Hyppää sisältöön

On taas aika Kuninkuusravien – Tule mukaan Forssaan!

Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson

Kari Eriksson, kuva: Juho Hämäläinen

Suomessa on aina arvostettu hevosta. Hevonen on ollut maamme rakentamisen ja puolustamisen kannalta paras kumppani. Sodassa uskollinen suomenhevonen taisteli rintamalla yhdessä Suomen urheiden sotilaiden kanssa. Sodan jälkeen suomenhevonen oli jälleenrakentamassa kotimaatamme. Molempia tehtäviä suomenhevonen hoiti uskollisuudella ja ahkeruudella. Onneksemme Suomessa jo varhaisessa vaiheessa on osattu antaa arvoa juoksijahevoselle ja sen jalostamiselle. Ensi viikonloppuna ravattavat Kuninkuusravit ovat yksi osoitus tästä.

Kaikki lähti Lahdesta 1924

Kuninkuusravien historia alkaa Lahdesta vuodelta 1924. Lahdessa kuninkuuksista ravattiin ensimmäiset seitsemän vuotta. Oriit ja tammat kilpailivat alkuun yhdestä kruunusta. Kuninkuusravien toisena vuonna kuninkaaksi kruunattiinkin ennätystamma Reippaan-Liisu. Vasta sotien jälkeen Joensuussa 1948 kuningatar sai oman kruununsa. Ensimmäinen kuningatar oli tamma Ilo.

Kuninkuusravien kunniataulukko pitää sisällään paljon nimekkäitä hevosia ja kuuluisia hevosihmisiä. Monet näistä hevosista näkyvät nykyisten juoksijoiden sukutaulussa ja vaikuttavat siten edelleen sekä suomenhevosen että raviurheilun kehitykseen. Hevosihmiset taas elävät ihmisten mielissä tarinoissa ja sanontoina, joita sanavalmiit hevosihmiset, kuten Ravikuninkaitten käskynhaltija, jo edesmennyt Kaarlo Partanen valtakaudellaan meille kertoi.

Tänä vuonna on Forssan vuoro

Forssassa Kuninkuusravit on järjestetty aiemmin kolmesti. Ensimmäisen kerran 1968, jolloin kuningaspari oli Uusi-Veto ja Karina. Vuonna 1988 oli Patrikin ja Valomerkin vuoro.  Viimeksi Forssan Pilvenmäellä kilpailtiin kuninkuudesta 2006. Kuninkaan kruunun sai tuolloin menestysori Saran Salama ja kuningattaren arvon B. Helmiina. Forssan edellisissä Kuninkuusraveissa saavutettiin myös kuninkuusravihistorian siihenastinen yleisöennätys 59 751 katsojaa. Kova luku, joka pyritään tänä vuonna rikkomaan.

Kuninkuusravit ovat nykyisin suuri kansanjuhla. Tapahtuman tärkein merkitys on kuitenkin suomenhevosella. Kuninkuusravit ovat ennen kaikkea suomenhevosen juhla. Kunnianosoituksemme kaikesta siitä, mitä suomenhevonen on tehnyt Suomen ja meidän kaikkien hyväksi. Tämä kunnioitus näkyy muun muassa siinä, että puhuttaessa suorituksista, puhutaan aina hevosista, ei niinkään ohjastajista tai taustajoukoista. Tällä ei vähätellä heidän osuuttaan – kysymys on kilpailevan hevosen panoksesta ja hevosen merkityksen korostamisesta.

Forssan raviväki on tehnyt paljon töitä kuninkuusravien onnistumiseksi, josta heille suuri kiitos. Raviyleisölle paras tapa osoittaa kiitollisuutta ravien järjestäjälle, on saapua paikan päälle seuraamaan kuninkuusravijuhlaa. Tänä vuonna kilpailu on erittäin jännittävä sekä oriiden että tammojen puolella, voittajaehdokkaita on useita. Tarjolla on jälleen hieno ja arvokas tapahtuma.

Suomen Hippoksen puolesta toivotan onnea ja menestystä kilpailun järjestäjille ja kilpailijoille. Raviyleisölle toivon unohtumattomia elämyksiä ja sitä hienoa tunnetta, mitä vain hevonen voi antaa. Tervetuloa kuninkuusraveihin 2022!

Kari Eriksson
Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja