Hyppää sisältöön

Nina Hänninen kilpailee viikonloppuna poniruhtinuudesta: ”Kaikkein parasta on saada omia valmennettavia radalle”

Yli 200 voittoa urallaan saavuttaneen Nina Hännisen meriittilistalta puuttuu vielä voitto Ponikuninkuusravien pääkilpailusta. Tilanne saattaa korjaantua tulevana viikonloppuna Joensuussa.

Nina Hännisen valmentama Kattedals Isse on mukana poniruhtinuuskilpailussa. Kuva: Hippos / Ida Laine

Nina Hänninen päätyi aikoinaan raviohjastajaksi äitinsä pakottamana. 

”Kun olin pieni, äidilläni oli ravihevosia ja minulla shetlanninponi, jolla ratsastin. Äiti patisti minut kuitenkin korttikurssille, koska ajatteli, että voisin tykätä montésta. Halusin aina ratsastaessakin mennä kovaa. Korttikurssilla innostuin kuitenkin lopulta kärryistä enemmän”, 18-vuotias Hänninen kertaa uransa alkuaikoja.

Ja hyvä että innostui. Hän on toistaiseksi Suomen ainoa yli 200 voittoa urallaan saavuttanut poniohjastaja. Makeimmiksi voitoikseen ohjastaja nimeää ainakin Poni-Kriteriumin ja Poniderbyn ykkössijat A-poneilla viime vuonna ja Poniderby-voiton B-poni Kattedals Issellä vuonna 2017. 

Menestyksen taustalla ei ole sen suurempaa salaisuutta.

”Olen saanut käyttööni hyviä poneja ja taustalla on aina ollut tosi hyvä tiimi. Ja sitten tietenkin on treenattu paljon.”

Kaikkien aikojen parhaaksi ajokikseen Hänninen nimeää oman nelivuotiaan Aidan Weensä. Nuori russponi-ori on myös yksi hänen valmennettavistaan. Se aloitti kilpailemisen viime vuonna ja on nyt voittanut yhdeksästä lähdöstään kahdeksan.  Poni starttaa omistajansa ohjastamana Joensuussa sunnuntaina B-ponien tasoitusajossa.

”Aidan Wee on hirveän lahjakas ja sanoisin, että se on paras poni millä olen päässyt ajamaan. Sen kanssa tähtäämme tänä vuonna nelivuotismestaruuteen, missä sillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet.”

Ponikuninkuusraveissa Hännisen ajokkina on kuitenkin luottoponi Kattedals Isse, jonka kanssa yhteistä kilpailu- ja valmennustaivalta on takana nyt neljä vuotta. Kaksikko on startannut tänä vuonna muun muassa ponien Pohjoismaiden mestaruuksissa Ruotsissa ja Lahden Kuninkuusravien SM-lähdössä, jossa valjakko oli lopulta viides.

”Isse on hyvässä kunnossa, mutta Lahdessa se oli vähän vaisu. Teemme nyt joitain muutoksia viimeistelyyn ja treeniin, hierotaan ja venytellään, ja annetaan ponin vielä vähän lomailla ennen viikonloppua.”

9-vuotias ruuna on Hännisen mukaan sosiaalinen ja ihmisrakas, mutta ei kaikista helpoin ajettava, ainakaan kilpailutilanteessa.

”Kotona sillä on tosi kiva ajaa. Kilpailuissa ja varsinkin pussiin jäädessään se kuitenkin herkkänä ponina saattaa kuumua liikaa ja laukata pahastikin.”

Hänninen on viikonlopun koitoksen suhteen varovaisen luottavainen, mutta ei aseta itselleen menestymispaineita. Viime aikoina valmentamiseen keskittynyt huippuohjastaja toteaa, että raviurheilussa kaikkein paras hetki on se, kun omia valmennettaviaan saa radalle.

”Tästä tulee hyvä reissu, hyvillä fiiliksillä lähdetään. Isselle en aseta erityisiä tavoitteita, mutta uskon kyllä, että se voisi vaikka pärjätäkin. Se jatkaa kilpailemista vielä syksyyn asti, mutta mitään muita isompia kilpailuja ei ennen treenitauon aloittamista ole enää luvassa.” 

Nina Hänninen Mobiilihepassa >

Lauantain lähtölistat >

Sunnuntain lähtölistat >

Lue lisää Ponikuninkuusravien verkkosivuiltaFacebookista ja Instagramista.

Lue myös:


7.8.2019 Ponikuninkuusraveissa kilpaillaan myös keppareilla ja haasteajossa

7.8.2019 Oona Halmeella on edessään kiireinen viikonloppu: ”Lähdetään metsästämään poneille sitä kirkkainta kruunua”

5.8.2019 Joensuun Ponikuninkuusravien lähtölistat on julkaistu

4.8.2019 Ykkössuosikit Pomona II ja Miniatyr Suomen mestareiksi

3.8.2019 Saphira ja Viivi Mäki-Jaakkola A-ponien montén Suomen mestareiksi jälleen: ”Ihan huikea fiilis”

Ponien superviikonloppu 10.-11.8.

Elokuun toinen viikonloppu on todellista ponien kulta-aikaa! 10. – 11.8. järjestetään samaan aikaan kaksi ponien ykköstapahtumaa, Ponikuninkuusravit Joensuun raviradalla sekä Kansallinen Poninäyttely Ypäjän Hevosopistolla. Viikonlopun aikana Joensuussa ja Ypäjällä tullaan näkemään yhteensä satoja poneja ja myös yleisöä on odotettavissa runsaasti. Molemmat tapahtumat sopivat poniharrastajien lisäksi erinomaisesti perheille ja kaikille eläinten ystäville.