Hyppää sisältöön

Oona Halme nousi Ponikuninkuusravien ykkösnimeksi – ponikuningatar Pomona II sai kruunun upealle uralleen

Vuoden 2020 Ponikuninkuusravit kilpailtiin poikkeuksellisesti yksipäiväisenä sunnuntaina Teivossa. Päivän ykkösnimeksi nousi orimattilalainen Oona Halme, joka ohjasti Pomona II:n ponikuningattareksi ja Odd Mollyn poniruhtinattareksi. Ponikuninkaan tittelin vei Smedens Max Speed, ja poniruhtinaaksi kruunattiin Ekstrands Bärgarn.

Oona Halme oli päivän ykkösnimi Teivon Ponikuninkuusraveissa. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Yksipäiväiseksi vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi typistyneet Ponikuninkuusravit kilpailtiin sunnuntaina Tampereen Teivossa. Päivä tarjosi todellista huippuponiraviurheilun ilotulitusta: kymmenen lähdön aikana ratkottiin ponikuningattaren, ponikuninkaan, poniruhtinattaren, poniruhtinaan sekä pikkukunkun ja pikkuprinsessan tittelit.

Päivän ykkösnimeksi nousi viimeistä kauttaan poneja ohjastava 17-vuotias orimattilalainen Oona Halme, joka kiritti Pomona II:n ponikuningattareksi ja Odd Mollyn poniruhtinattareksi. Halme sai tuulettaa ponien rattailla molempien osalähtöjen voittoja kummassakin kilpailussa ja nousta podiumille siten peräti neljä kertaa päivän aikana.

Pomona II omistajiensa Mats ja Emil Havulehdon kanssa. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

17-vuotiasta teräsponi Pomonaa valmentaa sipoolainen Mats Havulehto, joka myös omistaa sen yhdessä Emil Havulehdon kanssa. Ponin on kasvattanut Nils-Arne Åkersson. Titteli oli Pomonalle uran toinen, ensimmäinen tuli jo vuonna 2012 Mats Havulehdon ohjastamana. Kuluvan vuoden jälkeen tamman kilpakengät nostetaan naulaan ja se siirtyy siitosuralle.

”Ihan järjetön esitys, minulta loppuu sanat! Poni oli esittelyssä superlatautunut ja lähti hyvin liikkeelle. Kisan jälkeen tuli sellainen fiilis, että tämä on ihan järjetön poni – se vaan tulee ja tulee. Nyt nähtiin ehdottomasti parasta Pomonaa ja saatiin viimeinen kruunu ponin uralle”, Halme tunnelmoi toisen osalähdön jälkeen voittajahaastattelussa.

”Olen ajanut Pomonaa nyt reilun vuoden ajan ja yhteistyö on sujunut hienosti. Olemme vaihtaneet ajatuksia ja kokeilleet virityksiä, tämän ponin taustalla on mahtava porukka.”

Odd Molly sai suukon Oona Halmeelta Ponikuninkuusravien voittajaseremonioissa. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Toisen suurvoittonsa Halme ohjasti oman valmennettavansa Odd Mollyn rattailla. Ponin omistaa Maria Taipale, jolta Halme on vuokrannut ponin kilpailuoikeuden yhdessä Teemu Okkolinin kanssa. Ponin on kasvattanut Anna Sjöblom.

”Mollya on hiitattu suomenhevosten kanssa, sillä siihen on saatu vauhtia ja sen motivaatio on pysynyt yllä”, Halme kertoi.

Halme joutui molempien ohjastettaviensa kanssa starttaamaan reilulta takamatkalta molempiin osalähtöihin, mutta kylmähermoinen ohjastaja sai pidettyä poninsa oikealla askellajilla ohitustehtävistä huolimatta.

”Tiesin, että molempien voitto olisi hyvänä päivänä mahdollista, mutta kaiken piti osua kohdalleen. Vaatii paljon, että kaikki menee kuin elokuvissa”, Halme totesi.

