Hyppää sisältöön

Näin etenivät Derby-karsinnat

Vermossa ajettiin keskiviikkona 4-vuotiaiden lämminveristen vuoden pääkilpailun Derbyn karsinnat. Karsintojen nopein voittaja oli Hannu Isotalon valmentama Tattoo Avenger ajalla 13,2a/2600 metriä. Derbyn finaali ajetaan Vermossa 31. elokuuta.

Ensimmäinen karsinta: Joyride Luxi taisteli voittajaksi, Graceful Swamp laukkasi

Joyride Luxi voitti ensimmäisen karsinnan. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Ensimmäisessä karsinnassa dramatiikkaa aiheutti suosikki Graceful Swamp, joka laukkasi ennen lähtölinjaa jääden muista kymmeniä metrejä. Johtopaikan haki Olli Koivusen ohjastama Joyride Luxi, joka sai kierros ajettuna rinnalleen Graceful Swampin ja Ari Moilasen, joka ajoi vauhdilla porukan kiinni. Loppusuoralla Graceful Swamp oli jo ohi johtohevosesta, mutta Joyride Luxi löysi vielä viimeisillä metreillä uuden vauhdin ja ehti voittajaksi.

”Ihan mahtava suoritus hevoselta tänään. Hevonen on huutokaupasta ostettu, ja on tosi hienoa olla nyt Derby-karsinnan voittaja. Tämä yllättää vielä kaikki finaalissa”, Koivunen hehkutti.

Luxx-Breeding Oy:n kasvattaman Joyride Luxin voittoaika oli 14,4a/2600 metriä. Hevosta valmentaa Harri Koivunen ja sen omistaa Stall Sipi.

Toinen karsinta: Tattoo Avenger voitti näytöstyyliin

Tattoo Avenger sooloili toisen karsinnan voittajaksi. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Toisessa karsinnassa nähtiin Tattoo Avengerin ja Hannu Torvisen soolo. Valjakko haki kärkipaikan ensimmäisessä kaarteessa, ja viimeisellä takasuoralla Tattoo Avenger alkoi repiä eroa vastustajiinsa ja oli lopulta täysin ylivoimainen. Hevosen voittoaika 13,2a/2600 metriä oli karsintojen kovin, ja jää vain kymmenyksen Suomen ennätyksestä. Toiseksi lähdössä kiri Tapio Perttusen ohjastama Cacshot.

Tattoo Avengeria valmentaa Hannu Isotalo ja hevosen omistaa Talli Lilli. Ruunan on kasvattanut Juha Lehtola ja Sari Sillanpää.

”En osannut odottaa tällaista suoritusta. Hevonen lähti tekemään eroa takasuoralla, enkä raaskinut pitää kiinni sitä. Ruuna on makea hevonen, vaikka se onkin pieni. Se on yllättävän jaksava ja pääsee kovaa”, Torvinen kehui.

Kolmas karsinta: Knows Best sai kiritilat juuri oikealla hetkellä

Knows Best kiri kolmannen karsinnan ykköseksi. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Kolmannessa karsinnassa nähtiin tiukka kamppailu johtopaikasta. Kari Rosimon ohjastama Knows Best otti asemat kolmannesta parista sisältä, kun johtopaikalle kiihdytti Callela Louis. Loppukaarteessa kiriin lähtenyt Jolly Roy ohitti johtohevosen, mutta Knows Best kiri vielä sitäkin paremmin tilat saatuaan ja ehti voittajaksi ajalla 14,9a/2600 metriä.

”Tosi tiukkaa vääntöä oli alussa johtopaikasta, enkä uskaltanut ottaa viimeistä riskiä, kun tämä vähän hapuili. Hevosella oli paljon voimia varastossa ja se spurttasi tosi kovaa, kun saimme tilaa”, Rosimo kertoi.

Knows Bestin valmentaja on Hannu Laakkonen. Hevosen omistaa ja on kasvattanut ML Stable Oy.

Knows Bestin ja Jolly Royn lisäksi finaaliin eteni kolmanneksi sijoittunut Callela Louis, joka oli sijalla yhdeksän Derby-rankingissa. Kunkin karsinnan kaksi parasta saivat suorat finaalipaikat, lisäksi finaaliin pääsi kaksi Derby-rankingissa korkeimmalle sijoitettua karsinnan kolmosta.

Neljäs karsinta: Peanuts sivusi Suomen ennätystä

Peanuts vakuutti omassa karsinnassaan. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Neljännessä karsinnassa Jukka Torvisen ohjastama Peanuts haki keulapaikan ja sai rinnalleen Kriterium-voittaja Lewis Alen. Peanuts kuitenkin hallitsi tilannetta helposti maaliin asti, eikä toiseksi sijoittunut Lewis Ale pystynyt haastamaan voittajaa tosissaan. Anne Kankaan valmentaman Peanutsin voittoaika 13,8a/2600 metriä sivuaa ikäluokkansa tammojen Suomen ennätystä.

”Tamma tuntui pruuvissa jo niin hyvältä, että päätin kokeilla ajaa keulasta. Voimia tuntui jäävän tallelle, ei tarvinnut edes korvia avata hevoselta. Peanuts vastaili sen mitä tarvitsi. Super hienoa päästä mukaan finaaliin, ja karsintavoittajina voidaan lähteä luottavaisina sinne”, Torvinen sanoi.

Peanutsin on kasvattanut Varsakujan Kavio & Kinner Oy, ja tamman omistaa Talli Tenavat. Peanutsin ja Lewis Alen lisäksi finaaliin eteni karsinnassa kolmanneksi sijoittunut Kaptah, joka oli Derby-rankingissa sijalla kahdeksan.

Viides karsinta: Bosses Lady vakuutti keulasta

Bosses Lady hallitsi keulapaikalta viimeistä karsintaa. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Myös viimeisessä karsinnassa nähtiin tamma voittajana, kun viime vuonna Kriteriumissa kolmanneksi sijoittunut Bosses Lady näytti parasta osaamistaan. Tapio Perttusen valmentama ja ohjastama tamma otti kovassa avauksessa keulat ja ravasi siitä vakuuttavaan voittoon ilman uhkaajia. Toiseksi sijoittui johtavan selässä juossut BWT Divine.

”Voitto tuli helposti. Kun avasin korvat tammalta, tuntui kuin se olisi sähköiskun saanut. Tällä olisi voinut tänään ajaa paljon kovempaa. Bosses Lady on huippuhevonen, ja se tuntui tänään paremmalta kuin koskaan”, Perttunen kehui.

Bosses Ladyn voittoaika oli 14,7a/2600 metriä. Hevosen omistaa B. Lady Stable ja sen on kasvattanut Kalle Savo.

Valmentajista kaksi hevosta 31. elokuuta ajettavaan finaaliin saivat Harri Koivunen ja Tapio Perttunen. Suuren Suomalaisen Derbyn voittaja ansaitsee 150 000 euroa.