Hyppää sisältöön

Orivarsalaitumet avataan

Yksi varma kesänmerkki on nurmella laiduntavat hevoset. Laidunkaudet avataan yleensä kesäkuussa, jolloin ruoho on kasvanut tarpeeksi ja ilma lämmennyt myös yöajaksi. Lauma viettää kesän laitumella ja elo-syyskuussa palaavat takaisin talleihin. Kesälaiduntaminen on hyväksi nuorten hevosten kehitykselle. Laitumella nuoret hevoset kasvavat ja kehittävät sosiaalisia taitojaan. Kesän vietto lajitovereiden parissa on laumaeläimenä tunnetulle hevoselle rentouttavaa aikaa.Orilaitummelle laskuissa riittää vauhtia, kun nuoret oriit tapaavat uusia lajitovereita. Kuva Jenni Timlin.

Hevosten laskeminen laitumelle on jokavuotinen vauhdikas tapahtuma. Monella paikkakunnalla tämä kerää suuren määrän yleisöä paikanpäälle katsomaan hevosten ilottelua näiden ottaessa ensikontaktia uusiin lajitovereihin.  Kun varsat lasketaan laitumelle, niiden tulee olla terveitä, madotettuja, rokotettuja ja totutettu syömään ruohoa. Jokaisella laitumella on järjestetty säännöllistä valvontaa, joka huolehtii varsojen vedestä, lisävitamiinien saannista ja tarkkailee hevosten yleiskuntoa.

Alla muutama orilaitumellelasku tapahtumaa, joita kannattaa mennä katsomaan.

Särkisaari, Hauho torstai 2.6. kello 10.00
Laitumelle lasketaan seitsemän yksivuotiasta suomenhevosvarsaa, viisi kaksivuotiasta suomenhevosvarsaa sekä yksi yksivuotias FWB-varsa ja yksi kaksivuotias ponivarsa. Yhteensä laitumella kirmaa siis 14 nuorta orivarsaa. Särkisaari on toiminut Hämeen Hevosjalostusliiton varsalaitumena vuodesta 1953. Saaressa on laiduntanut tämän jälkeen lähes 600 varsaa. Laitumelle lasku tapahtuu Hauhon Särkisillan tieltä.

Miehikkälä, Haukiniemi sunnuntai 5.6. kello 11.00 alkaen
Haukniemen tila on ollut jo vuodesta 1962 Kymen Karjalan hevosjalostusliiton omistuksessa ja yhtä kauan ovat orivarsat myös laiduntaneet tällä luonnonkauniilla niemellä. Miehikkälän laitumella laiduntaa 2-3-vuotiaita varsoja. Opastus laitumellelasku tapahtumaan löytyy Hamina-Taavetti tieltä. Liput 5 euroa, alle 10v-ilmaiseksi. Paikalla on kahvio ja ruokaa, lapsille poniratsastusta sekä arvontaa.


Ennen laitumelle laskua Miehikkälässä varsojen kaviot polttomerkitään tunnistamista varten. Polttomerkintä ei tuota hevoselle kipua. Kuva: Jenni Timlin

Lisätietoja varsojen laitumellelasku tapahtumista kannattaa kysellä oman alueen Hevosjalostusliitosta. Yhteystiedot löydät osoitteesta www.hevosjalostusliitot.fi.