Hyppää sisältöön

Orilisenssit käyttöön kaikille siitokseen käytettäville oriille 2019

Orilisenssikäytäntö laajenee 1.1.2019 alkaen koskemaan kaikkia siitokseen käytettäviä Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavia oriita. Aiempaan lisäyksenä myös suomenhevosille ja kotisiitokseen käytettäville lämminverisille ravihevosoriille tulee hakea orilisenssi. Orilisenssien hakeminen siirtyy jatkossa kokonaisuudessaan sähköiseksi. Aiemmin käytössä olleisiin orilisensseihin tehdään pieniä muutoksia sekä hintoihin että hintakategorioitten päivämääriin.

Jatkossa kaikki orilisenssit haetaan vuosittain Heppa-järjestelmän kautta niin jalostusarvostelluille kuin jalostusarvostelemattomillekin siitokseen käytettäville oriille. Myös kotisiitokseen käytettävälle oriille tulee lunastaa lisenssi. Uudistuksen myötä kaikkien oriiden astutukset tallennetaan Heppa-järjestelmään niiden henkilöiden toimesta, joilla on kyseiselle oriille oriinpitäjän oikeudet. Astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu.

Lisenssi ei automaattisesti tarkoita lisäkustannuksia oriinpitäjille, vaan esimerkiksi kaikkien suomenhevosten ja rotuponien sekä kotisiitokseen käytettävien lämminveristen ravihevosten orilisenssit ovat maksuttomia, kun ne haetaan maaliskuun loppuun mennessä.  Aiemmin jalostukseen hyväksyttyjen Suomessa astuvien ja tuontispermalla käytettävien lämminveristen ravihevosten maksut laskevat, kunhan lisenssi haetaan maaliskuun loppuun mennessä. Myös ratsuhevosten tammakohtaisiin orilisensseihin on luvassa merkittävä hinnanalennus, kun lisenssi haetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Toimenpiteiden tavoitteena on saada edellisvuosia aiemmin tietoon siitoskäytössä olevat oriit ja näin palvella tammanomistajia paremmin. Astutuksiin liittyvän tiedon tuottaminen paranee ja astutustietojen tallentamisen seuranta helpottuu, minkä myötä luotettavat astutustilastot ovat käytössä aiemmin. Astutustiedot tulee olla tallennettuina viimeistään 30.9., jonka jälkeen kyseisen vuoden tallennusmahdollisuus sulkeutuu.

Asiasta tiedotetaan lisää vuoden alussa. Orilisenssijärjestelmän uudistus ei vaikuta kotisiitospykälään tai varsan ravikilpailuoikeuteen.

Lisätiedot:

Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset:

Susanna Back
susanna.back@hippos.fi
p. 020 760 5251

Ponit ja lämminveriset ratsuhevoset:

Sanna Uotila
sanna.uotila@hippos.fi

p. 020 760 5257