen mieleen on painunut Vermossa syyskuussa 2020 juostu lähtö, missä Parvelan Retu ja ohjastaja Hannu Torvinen jäivät lähtölaukan jälkeen joukon hännille. Voiton suhteen peli näytti pelatulta, mutta kuin ihmeen kaupalla, maalilinjan ylitti ensimmäisenä Oriveden ihmeori.

Tasaisen suorittamisen lisäksi yksi ominaisuus nousee voittokoneesta puhuttaessa esille.

”Kova voitontahto. Muutamissa lähdöissä hevonen on kääntänyt tiukat taistot edukseen”, Laine tiivistää syyt voittoputkelle.

Jokainen ravihevosen taustalta löytyvät henkilö tietää, miten vaikeaa edes yhden ravilähdön voitto on. Ravihevosen kanssa omistajalta, valmentajalta sekä kasvattajalta kysytään pitkäjänteisyyttä, mikä tuo palkintorahojen lisäksi sanoinkuvailemattomia elämyksiä.

Entä kun voittoja on kasassa lähes 30 kappaletta?

”Viesker kun juoksi 30 voittoa putkeen, niin tuntui, ettei siihen yllä mikään toinen hevonen. Käsittämätöntä, että tallissa on tuommoinen hevonen, joka pystyisi pääsemään tasoihin ja hyvällä tuurilla ohikin.”

”Viesker on minulle tietynlainen idolihevonen, että olisihan se suuri kunnia päästä sen kanssa tasoihin”, Laine pohtii.

Parvelan Retun on kasvattanut Marjo Vanninen ja omistajana toimii Lakos Team Ay. Emmi Laine on voitokkaan hevosen hoitaja.

Lähtölista, Jokimaa 27.5.2021, lähtö 6 (kello 19.52)

Parvelan Retun voittojuoksu Vermossa, 4.9.2020