Hyppää sisältöön

Muutostrendit edellyttävät aktiivisuutta sekä hevosalalta että päättäjiltä

Eduskunnan Hevosvaltiopäivät käynnistyivät keskiviikkona juhlavasti eduskuntatalolla, jonka edustalle oli saapunut komea joukko Ypäjän Hevosopiston suomenhevosia eri käyttömuodoissaan esittäytymään poliittisille päättäjille ja hevosalan edustajien tervehdysten kera.

Hevosvaltiopaivat4
Kuvassa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall. Kuva Ilkka Nisula.

Tilaisuuden avasi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

- Mahdollisuuksien hevonen on erittäin hyvä sanonta ja se pitää sisällään useita eri merkityksiä. Hevosella on tärkeä rooli myös taisuudessa, Lintilä lausui avauspuheessaan.sa-arvoisen yhteiskunnan puolestapuhujana. Se lähentää kaupunkia ja maaseutua ja poistaa raja-aitoja sieltä missä niitä on. Hevosala lunastaa olemassa olonsa joka päivä. Alan tulisi miettiä  eettisyyttä, avoimuutta ja kestäviä arvoja pärjätäkseen myös tuleva

 

- Matkailusta vastaavana ministerinä näkisin esimerkiksi mielelläni hevosalan ja matkailun lyövän useammin kättä päälle. Matkailijat haluavat pakettiratkaisuja, missä hevosiin liitetyillä elämyksillä voisi olla suuria mahdollisuuksia.

Hevonen koskettaa harrastuksen tai elinkeinon kautta puolta miljoonaa suomalaista. Vaikutukset leikkaavat läpi yhteiskunnan aina liikunnasta ja urheilusta kisakatsomoihin, kuntoukseen ja hyvinvointiin.

- Hevosala on merkittävä yhteiskunnan rakentaja, tärkeänä työllistäjänä, maaseudun aitona elävöittäjänä ja suomalaisten liikuttajana. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen kehityksen oikea suunta antaa hevosalalle parhaan mahdollisen pohjan myös siihen, että osuutemme veikkausvoittovaroista säilyy ja alan rahoitus on näin turvattu. Asiasta tullaan keskustelemaan säännöllisesti ja meidän tehtävämme on se oikeutus teoillamme lunastaa, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen totesi.

Hevosalan toimijoiden tavoitteena on, että alan merkitys ymmärretään, se saa ansaitsemansa arvostuksen, mikä heijastuu jatkossa päätöksentekoon. Alan edustajat haluavat olla mukana päättämässä tärkeistä asioista asiantuntijoina yhteisessä neuvottelupöydässä.    

Megatrendit ja yhteiskunnan murrokset näkyvät myös hevosalalla. Polarisoituminen, yksilöllisyys ja sitouttamattomuus korostuvat. Kuluttajien muuttuneet tarpeet ja käyttäytyminen ovat synnyttäneet uusia mahdollisuuksia hevosalan yritystoiminnalle. Alalla on huoli lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien varmistamisesta. Samalla nähdään, että kasvua on erityisesti yli 60-vuotiaissa ratsastajissa, myös  hevosavusteisten liikunta-, terapia- ja kuntoutuspalvelujen kysyntä on nousussa.

- Muutokset vaativat hevosalan yritystoiminnan monimuotoistumista sekä yhteistyötä myös muiden toimialojen osaajien kanssa. Hevosalan kasvu ja uudistuminen tuovat uusia mahdollisuuksia myös muiden toimialojen ammattilaisille. Esimerkiksi talliyhteisön arjen viestintään liittyvien mobiiliratkaisujen ja yhteisöpalvelujen kysyntä kasvaa kiihtyvän digitalisaation keskellä, Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall kuvaili.

Hevosalan kytkökset yhteiskuntaan ovat monitahoiset. Alaa ei viedä eteenpäin yhdellä yksittäisellä toimenpiteellä. Sen sijaan tarvitaan yhteinen, vahva tahtotila, joka näkyy hevosalaa koskevassa päätöksenteossa liikunta-, maatalous- ja elinkeinopolitiikassa sekä valtakunnallisesti, alueellisesta että paikallisesti.

- Yhteiskunnalta odotamme tukea siihen, että hevoset edelleen näkyvät suomalaisten arjessa. Hevostoimintaan liittyvien lähiliikuntapaikkojen säilyminen ja lisääminen on ensiarvoisen tärkeää. Taloudellisesti järkevälle hevoskasvatukselle ja hevosyrittäjyydelle on luotava edellytykset ja annettava mahdollisuuksia. Näin huolehdimme siitä, hevonen säilyttää merkittävän tehtävänsä yhteiskunnassamme viettäessämme aikanaan Suomen itsenäisyyden 200-vuotisjuhlia, Sundwall painotti.   

Valtiopäivät jatkuvat edelleen kiinnostavalla seminaarilla klo 14.55.-17.00. Seminaaria voi seurata live-streamina täällä!

Hevostalous lukuina -katsaus: LINKKI

Mahdollisuuksien hevonen video: LINKKI

Julkaisuvapaita kuvia – päivitämme kuvia mahdollisimman pian
Suomen Hippoksen kuvapankki: LINKKI
SRL: https://srl.kuvat.fi/kuvat/Hevosvaltiopaivat2017/   - salasana srlmedia, mainitse käytön yhteydessä kuvaajan nimi
Suomen Hippos: LINKKI

Järjestäjät: Eduskunnan Hevosystäväinseura, Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Mahdollisuuksien hevonen -yhteistyöryhmä.

 

HEVOSVALTIOPÄIVIEN SEMINAARI
tilaisuuden juontaa Antti Pylkkänen

14:55 Mahdollisuuksien hevonen -video
15:00 Avauspuheenvuoro: eduskunnan puhemies Maria Lohela
15:10 Hevosia valkokankaalla
15:15 Mahdollisuuksien hevonen -työryhmän puheenvuorot
- Suomen Hippos ry:n puheenjohtaja Antti Lehtisalo ja Suomen Ratsastajainliitto ry:n hallituksen jäsen Sofia Vikman
15:30 Maa- ja metsätalousministerin tervehdys, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä
15:45 Tulevaisuuden tekijät – haastattelussa nuoret hevosurheilun ammattilaiset Emma Väre ja Juho Norilo
16:00 Hevosia valkokankaalla
16:05 Elinkeinona hevostalous – haastattelussa hevosalan yrittäjät Erja Saartia ja Antti Ojanperä
16:20 Hevosia valkokankaalla
16:25 Suomenhevonen 110 – Suomi 100: Juha Erola Suomen Hevosurheilumuseon museomestari
15:45 Eduskunnan hevosystäväinseuran Suomenhevonen 110-vuotta palkitseminen
16:50 Tilaisuus päättyy

Mahdollisuuksien hevonen -verkosto edustaa hevosalaa kattavasti. Mukana ovat edustettuina alan valtakunnalliset järjestöt ja keskeiset sidosryhmät. Verkoston toimintaa koordinoivat Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto, Hippolis – Hevosalan Osaamiskeskus ry ja edustettuina ovat myös Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto, MTT Hevostalous, Suomen Eläinsuojeluyhdistys, ProAgria, Hevostietokeskus, Hippolis - hevosalan osaamiskeskus, Ypäjän Hevosopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, Suomen Ravivalmentajat ry ja maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoa: LINKKI