Hyppää sisältöön

Orilisenssit pitää olla aktivoitu ja maksettu 30.6. mennessä

Kaikille jalostuksessa käytettäville lämminverisille ratsuhevosoriille sekä ponioriille on vuosittain aktivoitava orilisenssi. Tämä koskee sekä Suomessa astuvia oriita että tuontispermalla käytettäviä oriita. Suomessa astuville oriille orilisenssi aktivoidaan Heppa-järjestelmän kautta. Aktivoinnin voi tehdä joko oriin omistaja tai oriinpitäjä, mikäli oriinpitäjä on määritelty oriin tietoihin.

Strauss
Ratsuoripäivien 2018 paras FWB ja askellajiori Strauss

Ori on käytettävissä jalostukseen, kun orilisenssi on maksettu. Ratsuoriiden ja ratsuponioriiden lisenssi on 90 € maksettuna ajalla 1.1.-30.6. ja 180 € 1.7. lähtien. Orilisenssi tulee aktivoida jalostusluokan I oriille. Ratsuponijalostukseen hyväksyttyä rotuponia saa käyttää sekä rotuponi-, että ratsuponijalostuksen ratsuponilisenssimaksulla. Mikäli ratsuponijalostukseen hyväksytty rotuponi maksaa rotuponiorilisenssin, saa sitä käyttää ainoastaan rotuponijalostukseen.

 

Tuontispermaoriille aktivoidaan ja maksetaan luvat vuosittain. Oriille voi hakea yleistä lupaa, jolloin ori on käytössä rajoituksetta tai tammakohtaista lupaa, mikäli oritta käytetään vain yhdelle nimetylle tammalle. Kaikki luvat vahvistetaan Ratsu- ja ponivaliokunnassa. Hakija vastaa hakemuksen toimittamisesta 15.9. mennessä tarvittavine liitteineen Suomen Hippokseen sekä orilisenssin maksamisesta. Hakija/merkitty oriinpitäjä vastaa myös astutuskirjanpidosta.

  

Lisätietoja tuontispermaoriista ja niiden luvista

 

Ohjeet orilisenssin hakemiseen 2018

 

CEM-TESTAUS PAKOLLISTA, WFFS-TESTAUS SUOSITELTAVAA

Kaikki keinosiemennyksessä käytettävät oriit on testattava vuosittain ennen siitoskauden alkua tarttuvan kohtutulehduksen (CEM) sekä virusarteriitin (EVA) osalta. CEM:n osalta näytteen on oltava negatiivinen. 

Mikäli CEM-koetta ei ole otettu, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa. Viimeisimmän CEM-testin päivämäärän näkee oriin perustietojen kautta Heppa-järjestelmästä.

 

WFFS (Warmblood fragile foal syndrome) on hevosella kehon kudoksiin vaikuttava sairaus, jonka saanut varsa on lopetettava heti syntymän jälkeen. Osa sairauden saaneista todennäköisesti abortoituu jo tiineysaikana. WFFS on resessiivisesti eli piilevästi periytyvä ominaisuus, mikä tarkoittaa, että yksilö voi olla geenin kantaja, mutta sairaus ei itse yksilössä näy ulospäin. Suomen Hippos suosittaa kaikkien jalostuskäytössä olevien ratsuhevosoriiden tutkimista sairauden osalta. Tutkimustulokset tallennetaan Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään ja ne ovat julkisesti nähtävissä.

 

Lue lisää WFFS-testauksesta täältä.

 

ASTUTUSKIRJANPITO

Oriiden astutuskirjanpito tehdään sähköisesti Heppa-järjestelmään. Astutuskirjanpito tulee tehdä 15.9. mennessä. 15.9. jälkeen astutuksia ei pääse enää tallentamaan itse Heppa-järjestelmään, vaan ne tulee ilmoittaa kirjallisesti oman alueen hevosjalostusliittoon. Myöhässä ilmoitetuista astutuksista peritään 20 euron ilmoituskohtainen palvelumaksu.

 

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet astutuskirjanpitoon liittyen täältä.

 

Lisätietoja

Eeva Lehtinen p. 020 760 5262 tai eeva.lehtinen@hippos.fi