Hyppää sisältöön

Orilisenssi ja CEM-testi ehtoina ratsuhevos- ja ponioriiden jalostukseen käytölle

Kaikille jalostuksessa käytettäville lämminverisille ratsuhevosoriille sekä ponioriille on vuosittain aktivoitava orilisenssi. Tämä koskee sekä Suomessa astuvia oriita että tuontispermalla käytettäviä oriita. Suomessa astuville oriille orilisenssi aktivoidaan Heppa-järjestelmän kautta. Aktivoinnin voi tehdä joko oriin omistaja tai oriinpitäjä, mikäli oriinpitäjä on määritelty oriin tietoihin.

Ori on käytettävissä jalostukseen, kun orilisenssi on maksettu. Uusien ponioriiden osalta tulee toimittaa myös tarvittavat dokumentit. Orilisenssimaksu on ponioriilla (rotuponit, islanninhevonen, vuonohevonen ja arabialainen täysiverinen) porrastettu – ajalla 1.1.-30.4. maksettuna 25 €, sen jälkeen 30.6. asti 65 € ja siitä lähtien 205 €.

 

Ratsuoriiden ja ratsuponioriiden lisenssi on 90 € maksettuna ajalla 1.1.-30.6. ja 180 € 1.7. lähtien. Orilisenssi tulee aktivoida sekä jalostusluokan I että jalostusluokan II oriille. Ratsuponijalostukseen hyväksyttyä rotuponia saa käyttää sekä rotuponi-, että ratsuponijalostuksen ratsuponilisenssimaksulla. Mikäli ratsuponijalostukseen hyväksytty rotuponi maksaa rotuponiorilisenssin, saa sitä käyttää ainoastaan rotuponijalostukseen.


Shetlanninponioriille, welsh-oriille sekä arabialaiset täysiverioriille uuden orilisenssin voi hakea Heppa-järjestelmän kautta. Tarkempia tietoja uudesta orilisenssistä alla olevasta linkistä.

 

Ohjeet orilisenssin hakemiseen 2017 

 

CEM-testaus ja astutuskirjanpito

Kaikki keinosiemennyksessä käytettävät oriit on testattava vuosittain ennen siitoskauden alkua tarttuvan kohtutulehduksen (CEM) sekä virusarteriitin (EVA) osalta. CEM:n osalta näytteen on oltava negatiivinen. 

 

Rotuponioriista, arabialaisesta täysiverioriista, vuonohevosoriista sekä islanninhevosoriista tulee ottaa CEM-testi viiden vuoden välein, mikäli ori astuu Suomessa vain luonnollisesti. Oriista, jotka ovat jalostuskäytössä ensimmäistä kertaa vuonna 2017, tulee CEM-testi ottaa tänä vuonna ennen ensimmäistä astutusta. Mikäli oritta käytetään keinosiemennykseen, tulee testi tehdä vuosittain.

 

Mikäli CEM-koetta ei ole otettu, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa. Viimeisimmän CEM-testin päivämäärän näkee oriin perustietojen kautta Heppa-järjestelmästä.

 

Oriiden astutuskirjanpidon voi tehdä sähköisesti Heppa-järjestelmään. Astutuskirjanpito tulee tehdä 30.9.2017 mennessä. Oriinpitäjä tarvitsee oma talli –tunnukset oriinpitäjäoikeuksin. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet Soila Lehmusvaaralta soila.lehmusvaara@hippos.fi tai puh. 020 7605253.

 

Tuontispermaoriit

Tuontispermaoriille aktivoidaan ja maksetaan luvat vuosittain. Oriille voi hakea yleistä lupaa, jolloin ori on käytössä rajoituksitta tai tammakohtaista lupaa, mikäli oritta käytetään vain yhdelle nimetylle tammalle. Kaikki luvat vahvistetaan Ratsu- ja ponivaliokunnassa. 

 

Hakija vastaa hakemuksen toimittamisesta tarvittavine liitteineen Suomen Hippokseen sekä orilisenssin maksamisesta. Hakija/merkitty oriinpitäjä vastaa myös astutuskirjanpidosta.

  

Lisätietoja tuontispermaoriista ja niiden luvista