Hyppää sisältöön

Onnea Suomi ja suomenhevonen

Suomi viettää 100-vuotissyntymäpäiväänsä juhlavin menoin huomenna 6. joulukuuta. Suomen historiassa on mukana ollut myös ystävä, johon on aina voitu luottaa – niin sodan kuin rauhankin aikana. Suomen lisäksi myös suomenhevonen viettää tänä vuonna syntymäpäiväänsä. 110-vuotta sitten ensimmäinen suomenhevonen kantakirjattiin. YLE TV1 esittää itsenäisyyspäivänä Kohti Linnan juhlia – ohjelman, (ohjelma alkaa klo 13 ja jatkuu 15.05) jossa myös puhutaan suomenhevosen roolista Suomen sodissa.

Sotahevonen

Suomen Hevosurheilumuseon museomestari Juha Erola muistuttaa suomenhevosen arvokkaasta panoksesta maamme itsenäisyyden eteen ja rodun muuttumisesta yhteiskunnan eri aikakausien tarpeiden mukaan. Suomalainen hevosottojärjestelmä oli ainutlaatuinen maailmassa.

- Meidän kotoinen suomenhevonen kävi korpisotaa siinä missä miehetkin ja esimerkiksi jatkosodan hevostappiot olivat vajaa 14 600 hevosta, Erola kertoo.

suomenhevonen_kuva_JL

  

Juhlavuosi suomenhevoselle ja koko Suomelle

Hevosalan järjestöissä ja yhdistyksissä on juhlittu tänä vuonna suomenhevosen kantakirjan 110-vuotisjuhlavuotta. Vuosi on osuvan ainutlaatuinen, onhan kansallishevosemme kantakirjan perustamisen taustalla suomalaisten kansallisaatteen vahvistuminen. Eikä suomenhevosen merkitystä itsenäisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa käy kiistäminen. 


Vaikka juhlavuoden sankari on suomenhevonen, kerrotaan samalla koko suomalaisen hevosalan tarinan. Juhlavuosi 2017 on ollut koko suomalaisen hevosalan vuosi. Jo syksystä 2016 alkaen on koottu juhlavuoden tapahtumakalenteriin pieniä ja suuria tekoja, tempauksia ja tapahtumia.  Jokainen teko on merkityksellinen, on sen takana sitten yksittäinen harrastaja tai ammattilainen tai hevosalan yhteisöjen joukko.

Satavuotiaan itsenäisyyspäivä on koko Suomen syntymäpäivä. Sytytetään kynttilät ja nostetaan liput salkoon, tehdään siitä ikimuistoinen – yhdessä.

 

Kiitos Suomi ja suomenhevonen!

LU9Y4909_KUVA_JL