Hyppää sisältöön

Nuorisogaalassa palkittiin vuoden 2022 parhaat poniraviurheilijat

Nuorisogaalan palkitut

Nuorisogaalan kaikki palkitut yhteiskuvassa. Kuva: Elli Pölhö

Nuorisogaala keräsi lauantaina Mikkelissä yhteen 120 poniraviurheilijaa ja nuorisotoimijaa juhlistamaan vielä kerran ravivuotta 2022. Palkintonsa saivat ansioituneet raviponit ja poniohjastajat, lisäksi Ponitähtien Talliin nostettiin kaksi uutta raviponilegendaa, Dynamit III ja Ekslätts Sacrifice.

Ennen Nuorisogaalaa Mikkelissä järjestettiin myös ensimmäiset Nuorten ravit, joissa ajettiin ponilähtöjä sekä 25-vuotialle ja nuoremmille ohjastajille hevoslähtöjä. Nuorten raveissa ohjasti yli 40 innokasta nuorta raviurheilijaa.

”Nuorten Ravit sujuivat hienosti. Veeti Suomalainen oli loistava nuori haastattelija, hevosten ja ponien taustajoukot antoivat positiivista palautetta ja monet ohjastajat kiittivät, että heille annetaan tällainen mahdollisuus. Nuorten Ravit haluttiin järjestää, jotta autetaan nuoria poneista hevosiin siirtymisessä ja tutustumaan myös hevosten valmentajiin. Tässä tapahtumassa demonstroitiin opinpolkua konkreettisesti”, Suomen poniraviyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Mari Mattila kertoi.

Yhteensä palkintokategorioita Nuorisogaalassa oli yli 20 ja lisäksi gaalassa huomioitiin Hippoksen hopeisilla ansiomerkeillä seitsemän henkilöä.

Mäntsälästä kotoisin oleva Bea-Noora Kyynäräinen palkittiin vuoden B-poniohjastajana. Lisäksi Kyynäräisen valmentama russponitamma Jates Armada palkittiin vuoden parhaana 4-vuotiaana B-kategorian ponina. Kyynäräinen ohjasti vuoden 2022 aikana 18 voittoa, joista kahdeksan tuli yhdessä Jates Armadan kanssa.

”Monipuolisuus lajissa on parasta, tämä on opettanut minulle paljon. Olen saanut paljon hienoja kokemuksia ja ystäviä”, Kyynäräinen kertoi poniraviurheilun merkityksestä.

Hämeenkyröläisen Ilona Rekilän valmentamat ponit Euforia ja Odd Molly saivat yhteensä kolme palkintoa Nuorisogaalassa. Euforia palkittiin parhaana vanhempana A-ponina ja nopeimpana Suomessa syntyneenä A-ponina. Odd Molly sai parhaan vanhemman B-kategorian ponin palkinnon.

”Mini Elitloppetin voitto oli parasta viime vuodessa, oli haave pärjätä siinä lähdössä. Euforia ei stressaa pitkillä kilpailumatkoilla ja se on mukava reissukaveri. Haave olisi tänäkin vuonna lähteä ulkomaille ajamaan kilpaa”, Rekilä kertoi.

”Ponit ovat huippukavereita minulle. Odd Molly on opettanut minulle todella paljon, siitä olen kiitollinen. Odd Molly on nyt kantavana, toivottavasti saadaan terve ja hyvä varsa”, Rekilä jakoi myös Odd Mollyn kuulumiset.

Ponitähtien Talliin nostetaan merkittäviä kilpailusaavutuksia tehneitä raviponeja, jotka ovat jo lopettaneet uransa. Mikkelissä Ponitähtien talli sai yhdeksännen ja kymmenennen jäsenensä, kun Dynamit III ja Ekslätts Sacrifice nostettiin arvostetulle listalle. Molemmat uudet Ponitähtien tallin jäsenet ovat A-kategorian poneja eli shetlanninponeja. Patricia Haglundin ja Jari Lukkarilan omistama Dynamit III voitti uransa aikana muun muassa kolme Suomen mestaruutta.

Paikalla Nuorisogaalassa oli toisen Ponitähtien talliin nostetun ponin, Ekslätts Sacrificen taustajoukkoja. Jutta ja Titta Salmen omistama poni on myös moninkertainen Suomen mestari ja lisäksi Ekslätts Sacrifice on seppelöity ponikuninkaaksi vuonna 2013.

”Sakke oli aivan mahtava persoona, se oli tosi kova kilpaponi. Se oli sellainen persoona, että vaikka se ei olisi ollut kilpaponi, se olisi ollut silti yhtä tärkeä. Se on ollut meille perheenjäsen ja paras ystävä. Se on tosi virkeä eläkeläinen, hyvää kuuluu ponille”, osaomistaja Jutta Salmi kertoi.

Kaikki Nuorisogaalan palkintokategoriat ja palkitut:

Vuoden 4-vuotias A-poni Desna Wee
Vuoden 4-vuotias B-poni Jates Armada
Vuoden 5-vuotias A-poni Brigatin Kaira Prinsess
Vuoden 5-vuotias B-poni Little Cinderella
Vuoden vanhempi A-poni Euforia
Vuoden vanhempi B-poni Odd Molly
Vuoden Nopein Suomessa syntynyt A-poni Euforia
Vuoden Nopein Suomessa syntynyt B-poni Aidan Wee
Vuoden P1-lisenssin haltija Nea Ponkala
Vuoden P2-lisenssin haltija Eerika Koskenvalta
Vuoden P3-lisenssin haltija Lotta Mässeli
Vuoden B-poniohjastaja Bea-Noora Kyynäräinen
Vuoden montéponi Saphira
Vuoden montéohjastaja Karla Koivisto
Vuoden Poniravirata -yleisöäänestys Metsämäen ravirata
Vuoden sykähdyttävin hetki -yleisöäänestys Broängens Ghosakraman ja Emmi Innasen SM-voitto
Vuoden Aktiiviohjaaja Nora Rantanen
Vuoden Ystävä Elli Juurakko
Vuoden A-ponikasvattaja Petra Ojala
Vuoden B-ponikasvattaja Laura & Linda Mattila
Kunniamaininta Tuukka Variksen siirtyminen poneista hevosiin
Kunniamaininta Kuopion hanke, jolla perustettiin Sorsasalon Ravikerho
Ponitaiturit voittaja Team Jokimaa
Ponikypärät A-ponien voittaja Elli-Noora Romppanen ja Aarteen Evakko
Ponikypärät B-ponien voittaja Elin Sahlstén ja P.H. Hurtiga Harpan
Ponitähtien Talli Dynamit III
Ponitähtien Talli Ekslätts Sacrifice
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Ann-Kristin Nyberg
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Erja Mattila
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Päivi Luste-Rautio
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Maret Ehrlund
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Taina Kinnunen
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Jari Pietiläinen
Hippoksen hopeinen ansiomerkki Mari Malminen