Hyppää sisältöön

Oriinpitäjän tulee ilmoittaa astutukset 15.9. mennessä

Oriinpitäjien tulee ilmoittaa vuoden 2020 astutukset Heppa-järjestelmään tai paikalliseen hevosjalostusliittoon viimeistään 15. syyskuuta. Sähköinen astutuskirjanpito sulkeutuu 15.9. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia astuneita oriita.

Kuva: Suomen Hippos
Oriinpitäjällä on velvollisuus ilmoittaa vuoden 2020 astutusluettelo astutetuista/siemennetyistä tammoista hevosjalostusliittoon 15. syyskuuta mennessä. Sähköinen astutuskirjanpito sulkeutuu 15.9., ja syyskuun loppuun mennessä ilmoitetut astutukset tallennetaan vielä ilman lisämaksua, mutta orinpitäjät eivät itse pääse tietoja tallentamaan 15.9. jälkeen.  

 

Astutusluetteloon merkitään kaikki astutus/siemennyspäivät. Astutusluetteloon liitetään oriin mahdolliset spermansiirtotodistukset. 

 

1.10. lähtien ilmoitetuista astutuksista peritään jokaisesta uudesta ilmoituskerrasta 20 € palvelumaksu/ori. 

 

HUOM: jos vuosittainen orilisenssi ei ole aktivoitu, oriinomistajalla ei ole mahdollisuutta tallentaa astutuksia. Tässä tapauksessa hae orilisenssiä Heppa-järjestelmässä tai ole yhteydessä Hippokseen. 

 

Oriinpitäjän muistilista 


  

Astutusten ilmoittaminen vaatii orilisenssin 

 

1.1.2019 lähtien kaikilta siitokseen käytettäviltä kantakirjarotuja edustavilta oriilta on vaadittu orilisenssi. Sääntö koskee myös kotisiitosoriita sekä suomenhevosia. Oriiden sähköinen astutuskirjanpito aukeaa kun vuosittainen orilisenssi on aktivoitu. Aktivointi tapahtuu hakemalla lisenssiä Heppa-järjestelmässä ja toimittamalla mahdolliset tarvittavat liitteet. Lisenssin hinta määräytyy hakemuksen hyväksymispäivämäärän mukaan. Astutukset pääsee tallentamaan Heppa-järjestelmään oriinpitäjätunnuksilla. Oriinpitäjätunnukset saa ottamalla yhteyttä Hippokseen. 

 

Myös kaikilta ratsuhevos-, poni-, islanninhevos- ja vuonohevosoriilta vaaditaan vuosittainen orilisenssi.  

Lämminveristen ratsuhevosoriiden osalta tuontispermaoriiden kohdalla uusille oreille tulee hakea yleinen tai tammakohtainen lupa. Tammakohtainen lupa voidaan myöntää tuontispermaoriille, jolla on voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus kyseisen rodun jalostukseen hyväksyttävässä kantakirjassa. Aiemmin hyväksyttyjen yleisten tuontispermaoriiden osalta lisenssit tulee aktivoida vuosittain. 

  

   

Lisätietoja:

 

Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset 
Susanna Back 

Puh. 020 760 5251 

susanna.back@hippos.fi 

  

Ratsut ja ponit 

Sanna Uotila  

Puh. 020 760 5257 

sanna.uotila@hippos.fi  

 

orinpitäjätunnukset ja astutusten tallennus

Soila Lehmusvaara

Puh. 020 760 5253

soila.lehmusvaara@hippos.fi