Hyppää sisältöön

Next Direction, Sobel Conway sekä Hotshot Luca ovat St Michel -ajon suomalaistoivot

St Michel –ajo on tunnetusti yksi ravivuoden vauhdikkaimmista kilpailuista. Kahdeksan hevosen suurkilpailussa Suomea edustavat Leppävirran Next Direction, Turusta kilpaileva Sobel Conway sekä juvalaissyntyinen Hotshot Luca. Pääkilpailun voittajaa odottaa 70 000 euron ykköspalkinto. St Michel –ravit ajetaan Mikkelissä 18.-19.7 ja viikonlopun pääkilpailu ajetaan sunnuntaina.

Next Direction Iikka Nurmonen Finlandia-Ajo 2019 Vermo kuva Hippos Siiri Haapalainen
Next Directionilla on kaikki valmista St Micheliä varten. Kuva:Hippos/Siiri Haapalainen

Yksi sunnuntaisen St Michel –ajon suomalaishevosista on kilpailussa viime vuonna toiseksi sijoittunut Next Direction.

Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen tallista kilpailevan ravitähden alkuvuosi on sujunut vaihtelevasti. Keväällä Ruotsissa vieraillut ruuna avasi kotimaan kilpailukautensa Killerin Eliitissä, josta tuloksena oli neljäs sija tasaisen esityksen päätteeksi. Jyväskylän esitys ei ollut toivottu, ja kesäkuun lopun Kymi Grand Prix –suurkilpailu päätettiin jättää välistä. Syy alavireiseen esitykseen kuitenkin löytyi.

”Kyllä se Ruotsi painoi. Ne hoidot mitä hevonen oli saanut siellä, niin eivät olleet tepsineet toivotusti, niin jouduttiin hoitamaan niitä vielä Killerin jälkeen”, taustoitti valmentaja Timo Hulkkonen hevosen hieman alavireistä esiintymistä.

Killerin Eliittiä seurasi reilun kuukauden tauko ja seuraavan kerran Next Direction starttasi Kaustisen Festivaali-ajossa. Tuolloinkin maalilinja ylittyi neljäntenä, mutta esityksiin oltiin Pohjois-Savossa tyytyväisiä.

”Kaustisella ajettiin peruskengityksellä niin kuin oli ajatuksena. Startin kun hevonen saa alle niin se parantaa. Se oli toivotun mukainen lähtö ja hevonen sai tulla muutama sata metriä lujaa.”

Mikkeliin valmistautumiseen Hulkkonen vaikutti olevan salamyhkäisen tyytyväinen. Sunnuntaina hevosella saatetaan käyttää täysin uusia varusteita.

”Se mitä Ansku (Annaleena Peippo) sanoi juuri, niin hevonen oli pirteämpi kuin Kaustiselle lähtiessään. Ihan hyvillä mielin Mikkeliin lähdetään ja pikkasen varusteita pohditaan, että satutaanko oikeaan. Pikkasen uutta lapputavaraa päähän ajateltiin ja jenkkikärryjä kokeillaan ensimmäistä kertaa”, Hulkkonen kommentoi St Micheliin valmistautumista.

Hulkkonen odottaa St Michel –ajosta vauhdikasta lähtöä.

”Kyllä voittoajan pitää ilman muuta painua alle kympin. Rata on niin hieno, että jos olisin itse hevonen, niin haluaisin juosta Mikkelin radalla. Nyt kun kaikki elementit ovat kohdillaan ja lähtö on täynnä hyviä hevosia, niin kyllä parhaat menevät varmasti lähelle rataennätystä.”

Timo Hulkkonen kuuluu myös hevosen omistavaan Team Look The Winnersiin ja lisäksi mies löytyy hevosen kasvattaneen Jalohepo Oy:n takaa.

Sobel Conway starttaa matkaan huippuasetelmista

Sobel Conway taitaa mailin matkat. Viime vuonna Porissa tuloksena oli hurja 09,7, joka oli kauden kärkitulos ja sivusi Suomen ennätystä. Kuva:Hippos/Emilia Lehtonen

Turkulaisen Harri Koivusen valmentama Sobel Conway starttaa St Michelissä matkaan loistavalta ykkösradalta. Edellinen startti päättyi Kaustisella kolmanteen sijaan ja valmisteli ruunan hyvin sunnuntain koitokseen.

”Ihan hyvää kuuluu hevoselle, ei tässä Kaustisen jälkeen erikoisempaa voi tehdä mutta siellä saatiin henget hyvin auki. Toivotaan että hevonen olisi terävimmillään. Kotona hevonen on vaikuttanut iloiselta ja reippaalta”, Mikkelistä tavoitettu Harri Koivunen kommentoi Sobel Conwayn kuulumisia.

