Hyppää sisältöön

Näyttelyt ovat hevosjalostuksen näyteikkuna

Näyttelyt ovat tärkeä osa suomalaista hevoskasvatusta ja -jalostusta. Parhaan hyödyn saat näyttelyistä irti, kun tutustut etukäteen huolellisesti rotu- ja lajikohtaisiin näyttelysääntöihin ja -käytäntöihin.

Näyttelyssä hevonen saa puolueettoman arvion rakenteestaan ja liikkeistään. Kuva: Neena Kuukasjärvi

Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta. Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea.

Näyttelyssä suoritettavan jalostusarvostelun perusteella hevonen saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella. Oriin hyväksyminen jalostukseen on useimmissa jalostusohjelmissa pakollista, kun taas tammojen jalostusarvostelu on useimmissa roduissa vapaaehtoista. Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille sekä hevoskasvatuksen näyteikkunana yleisölle. Näyttelyssä käyminen opettaa varsan lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. 

Näyttelykäytännöissä on eroja rotu- ja lajikohtaisesti. Tutustu tarkemmin näyttelyihin ja jalostusarvosteluun.

Suomen Hippoksen ja hevosjalostusliittojen järjestämät näyttelyt ovat pääsymaksuttomia ja avoimia myös yleisölle. Näyttelytoimintaan on hyödyllistä käydä tutustumassa myös ilman hevosta. 

Ajantasainen ja päivittyvä näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä.

Lisätietoja:

ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyt sekä ratsuoriit:

Sanna Uotila

020 760 5257

sanna.uotila@hippos.fi

ponioriit ja islanninhevoset:

Tea Niemi

Puh. 020 760 5258

tea.niemi@hippos.fi

suomenhevos- ja lämminverioriit:

Susanna Back

Puh. 020 760 5251

susanna.back@hippos.fi

suomenhevosten ja lämminveristen tamma- ja varsanäyttelyt: 

Hevosjalostusliitot