Hyppää sisältöön

Näin rakentuu ravikilpailukalenteri 2024

Suurtapahtumilla, kuten Kuninkuusraveilla, on omat vakiopaikkansa ravikilpailukalenterissa (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ravikilpailukalenterin koostaa Hippoksen kilpailuosasto ja kilpailuvaliokunta yhdessä raviratojen kanssa. Kilpailuvaliokuntaan kuuluvat tänä vuonna Hannu Nivola (puheenjohtaja), Jari Haanniemi, Heikki Haavisto, Santtu Raitala, Antti Karhila, Petri Klemola, Nelly Korpikoski, Jukka Niskanen, Mitja Nummenmaa ja Tuomo Pekonen (sihteeri).

Kilpailukalenterin reunaehdoista päätetään Hippoksen hallituksessa

Vuonna 2024 kilpaillaan edellisvuosien tapaan vuoden jokaisena päivänä jouluaattoa ja -päivää lukuun ottamatta. Raveja ajetaan 19 maakuntaradalla ja 23 kesäradalla.

Maaliskuussa hallitus hyväksyi vuoden 2024 ravikalenterin suunnittelun perusteeksi kahdeksan ympäri vuoden ajavaa ravirataa. Ensi vuonna ympäri vuoden kilpaillaan Vermossa, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Oulussa. Mikkeli ja Kouvola sekä Joensuu ja Pori jakavat kolmen kuukauden talvitauon joulu-helmikuussa. Lisäksi päätettiin, että Rovaniemen raviradan ja Lapin maakunnan ravien järjestämisestä päätetään erikseen kalenteria laadittaessa.

Toukokuussa hallitus vahvisti, että vuoden 2024 ravikilpailukalenteri laaditaan 424 päivän mukaan. Esityksen ravipäivien määrästä tekivät Hippoksen toimisto ja kilpailuvaliokunta. Päiviä päätettiin vähentää tasaisesti kaikilta maakuntaradoilta alueelliset hevosmäärät huomioiden eikä kesäraviratojen ravipäiviä päätetty vähentää.

Hippoksen hallituksessa päätetään myös profiilipäivien määrästä sekä niiden jaosta ratojen kesken.

Raviradat ovat tiiviisti mukana prosessissa

Raviradoilla on merkittävä rooli kilpailukalenterin rakentumisessa ja lähes kaikki ratojen esittämät toiveet pystytään huomioimaan lopullisessa kalenterissa.

Keväisin radoille lähetetään kysely ajankohdista, jolloin raveja ei voida ajaa. Tällaisia päiviä ovat esimerkiksi sellaiset, jolloin radan tilat ovat muussa käytössä. Raviratoja hyödynnetään nykyään entistä tehokkaammin esimerkiksi messujen ja koiranäyttelyiden järjestämispaikkoina.

Samassa yhteydessä radat voivat ilmoittaa myös sellaisista ajankohdista, jolloin sääolosuhteet ovat odotetusti hankalat. Aikaisempien vuosien kokemuksella radat voivat esimerkiksi pyytää, ettei raveja sijoiteta tietyille viikoille keväällä tai syksyllä. Säiden ja vuodenaikojen vaihtelun vaikutuksia on kuitenkin nykyään vaikeampaa ennakoida kuin aiemmin.

Kilpailupäivien osalta etenkin niin sanotut päivän kakkosravit ovat ratojen itse määriteltävissä. Kakkosraveja voidaan ajaa muun muassa lauantaina ennen tai jälkeen 75-ravien tai perjantaisin lounasaikaan tai illalla. Esimerkiksi tänä vuonna Kaustinen, Forssa, Kuopio, Oulu ja Seinäjoki halusivat ajaa lounasraveja syksyllä, jonka myötä kalenteriin sijoitettiin kymmenet lounasravit syys-marraskuulle.

Ensimmäisenä kalenteriin sijoitetaan suurkilpailut sekä 75- ja 65-päivät

Noin puolet ravivuoden 75-päivistä sijoittuu joka vuosi tietylle paikalle. Merkittävä osa tällaisista päivistä on suurkilpailuja, kuten Finlandia-Ajo, St Michel ja Kuninkuusravit. Ne sijoitetaan tulevan vuoden ravikilpailukalenteriin ensimmäisenä. Loput 75-päivät pyritään jakamaan kalenteriin siten, että kyseisen profiilin päiviä ajettaisiin maantieteellisesti mahdollisimman tasaisesti.

Seuraavaksi kalenteriin sijoitetaan 65-päivät. Vermo ajaa niistä suurimman osan. Loput 65-päivät jaetaan 75-päivät huomioiden siten, että jos lauantain 75-ravit ajetaan esimerkiksi Etelä-Suomessa, kannattaa keskiviikon 65-ravit sijoittaa Pohjois-Suomeen.

Kun luonnos 75- ja 65-päivistä on valmis, viedään se kilpailuvaliokunnan arvioitavaksi. Kalenterista keskustellaan ja siihen tehdään tarvittaessa muutoksia. Kilpailuvaliokunnan jälkeen kalenteriin tutustuvat raviradat. Tänä vuonna 19 maakuntaradasta noin puolet kommentoivat luonnosta. Raviratojen antaman palautteen perusteella kalenteriin tehtiin viimeiset muutokset ja se viedään hallituksen hyväksyttäväksi.

Varsinainen kilpailukalenteri tehdään kolmessa vaiheessa

Kun hallitus on hyväksynyt 75- ja 65-päivien sijoittelut, päästään kalenteria työstämään kokonaisuudessaan. Apuna käytetään edellisvuosien kilpailukalentereita. Kun ravipäivät on sijoitettu kalenteriin, kilpailuvaliokunta antaa omat kommenttinsa, joiden pohjalta tehdään tarvittavia muutoksia. Sen jälkeen kommentoimaan pääsevät raviradat. Ensimmäinen versio pääsee kommenttikierrokselle yleensä syyskuun lopulla.

Ensimmäiseen versioon tulee yleensä paljon kommentteja. Raviratojen antaman palautteen perusteella kalenteriin tehdään muutoksia ja se lähtee toiselle kommenttikierrokselle. Sen jälkeen kalenterista tehdään kolmas versio, joka on yleensä lopullinen. Kalenteri käy vielä kilpailuvaliokunnan arvioitavana ennen kuin se lähetetään Hippokseen hallitukseen hyväksyttäväksi.

Kalenteria kootessa huomioidaan myös Ruotsin kilpailukalenteri. Etenkin Pohjois-Suomen osalta Ruotsin ravipäivät ovat merkittäviä, eikä esimerkiksi Bodenin ja Oulun, Tornion tai Rovaniemen raveja haluta sijoittaa samalle päivälle. Myös Ruotsin kalenteriin tulee yleensä paljon muutoksia vielä aivan viime hetkillä, ja Suomen lopullinen kalenteri julkaistaan vasta sitten, kun Ruotsi on vahvistanut omat ravipäivänsä.

Kilpailukalenteri vuodelle 2024 julkaistaan lokakuun loppupuolella.