Hyppää sisältöön

Nea Ahokas tuo Lappeenrannan Villiponeihin molemmat valmennettavansa – ”Sitä ei olisi voinut uskoa todeksi”

Kumlaby Mandelblom ja Nea Ahokas saapuvat lauantaina Lappeenrantaan puolustamaan viime vuotista Villiponi-titteliä. Kuva: Hippos / Pekka Salonen.

Kumlaby Mandelblom ja Nea Ahokas saapuvat lauantaina Lappeenrantaan puolustamaan viimevuotista Villiponi-titteliä. Kuva: Hippos / Pekka Salonen

Lauantaina 25.9. Lappeenrannan raviradalla ratkotaan A- ja B-ponien Villiponi suurkilpailujen voittajat vuosimallia 2021. Kiteeläinen Nea Ahokas tuo molemmat valmennettavansa KWG Kivi Duden ja Kumlaby Mandelblom kalkkiviivoille. Ahokkaan elämään raviurheilu tuli monien muiden tavoin verenperintönä.

”Vanhemmillani on ravihevosia ja niiden kanssa olin tekemisissä ihan pienestä asti. Ajoin hevosia ja autoin niiden kanssa niin kotona kuin raveissakin. Innostuin vasta yllättävän myöhään poneista, koska olin ollut jo hevosten kanssa. Vuonna 2014 minulle ostettiin ensimmäinen ponini KWG Kiwi Dude ja menin aika pian korttikurssille, siitä se sitten lähti”, muistelee Ahokas.

Lauantaina A-ponien Villiponi-lähtöön osallistuva KWG Kiwi Dude, tutummin Kiivi, on napannut tälle kaudelle jo yhden suurkilpailuvoiton Ponikuninkuusraviviikonloppuna ravatussa Pikkuprinsessa -lähdössä. Voitto tuli Ahokkaalle täysin yllätyksenä.

”Se on hienoimpia saavutuksia tältä kesältä. Voitto tuli ylivoimaisesti hurjalla ennätyksellä. Voiton ohjasti ponin luottkuski Jerry Rauos, joka ei kuitenkaan pääse nyt Lappeenrantaan ja ohjastan ponia pitkästä aikaa itse. Jos yhteistyö ponin kanssa sujuu, uskon, että ollaan korkealla”, kertoo Ahokas.

KWG Kiwi Dude ja vakio-ohjastaja Jerry Rauos. Rattailla myös valmentaja, että omistaja Nea Ahokas. Kuva: Hippos / Roope Kiviranta.
KWG Kiwi Dude ja vakio-ohjastaja Jerry Rauos. Rattailla myös valmentaja, että omistaja Nea Ahokas. Kuva: Hippos / Roope Kiviranta.

KWG Kiwi Dude tuli Ahokkaalle ensi ponina 2-vuotiaana. Myöhemmin Ahokas alkoi haaveilla toisesta ponista ja pitkän etsinnän jälkeen vuonna 2019 talliin saapui Kumlaby Mandelblom, tutummin Manta.

”Manta on todella rehti kaveri, jonka kanssa on kiva tehdä töitä. Se on kilpailuhenkinen ja sillä on kova motivaatio juoksemiseen. Raviratojen ulkopuolella se on maailman ihanin ja lempein poni”, summaa Ahokas.

Kumlaby Mandelblomin lauantain tehtävän Ahokas näkee vaikeampana kuin KWG Kiwi Duden. Vastassa ovat kivenkovat kärkiponit ja hieman kuumuva ajokki kakkosradalta. Ahokkaan mukaan tarkoitus on päästä ravilla matkaan nopeiden ponien välistä ja katsoa mihin se riittää.

”Tottakai lähdemme puolustamaan viime vuonna voitettua Villiponi-titteliä”, muistuttaa Ahokas.

Ahokkaan tulevaisuuden suunnitelmat raviurheilun suhteen ovat vielä hieman auki. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa ponien parissa niin pitkään kuin on mahdollista.

”Opiskelen lukiossa viimeistä vuotta ja sen jälkeen yritän päästä jatkamaan opintoja, mikä toki hieman vie mahdollisuuksia lajin kanssa. Omistan äitini kanssa nuoren lämminverisen ruunan Francis Goodlandin, ja sen kanssa tottakai jatkan töitä. Jos vaan aikataulut sopii joskus, niin ajan C-kortin”, kertoo Ahokas.

Kausi 2021 on tuonut Ahokkaan poniraviurheilu-uran parhaat muistot. Ponikuninkuusraviviikonloppuna KWG Kiwi Dude voitti pikkuprinsessan tittelin ja Kumlaby Mandelblom taisteli poniruhtinatar tittelin voitosta viimeisille metreille asti, sijoittuen lopulta kokonaiskilpailussa toiseksi samalla ajalla voittajan kanssa.

”Silloin oli aivan uskomaton fiilis eikä sitä olisi voinut uskoa todeksi! Haluaisin ponien kanssa päästä kokemaan lisää samanlaisia kokemuksia eri suurkilpailuissa, ja Mantan kanssa haaveissa olisi joskus pystyä voittamaan ruhtinattaruus”, tuumaa Ahokas.

Ahokkaalle merkittävä muisto on myös Kumlaby Mandelblomin ja Ahokkaan ensimmäinen startti, joka päättyi hienosti voittoon. Se oli myös Ahokkaan uran ensimmäinen voitto, jota jännitettiin lähdön jälkeen maalikameran kuvasta.

”Tässä lajissa koukuttavinta on nähdä oman työn tulos. On todella hienoa päästä kilpailemaan suurkilpailuissa kaiken suuren työn jälkeen, mitä on ponien kanssa tehnyt monta vuotta”, summaa Ahokas.

Lappeenrannan Villiponi suurkilpailut ravataan tulevana lauantaina klo 12:20 ja klo 12:40. A-ponien Villiponi ravataan 1100 metrin tasoitusajona ja mukana on 15 valjakkoa. B-ponien Villiponi ravataan 1600 metrin ryhmäajona viiden valjakon lähtönä. Ahokkaan valmennettavista KWG Kivi Dude starttaa numerolta 10 ja Kumlaby Mandelblom numerolta 2.

A-ponit Villiponi lähtölista 2021 >

B-ponit Villiponi lähtölista 2021 >

Seuraava A-ponien suurkilpailu Poni-Kriterium ravataan Tampereella 2.10. ja seuraava B-ponien suurkilpailu 5-vuotismestaruus Turussa 9.10. Ponien suurkilpailukalenteriin pääset tästä.