Hyppää sisältöön

Nousukuntoinen Caijus tavoittelee PowerParkin Juhannusmailin kärkisijoja

Härmän PowerParkin raviradalla kilpaillaan tänäkin vuonna tasokkaat juhannusravit. Perinteinen Nordic King –suurkilpailu järjestetään poikkeusvuonna Juhannusmaili-nimellä. Mukana on tuttuja kylmäveritähtiä ja yksi kilpailun ennakkosuosikeista on hurjaan vireeseen äitynyt Caijus. Viikonloppuna juostaan myös Nordic Queen –tammalähtö, sekä lämminveriravureiden avoin lähtö.

Caijus lähtee starttaa PowerParkin Juhannusmailille huippuasemista. Kuva:Hanna Laakso/Hippos

Härmän PowerParkin radalla järjestettävät Juhannusravit huipentuvat lauantaina ravattavaan Juhannusmaili-lähtöön, jossa tämän hetken kuumimmat kylmäveriravurit ottavat yhteen.

Yksi kilpailun kiinnostavimmista nimistä on Mika Mäkelän osaomistama sekä valmentama Caijus. Ori palasi kesäkuun alussa  Jyväskylässä voittokantaan puolentoistavuoden tauon jälkeen ja voitokas vire jatkui viikkoa myöhemmin Jokimaalla. Ykköset puuttuivat tilastosta viime vuodelta, mutta taustajoukkoja menestys ei yllättänyt.

”Hevonen aloitti kauden helmikuussa ja tuli tuolloin voimissaan maaliin, jonka jälkeen tuli koronatauko. Vermon maililla hevonen hävisi voittajalle valjakon mitan, että puhtaat paperit se on joka startista saanut. Voittojuoksuissa juoksunkulut on ollut suotuisat ja kun kovat startit alla niin hevonen herkistyy vähän enemmän”, taustoitti valmentaja Mika Mäkelä Caijuksen huippukuntoa.

Caijuksella on startattu uralla hyvin säästeliästi, mutta taktiikka on tarkkaan harkittu.

”Ollaan koitettu hiljaa kasvattaa hevosta, kun kovia tehtäviä tämmöiset lähdöt. Joutuu aina kaikkensa antamaan. Se on tehnyt koko ajan tasaisia juoksuja, mutta ikä ja startit kasvattavat, kun sellaista rutiinia on vielä vähän”.

Härmässä kylmäveristen Juhannusmaililla voittaja palkintaan komealla 25 000 euron ykköspalkinnolla. Antti Teivaisen ohjastama vihtiläisori starttaa matkaan radalta kaksi. Asetelmat ovat erinomaiset, mutta niin on vastuskin.

Mukana Suomesta nähdään mm. viime lauantaina Kajaanissa loistanut Polara, huippukuntoinen Evartti, vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku sekä viime vuoden kuninkuuskilpailun kakkonen Välkyn Tuisku. Ulkomaalaisedustusta Suomeen tuo Jan-Olov Perssonin tallin Tand Kraft sekä Smedheim Solan. Tand Kraft oli viime vuotisessa Nordic King –juhannuslähdössä neljäs ja Smedheim Solan toinen. Vihdistä lähdetään Härmään rauhallisin odotuksin.

”Hyvällä mielin katsottiin lähtölistaa, mutta juoksunkulut ratkaisevat. Kyllä Caijusta kärkikamppailuun odottaa, mutta voittoon asti ei ihan uskalla.”

”Se tykkää tasaisen kovasta tahdista. Hevonen pitää hyvin vauhtinsa ja se voi mennä pidempääkin kovaa”, kertoo Mäkelä.

Viime kaudella Caijus valittiin viimeisten hevosten joukossa Kuninkuuskilpailuun. Tuolloin seitsemänvuotias ori järjesti kisojen yhden suurimmista yllätyksistä, yltäen kokonaiskilpailussa sijalle kolme. Kesää suunnitellaankin tämän vuoden titteleitä silmällä pitäen.

”Hevosen vire jos on kohdillaan ja meidät sinne kelpuutetaan, niin sinne pyritään. Härmän jälkeen vuorossa on Suur-Hollola ja sitten Mikkelin kautta Seinäjoelle. Kyseessä on kuitenkin suhdanneherkkä ala, niin yksikin vastoinkäyminen, jos tulee, niin muuttuu suunnitelmat”, pohtii valmentaja kesän tulevia kilpailuja.