Valmentaja on ollut suojattinsa esityksiin tyytyväinen, vaikka Kaustisella kaksi kilpakumppania vyöryi maalisuoralla ohi. Erot huipputasolla ovat niin pieniä, että menestyäkseen kaiken pitää olla kunnossa.

”Olen Sobel Conwayhyn ollut tyytyväinen. Talvi meni hyvin mutta Solvallan reissun jälkeen hevoseen tuli kuljetuskuume ja sille jouduttiin antamaan vahva lääkitys jotta päästiin sen ylitse. Kotona se on vaikuttanut hyvältä ja ravannut hyvin, niin lähdetään hyvillä mielin raveihin. Tottakai kun ollaan absoluuttisella huipputasolla, niin hevosen pitää olla 100% kunnossa, eikä 95% riitä. Olen kuitenkin toiveikas sunnuntain osalta”, Koivunen kertoi.

Vauhtia Sobel Conwaylta löytyy, ja osoituksena tästä on lämminveristen viimevuotinen kärkiaika 09,7 joka sivuaa samalla myös Suomen ennätystä. Mikkelissä etuna on erinomainen lähtöpaikka, josta Koivunen uskoo Sobel Conwayn hyötyvän suuresti.

”Paikka on paras mahdollinen. Viime vuonna Porissa se ei juossut metriäkään sisärataa pitkin, niin kyllä kun kaikki on parhaimmillaan niin se pystyy silloin tuostakin ajasta parantamaan.”

Sobel Conwayn omistaa KM Hästfarm i Holm AB & Ylitalo Garden's Stable Oy. Hevosen on kasvattanut Ove Ekelund.

Ikäluokkatähti Hotshot Luca hakee menestystä kansainvälisestä suurkilpailusta

Hotshot Luca kilpailee vahvassa vireessä. PowerParkin Juhannusraveissa hevonen nähtiin voittajaesittelyssä reilun vuoden tauon jälkeen. Kuva:Hippos/Anni Järvinen

Hotshot Lucan kilpailuhistoria on komeaa luettavaa ja hevonen oli yksi ikäluokkansa parhaimmista kilpailijoista. Pelkästään kolmivuotiskaudella palkintorahoja kertyi lähes 200 000 euroa. Ikäluokkalähtöjen jälkeen juvalaissyntyinen ori on menestynyt kiitettävästi lämminveristen avoimissa lähdöissä, mutta kesäkuussa lähtien hevosen otteissa on näkynyt selkeä tason nosto. Viimeisimpänä todistuksena tästä on Suur-Hollola-ajon komea kakkossija Lahdesta.

Mikkelissä vastassa on kansainvälisen tason huippuravureita, mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka korkealla huippukuntoon yltänyt Hotshot Luca sunnuntaina yltää. Hotshot Lucaan valmentaa sekä ohjastaa Pekka Korpi.

”Se on hyvärakenteinen, ei kovin iso mutta lihaksikas. Sillä on hyvä fysiikka ja aina treenatessa tosi matalat sykkeet. Tietysti ravitekniikka, jolla se juoksee, on hyvä”, Korpi listasi huippuhevosensa ominaisuuksia Suur-Hollola-ajon välierävoiton jälkeen.

Korvella St Michel –ajo on hyvin tuttu kilpailu. Yksi Suomen menestyneimmistä raviurheilijoista on voittanut kilpailun ohjastajana peräti neljä kertaa.

Hotshot Lucan on omistaa Pentti Pietilä ja hevosen on kasvattanut Ravitalli Suuronen Oy.

Lähtölista St Michel-ajo 2020:

1 Sobel Conway/Olli Koivunen
2 Makethemark/Ulf Ohlsson
3 Vernissage Grif/Alessandro Gocciadoro
4 Hotshot Luca/Pekka Korpi
5 Next Direction/Iikka Nurmonen
6 Missle Hill/Johan Untersteiner
7 Moni Viking/Hannu Torvinen
8 Antonio Tabac/Mika Forss

Lauantain lähtölistoja:

Montén SM-finaali 

St Michelin Tammatähti

Suurmestaruusajo

Sunnuntain lähtölistoja:

Varsakunkku-finaali

St Michel Stayer

Eugen Pylvänäisen muistoajo

St Michel -ajo

St Michel -ravit alkavat lauantaina lauantaina sekä sunnuntaina kello 13.30. Lauantain Suurmestaruusajo kilpaillaan kello 16.42 ja sunnuntain St Michel -ajo kello 16.55. Ravit ovat nähtävissä suorana Veikkauksen TotoTV:n kautta, sekä maksullisten Ruutu+ ja C More -palveluiden välityksellä. Antennitalouksien kanava 26 näyttää ravit suorana lauantaina sekä sunnuntaina.