”Nämä olivat minulle viimeiset Ponikuninkuusravit, ja paremmin ei olisi voinut loppua. Koko päivä on ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa.”

Otto Saarinen ja Henriikka Rantanen juhlivat Smedens Max Speedin kanssa ponikuninkaan titteliä. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Ponikuninkaaksi Teivossa seppelöitiin asikkalalaisen Otto Saarisen, 15, ohjastama Smedens Max Speed. 15-vuotiaan ponin omistavat Helena Halinen ja janakkalalainen Henriikka Rantanen, joka toimii myös ponin valmentajana. Valjakko sijoittui mailin matkalla toiseksi, mutta kirkasti sijoituksensa 2100 metrin matkalla nousten myös kokonaiskilpailun voittoon.

”Poni oli pikkuisen parempi ja rennompi toiseen osalähtöön. Tämä on minulle ensimmäinen ponikuninkuus, ja fiilis on erittäin hyvä”, Saarinen kommentoi.

Ekstrands Bärgarnin kanssa poniruhtinaan titteliä juhlivat valmentaja Julia Kiukas (vas.), ohjastaja Maria Kiukas ja omistaja Saana Tuuri. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Poniruhtinaan tittelin vei mikkeliläisen Maria Kiukkaan ohjastama Ekstrands Bärgarn, joka jätti kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittuneen Fentin neljän kymmenyksen päähän. Julia Kiukkaan valmentama 11-vuotias ruuna voitti ensimmäisen osalähdön ja sijoittui toisella matkalla kolmanneksi laukan haitattua matkantekoa.

”Laukka tuli ja siinä meni monta metriä. Poni tuli kuitenkin viimeiset 800 metriä tosi kovaa ja otti kärkeä kiinni. Siinä laskettiin kyllä kymmenyksiä”, Maria Kiukas kertoi.

”On kyllä tosi hyvä fiilis, tässä kilpailussa oli mukana 16 tasaisen kovaa ponia.”

Ekstrands Bärgarnin omistaa Saana Tuuri ja sen on kasvattanut Pia Ekstrand.

Kokonaistulokset:


Ponikuningatar
1. Pomona II 8:48,8
2. Euforia 8:54,2
3. Jokimäen Mindy 9:00,1
4. Ofelia 9:04,3
5. Stenstugu Hawaii 9:05,2
6. Uutelan Amarilla 9:06,7
7. Ailan Moona 9:07,1
8. Mariline’s Dolomite 9:08,4
Aarteen Timantti hyl
Hietarannan Julia hyl
Pearl Cloud hyl 
Saphira hyl 

Ponikuningas
1. Smedens Max Speed 8:55,1
2. Thorvald 8:56,7
3. Ekslätts Sacrifice 9:06,3
4. Dynamit III 9:15,5
5. Flipper Aria 9:17,3
6. Dilbert Grat 9:18,1
7. Annagaard Rhodos 9:20,4
8. Powow Bob 9:47,3
Jokimäen Citruuna hyl 
Pirttirannan Carneval hyl 

Poniruhtinatar
1. Odd Molly 7:06,1
2. Farmens Tix 7:06,5
3. Tejas Klarita 7:07,6
4. Amazon 7:19,6
5. Kumlaby Mandelblom 7:21,2
6. Fina Flickan 7:36,2
7. Smedes Nickita 7:53,3
Estelle Tell hyl 
Goldenwild’s Night Wind hyl 

Poniruhtinas
1. Ekstrands Bärgarn 7:11,4
2. Fentti 7:11,8
3. Armani 7:12,7
4. Hietarannan Romeo 7:16,4
5. Eragon 7:19,9 
6. Bonus 7:20,7
8. Ernst Ravelli 7:25,2
9. Kålmans Scooby Doo 7:25,4
10. Kattedals Isse 7:28,8
11. Hietarannan Joonatan 7:33,9
12. Tells Korpral 7:34,5
13. Leijan 7:34,7
Aidan Wee hyl 
Amor Dar hyl
Bleckward C.C. hyl 
Kattedals Loke hyl

Tulokset, Ponikuninkuusravit >