Hyppää sisältöön

Orimattilalainen Teemu Okkolin ohjasti itsensä Tuhannen voiton klubiin Jyväskylässä – ”Pidän sitä kovana rajapyykkinä”

Teemu Okkolin liittyi tiistaina 29. kesäkuuta tuhat voittoa ohjastaneiden henkilöiden harvalukuiseen joukkoon. Pitkän linjan hevosmiehelle rajapyykin rikkoi oma valmennettava Sirun Sikke Jyväskylän Killerin raviradalla.

Orimattilalainen Teemu Okkolin ohjasti uransa 1000:nnen ykkössijan omalla valmennettavallaan Sirun Sikkellä Killerin tiistairaveissa 29. kesäkuuta. Rajapyykin kruunasi Sirun Siken voittoaika 33,1, joka on nelivuotiaiden tammojen uusi SE-tulos 2600 metrin tasoitusajossa.

Okkolin ohjasti ensimmäisen ravikilpailuvoittonsa vuonna 1995, josta lähtien ohjastustehtäviä Suomen kaviourilla on kertynyt yli 11 000 kappaletta.

Tonnikerhoon pääsy merkitsee Okkolinille paljon.

”Tosi hyvältä tuntuu, ja pidän sitä kovana rajapyykkinä. Itselleni olen sen joskus laittanut tavoitteeksi, kun olen valmentajaksi ryhtynyt”, Okkolin kertoo.

Okkolinin ohjastamista voitosta suuri osa on tullut oman tallin valmennettavilla, mutta orimattilalaisen ammattitaitoon luottavat myös monet valmentajakollegat.

Upean rajapyykin rikkoutumiseen vaaditaan Okkolinin mukaan ennen kaikkea kovaa työmoraalia.

”Ohjastaminen vaatii paljon työtä. Sitähän se on, että paljon pitää lähteä raveihin. Se on siinä se juttu, että paljon pitää tehdä työtä sen eteen eikä se myöskään ole yhteensattumien summa. Tarvitaan hyvää henkilökuntaa ja omistajia, että tämmöiseen saavutukseen on yltänyt”, Okkolin kommentoi komeaa saavutustaan.

Ravirintamalla Okkolin tunnetaan intohimoisena suomenhevosmiehenä, vaikka menestystä on tullut myös lämminveristen kanssa. Arvostus kansallisrotua kohtaan on korkealla.

”Suomenhevoset ovat tullee tutuiksi lapsesta asti ja siitä se homma on lähtenyt käyntiin. Ne kiinnostavat hirveästi ja ne eivät ole niin yksioikoisia. Omia ajatuksia niillä riittää. Jos meillä ei olisi suomenhevosia, niin ei olisi myöskään Suomea. Arvostus niitä kohtaan on todella korkea.”

Viime vuosina Okkolinin valmennustallissa on panostettu tietoisesti nuoriin nouseviin suomenhevoskykyihin ja ikäluokkalähdöissä tallin suojattien esiintyminen on nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Tuhanteen voittoon mahtuukin liuta tunteikkaita hetkiä ja varsinkin yhden valmennettavan nimi nousee Okkolinin mieleen ohjastajataivalta kerrattaessa.

”Hovimäen pärjäämiset ovat olleet minulle sellaisia, että ne ovat olleet tietynlainen noste uralla. Se on ollut semmoinen hevonen suorituksineen mitä ei unohda. Ruotsissa ja Ranskassa on voitettu sekä kotimaassa useampia lauantairavien lähtöjä, niin se on kyllä tosi tärkeä hevonen”, Okkolin kiittelee hienon kilpauran tehnyttä ruunaa.

Ohjastajauran kohokohtiin lukeutuu myös menestyminen vuoden 2013 kuningatarkilpailussa valmennettavansa Yllin Kyllin kanssa.

Raviratojen tallialueella on vaikea olla huomaamatta hyväntuulisen hevosmiehen läsnäoloa. Vaikka ravivalmentaminen ja ohjastustehtävät täyttävät kalenterin äärimmilleen, löytää Okkolin vastapainoa arjen keskeltä.

”Tykkään saunoa, ja aina kun mahdollista niin pitemmän kaavan kautta. Lisäksi moottoripyöräilen kesällä aina kun siihen on mahdollisuus. Pitää pyrkiä rentoutumaan, kun siihen on aikaa”, Okkolin kertoo.

 

Lisätty 29.6. 21.38: Sirun Siken voittoaika ja SE-tulos