Hyppää sisältöön

Nyt on aika ilmoittautua Ponioripäiville ja gotlanninrussoriiden General Mönstring -tilaisuuteen

Ponioripäivät järjestetään Ypäjällä 26.-28.4.2019. Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat newforest-, connemara-, welsh sektiot A-D, gotlanninruss-, shetlanninponi- ja vuonohevosoriit. Tänä vuonna gotlanninrussoriille järjestetään jälleen yleinen jalostusarvostelutilaisuus, General Mönstring, joka toteutuu viiden vuoden välein.

Korpral Winner
Korpral Winner, paras russ-poni 2018

Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen, rakennearvostelun ja lisäksi niiden liikkeet arvostellaan vapaana. Osa oriista suorittaa lisäksi käyttökokeen, joka voidaan suorittaa ratsain, ajaen tai ohjasajaen. Vapaaehtoisen käyttökokeen voivat suorittaa newforest-, connemara-, welsh- ja shetlanninponioriit, kun taas vuonohevosille ja gotlanninrussoriille hyväksytty käyttökoe on jalostukseen käytölle edellytys. Rotukohtaiset säännöt löytyvät Ponioripäivät 2019 -sivustolta.

Ponioripäivien viimeinen ilmoittautumispäivä on 18. huhtikuuta 2019.


GENERAL MÖNSTRING

Gotlanninrussponien ruotsalaisen alkuperäkantakirjan sääntöjen perusteella oriit tulee esittää viiden vuoden välein yleisessä jalostusarvostelutilaisuudessa ”general mönstring”. Jalostusarvostelutilaisuuteen osallistuminen on jalostukseenkäytön edellytys kaikille Suomessa jalostuskäytössä oleville oriille. Mikäli oritta ei esitetä/hyväksytä yleisessä jalostusarvostelutilaisuudessa, sillä ei ole jatkossa voimassa olevaa jalostukseenkäyttöoikeutta.

Gotlanninrussoriit, joita ei tarvitse esittää:

- 24-vuotiaat ja vanhemmat oriit

- oriit, jotka on palkittu jälkeläisarvostelussa A tai Valio -palkinnolla


17-23 –vuotiaita oriita ei pisteytetä, vaan niille annetaan sanallinen lausunto.


Yleisessä jalostusarvostelutilaisuudessa hyväksyttäville 3-vuotiaille oriille voidaan myöntää jalostukseenkäyttöoikeus vuodeksi. 4-vuotiaille ja vanhemmille oriille myönnetään jalostukseenkäyttöoikeus viideksi vuodeksi, tai seuraavaan yleiseen jalostusarvostelutilasuuteen saakka.

Kaikilta uusilta hyväksyttäviltä oriilta edellytetään toimitettavaksi 1.6.-31.8. välisenä aikana eläinlääkärintodistus kesäihottuman poissulkemiseksi, jotta oriin jalostukseenkäyttöoikeutta voidaan jatkaa.


Ponioripäivien alustava aikataulu:


Perjantai 26.4. 

Vuonohevoset saapuvat paikalle


Lauantai 27.4

Vuonohevoset (eläinlääkärintarkastus, rakennearvostelu, ratsastuskoe, testiratsastus), gotlanninrussponit ("general mönstring") ja shetlanninponien jalostusarvostelu


Sunnuntaina 28.4. 

Vuonohevoset (ajokoe), connemaraponit, newforestponit, welsh sektiot A, B, C, D.


Aikataulut saattavat muuttua ilmoittautumisten myötä.

Orilautakunta:

Muut rodut, orilautakunta: Anna Pajanen (pj), Tuula Pyöriä, Live Enerhaugen (NOR),

Testiratsastaja: Siiri Kyrö. Käyttökokeen tuomari: Minna Särkiniemi. Tallitarkkailija: Jari Olkkonen

Gotlanninrussien yleinen jalostusarvostelu: Anna Pajanen (pj), Tuula Pyöriä, Göran Graaf (SWE)


Lisätietoja:


Ponioripäivät 2019


Minna Mäenpää, minna.maenpaa@hippos.fi, p. 020 760 5250


Tea Niemi, tea.niemi@hippos.fi, p. 020 760 5258