Hyppää sisältöön

Nuorisogaalassa palkittiin vuoden 2023 menestyjät

Nuorisogaalassa palkitut yhteiskuvassa

Nuorisogaalassa palkitut. Kuva: Elli Pölhö

Vuoden 2023 ansioituneet poniraviurheilijat ja nuorisotoimijat saivat palkintonsa Lappeenrannassa järjestetyssä Nuorisogaalassa. Yhteensä palkittavia oli 29 ja kategorioista kaksi palkittiin yleisöäänestyksen kautta.

Vuoden nuorisokerho siirrettiin Ravigaalasta palkittavaksi Nuorisogaalaan. Tällä kertaa palkinnon sai Rovaniemi. Paikkakunnan toiminta on suunniteltua ja tavoitteellista, ja siihen kuuluu esimerkiksi kerhotoimintaa ja erilaisiin tapahtumiin osallistumista. Alueen nuoret pääsevät monipuolisesti mukaan erilaisiin tempauksiin ja pääsevät samalla opettelemaan raviurheilua turvallisessa ja osaavassa ympäristössä.

”On mahtavaa tehdä yhteistyötä, ravirata on positiivinen toimintaan ja sen kehittämiseen. Meillä on joka viikko ponikerho pienimmille ja ravikerho vähän osaavammille ja se on tavoitteellisempaa. Harjoitellaan ponien kanssa kaikkea käsittelystä ajamiseen. Minulla on isot tavoitteet, haluaisin Lappiin ravikoulun”, toimintaa vetävä Kirsi Braks kertoi.

Kouvolalaiselle Oona Hänniselle viime vuosi oli erinomainen, hän ohjasti itse voittoja 16 ja palkittiin vuoden parhaana P1-lisenssin haltijana. Lisäksi hänen omistamistaan poneistaan palkittiin Stenbydal’s Castilla ja Ihmemaan Hulahula.

Oonan lisäksi myös hänen siskonsa Amanda Hänninen kilpailee aktiivisesti ja menestyikin nimenomaan Stenbydal’s Castillan kanssa mainiosti viime vuonna. Lisäksi Hännisten poniperheeseen tuli myös nopeimman Suomessa syntyneen B-ponin palkinto, jonka sai Aidan Wee.

”Oli tosi kivaa, kaikki voitot olivat tosi kivoja. Tälle vuodelle ei ole mitään tavoitteita”, Oona Hänninen kommentoi.

Viime vuonna hän sai myös alkaa ajaa B-kategorian ponien kanssa kilpaa. ”Ne on kilttejä, kivoja ja nopeita”, Hänninen kehui.

Ponitähtien Talli sai Lappeenrannassa kaksi uutta jäsentä, A-kategorian poneista kunnianosoituksen sai Thorvald ja B-kategorian poneista Miniatyr. Molemmat ponit ovat voittaneet muun muassa useita Suomen mestaruuksia ja titteleitä Ponikuninkuusraveissa.

Miniatyrin palkintoa oli vastaanottamassa ponin omistanut ja sitä uran aikana valmentanut Pinja Iltanen, joka asuu Haminassa.

”On haikeita tunnelmia, se oli koko minun elämä”, Iltanen korosti ponin merkitystä.

”Yhtä voittoa on vaikea nimetä, kun se voitti käytännössä kaiken ja useamman kerran. Varmaan se, kun saimme ensimmäisen kerran Elitloppet-kutsun, se oli ensimmäinen suomalainen russi yli kymmeneen vuoteen, joka kutsuttiin sinne. Se kutsu me saatiin neljä vuotta putkeen, viimeisellä reissulla oltiin kolmansia”, Iltanen kertoi ponista, jonka ura loppui vuonna 2020.

Poniraviurheilun vuosi 2023 oli kokonaisuudessaan hieno. Suomalaiset ponit menestyivät myös kansainvälisesti, esimerkiksi Solvallassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna Jenni Rautiaisen omistama Smedens Andiamo voitti ensimmäisenä suomalaisena ponina Lilla Elitloppetin. Tämä äänestettiinkin Vuoden sykähdyttävimmäksi hetkeksi. B-poneista kunniamaininnan sai Charizard, jonka kausi oli poikkeuksellisen hyvä. Sen vuoden 2023 voittomäärä oli 14, mikä on kautta aikain suurin määrä voittoja B-ponilla Suomessa.

Nuorisogaalan palkittavat valitsi kuusihenkinen valintaraati, joka koostui Ravitoimittajat ry:n hallituksen, Suomen Poniraviyhdistyksen, Hippoksen nuorisovaliokunnan, toimiston sekä Nuorisogaalan järjestävän radan (Lappeen) asettamista jäsenistä. Yleisöäänestyksen perusteella valittiin Vuoden poniravirata ja Vuoden sykähdyttävin hetki. Poniravirata-äänestyksessä annettiin 460 ääntä ja sykähdyttävin hetki -äänestys keräsi 444 ääntä.

Nuorisogaalassa palkitut

Vuoden 4-vuotias A-poni Stenbydal’s Castilla
Vuoden 4-vuotias B-poni Eliza Wee
Vuoden 5-vuotias A-poni Ihmemaan Hulahula
Vuoden 5-vuotias B-poni Jates Armada
Vuoden vanhempi A-poni Euforia
Vuoden vanhempi B-poni Smedens Andiamo
Vuoden nopein Suomessa syntynyt A-poni Euforia
Vuoden nopein Suomessa syntynyt B-poni Aidan Wee

Vuoden P1-lisenssin haltija Oona Hänninen
Vuoden P2-lisenssin haltija Eerika Koskenvalta
Vuoden P3-lisenssin haltija Anni Halinen
Vuoden B-poniohjastaja Bea-Noora Kyynäräinen

Vuoden montéponi Troijan
Vuoden montéohjastaja Senja Kopalainen

Vuoden A-ponikasvattaja Kristiina Kärki
Vuoden B-ponikasvattaja Veera Pietiläinen

Vuoden aktiiviohjaaja Satu Ylitalo
Vuoden nuorisokerho Rovaniemi

Vuoden Ystävä Joanna Penttilä, Teivo
Vuoden Ystävä Jesse Ylitalo, Riihimäki
Vuoden Ystävä Oona Alaluusua, Rovaniemi

Ponitaiturit-kilpailun voittaja Team Jokimaa
Ponikypärät A-ponien voittaja Eerika Koskenvalta
Ponikypärät B-ponien voittaja Roosa Autio

Kunniamaininta Charizardin voitot

Vuoden poniravirata -yleisöäänestys Metsämäen ravirata
Vuoden sykähdyttävin hetki -yleisöäänestys Smedens Andiamon Lilla Elitloppet -voitto

Ponitähtien Talli Miniatyr
Ponitähtien Talli Thorvald