Nordic Queen kilpaillaan perjantaina

Virin Camilla on avoimien tammalähtöjen kestomenestyjä. Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Härmän kaksipäiväisten juhannusravien lähtölistat ovat vaikuttavaa luettavaa. Heti perjantaina nähdään hienoja suomenhevoslähtöjä. Juhannusaaton yksi päälähdöistä on viisivuotiaiden suomenhevosten, jossa peräti 17 ravilähtöä putkeen voittanut Parvelan Retu hakee jatkoa voittokululleen. Perjantai huipentuu kylmäveritammojen avoimeen Nordic Queen –lähtöön, jossa alkuvuonna tammalähtöjä hallinnut Hetviina saa vastaansa mm. Akaasian sekä Virin Camillan.

Reino Miettisen tallin Virin Camilla on suomenhevostammojen eliittiä. Viime vuoden Nordic Queen –lähdössä siilinjärveläisravuri sijoittui toiseksi. Kykyjä ravitähdeltä löytyy, mutta myöhäinen kauden aloitus ja kehno lähtöpaikka pitävät odotukset Härmään maltillisena.

”Jospa se tuosta alkaisi petrata starttien myötä. Kesäkelit sopivat hevoselle, ja olen sitä mieltä, että se parantaa sitä mukaan, mitä pidemmälle vuotta mennään. Keväällä on ollut monesti vähän nihkeää, vaikka Vermossa se oli ihan hyvä keulasta. Nyt on haastava lähtöpaikka, niin ollaan muiden armoilla”, valmentaja Reino Miettinen kertoi.

Mailin matkat ovat 13 vuoden iän saavuttaneelle tammatähdelle herkkua. Kuningatarkilpailun lyhyimmällä osamatkalla Virin Camilla on saavuttanut ykkössijan peräti kaksi kertaa, sijoittuen kerran toiseksi. Ikää on kertynyt, mutta nopeudut ovat edelleen tallella.

”Kyllä tuo maili sopii, kun periaatteessa urku auki mennään koko matka.”

”Kotona Virin Camilla on reipas ajettava ja itse hoitaa sitä hommaa, sillä tavalla se on helppo hevonen. Välillä se on liiankin villi, eikä se ole paljoa muuttunut, vaikka vähän ehkä iän myötä rauhoittunut. Treeneissä se jaksaa kaveria odotella, mutta jos vaikka kaarteissa tulee eroa, niin sitten mennään”, kehuu Miettinen Virin Camillan menohaluja.

Huippulähtöjä läpi juhannuksen


Nordic Queenin ja viisivuotislähdön lisäksi perjantaina Salamakypärät-ohjastajakilpailussa ajetaan kauden toinen osalähtö. Teema on viikonlopun mukainen, sillä ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa kokelaat hyppäävät suomenhevosten rattaille.

Lauantaina Juhannusmailin lisäksi kilpaillaan lämminveristen avoin ryhmäajo. Mukana tiivistahtisessa mailissa nähdään lämminverisarjojen tutut hallitsijat, kun mm. Lexus Dream ja T.Rex ottavat juhannuksena yhteen. Viime vuoden kärkikaksikko Farzad Boko sekä President Lindy ovat myös kamppailemassa PowerParkissa kärkisijoista.

Lauantaina kilpaillaan myös lämminveritammojen avoin lähtö, josta on odotettavissa hyvin tasainen kamppailu. Elitloppet-viikonloppuna Solvallassa 10,3-aikaan hurjastellut Willow Pride starttaa loistavista asetelmista matkaan. Ruotsin huippulähdöissä rutinoitunut Staro Miami on myös yksi varteenotettava voittaja, kuten myös Stonecapes Quiela, joka on tehnyt kelpo esityksiä kauden ensimmäisiin startteihin.

Lähtölistat:

Perjantai 19.6.2020, Härmä PowerPark:


Salamakypärät-lähtö, ryhmäajo kylmäveriset enintään 10 000 voittaneet

Kylmäveristen viisivuotislähtö, avoin ryhmäajo 1609 m, lähtö 5, kello 17.30

Nordic Queen, kylmäveritammat avoin ryhmäajo 1609 m, lähtö 9, kello 18:40

Lauantai 20.6.2020, Härmä PowerPark:


Lämminveritammat, avoin ryhmäajo 1609 m, lähtö 9, kello 16.20

Lämminveristen avoin sarja,ryhmäajo 1609m lähtö 10, kello 16.37

Kylmäveristen Juhannusmaili, avoin ryhmäajo 1609m, lähtö 11, kello 16.52

Härmän PowerParkin Juhannusravit alkavat perjantaina kello 16:00 ja lauantaina kello 13:30. Raveja pääset seuraamaan suorana TotoTV:n kautta ja lauantain ravit ovat nähtävissä suorana antennitalouksissa kanavapaikalta 26. Maksulliset Ruutu+ ja C More –palvelut lähettävät juhannuksen Härmän ravit suorana.