Hyppää sisältöön

Oman hoitajan seurassa hevonen voi olla oma itsensä 

Hoitaja on hevoselle kaikki kaikessa. Noora Tuula on tuntenut Willow Priden tämän varsa-ajoista saakka. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Finlandia-Ajo kilpaillaan vappusunnuntaina Vermo Areenalla. Lähtöön starttaa kymmenen eurooppalaista huippuravuria, ja peräti seitsemän lähdön ravurin hyvinvoinnista vastaa suomalainen hevosenhoitaja.  

Suurelle yleisölle ravilähdöt näyttäytyvät hyvin suoraviivaisena urheiluna: Hevoset juoksevat raviradalla kilpaa toisiaan vastaan, ja ensimmäisenä maalilinjan ylittänyt hevonen on lähdön voittaja. Ajosuorituksesta hevosta auttaa ohjastaja, ja raveja vähemmän seuraavakin pysyy nimeämään monesti useita suomalaisia raviohjastajia. Sama pätee myös hevosen valmentajiin.

Merkittävä taustahenkilö ravihevosen takana on kuitenkin myös hevosenhoitaja. Hoitajasta muodostuu ravurin tärkein ja läheisin ihminen. Hoitajan vastuulla on hevosen kilpailusuoritukseen valmistautumisen lisäksi myös hevosen hyvinvoinnin varmistaminen.

Vappupäivänä ajettavaan Finlandia-Ajoon starttaa kymmenen hevosta, joista peräti seitsemällä on suomalainen hoitaja. Suomalaishevosten valmistautumista kilpailuun on voinut seurata tämän viikon ajan myös Vermo Areenan somessa.

Finlandia-Ajon suomalaishoitajat

  • Majestic Man – Jonna Irri
  • Cokstile – Anu Intonen
  • Deangelo – Etta Pakkanen
  • Next Direction – Annaleena Peippo
  • Willow Pride – Noora Tuula
  • Bepi Bi – Kaino Laine
  • Gareth Boko – Heli Tarrimaa

Yksi lähtöön valmistautuvista hevosista on Markku Niemisen tallilla valmentautuva Willow Pride, hoitajansa Noora Tuulan kanssa. Tuula valottaa, miten läheinen hoitajan ja passihevosen suhde parhaimmillaan on.

”Hoitajan ja hevosen suhde on todella syvä, kun opit tuntemaan hevosen ja sen tavat. Sillä on ihan valtava merkitys. Oma ihminen on Viiville tosi tärkeä. Kun on oma turvallinen ihminen, niin hevonen tietää, että asiat ovat hyvin”, Tuula kertoo.

Oman hoitajansa seurassa hevonen saa olla oma itsensä, joka on hevosen henkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää ja auttaa tunnistamaan, miten hevonen voi.

”Omalle hoitajalle saa kiukutella, mutta muille ollaan sitten vieraskoreita. Se oma ihminen oppii tuntemaan hevosen normaalit metkut, mitkä ovat hevoselle normaalia. On tärkeää oppia tuntemaan ne pienet asiat, jotka merkkaavat lopulta paljon.”

Tuula kertoo, että ennen kilpailusuoritusta on tärkeää pitää hevonen hyvällä mielellä, katsoa että se voi hyvin, juo hyvin, syö hyvin. Asioita mietitään hevosen kanssa.

”Tunnen esimerkiksi Viivin, kun se on pienestä pitäen minun hoidossani ollut. Jos aamulla korvat sojottaa väärään suuntaan, niin siihen pitää kiinnittää huomiota, eikä jäädä miettimään”, Tuula kuvailee hevosenhoitajan merkitystä ravihevoselle.

Hevosenhoitajien lisäksi ravihevosen takaa löytyy monesti myös joukko muita osaavia ammattilaisia, jotka pitävät omalla panoksellaan huolta hevosen hyvinvoinnista.

”Eläinlääkärit varmistavat, että hevosen terveydentila on hyvä. Hierojat pitävät lihaksiston kunnossa, meillä käytetään paljon Pursiaisen  porukkaa. Sitten kengittäjät käyvät. Eli tätä normaalia ympyrää”, Tuula kuvailee.

Vappuna Vermossa vietetään jännittäviä hetkiä, kun Finlandia-Ajo starttaa kello 18.30. Willow Pride starttaa lähtöön tuoreena Seinäjoki Racen voittajana. Vastus kovenee, mutta huipputammalla on jälleen oivat mahdollisuudet menestykseen.

Jännitys ei Tuulan osalta ole jäänyt Seinäjoelle.

”Jännittää ihan tosi paljon. Tuo on vielä kovempi lähtö ja ihan todella hyviä hevosia on vastassa. Paikka on ihan hyvä ja hevonen kunnossa. Tuntuu, että se piristyi Seinäjoen startista vielä vähän lisää. En usko, että ihan lyötyinä lähdetään matkaan”, Tuula taustoitti Willow Priden ennakkoasetelmia.