Hyppää sisältöön

MUUTOKSIA SUOMEN HIPPOKSEN JA HEVOSJALOSTUSLIITTOJEN JÄRJESTÄMIIN TAPAHTUMIIN

Koronavirustilanne on aiheuttanut muutoksia Suomen Hippoksen tapahtumien järjestämiseen. Viranomaisten linjausten mukaisesti ravit ajetaan ilman yleisöä, ja jalostustapahtumia koskevat muutokset löytyvät ajantasaisena ohesta.

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten orinäyttelyt 19.3. ja 28.–29.3.

Jokimaalla 19.3. sekä Ypäjällä 28.–29.3. pidettäväksi suunnitellut suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten orinäyttelyt on päätetty peruuttaa. Näihin näyttelyihin ilmoitettujen oriiden osalta tehdään suoritusten ja suvun arviointi, oriilta on lisäksi tarkastettu röntgenkuvat. Näiden tietojen perusteella oriille myönnetään Suomen Hippoksen jalostusvaliokunnan poikkeuspäätöksellä jalostukseenkäyttöoikeus vuodelle 2020. Oriit hyväksytään ilman palkintoluokkaa. Oriiden arvostelua täydennetään myöhemmin pidettävässä tilaisuudessa jalostukseenkäyttöoikeuden jatkamiseksi tuleville vuosille.

Suomenhevosjuoksijoilla ja lämminverisillä ravihevosilla oriiden hyväksyminen ja palkitseminen perustuvat niiden omien suoritusten, suvun ja terveystietojen perusteella tehtävään arviontiin, joten oriille myönnetään jalostukseenkäyttöoikeus poikkeusluvalla vuodelle 2020.

R- ja P-suunnan suomenhevosten osalta oriiden jalostusarvostelu ei ole edellytys oriin jalostuskäytölle. Näiden oriiden osalta arvostelussa on käytettävissä suvun ja suoritusten tiedot, joiden perusteella oriit voidaan hyväksyä poikkeusluvalla vuodelle 2020.

Ratsuoripäivät 26.–28.3.

Ratsuoripäivien osalta on myös tulossa muutoksia. Toisessa hyväksytyssä kantakirjassa jalostukseen hyväksytyt oriit hyväksytään suoraan ulkomaisen jalostusarvostelutuloksen perusteella FWB-kantakirjan I jalostusluokkaan ja niille myönnetään toistaiseksi voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus.

Nuorten ratsu- ja ratsuponioriiden testaaminen pyritään kevään aikana järjestämään ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksen mukaisesti poikkeusmenettelyllä yhden päivän testinä. Ensimmäinen mahdollisuus on tavoitteena järjestää 27.–28.3. Hevosopistolla. Olemme yhteydessä asiasta suoraan oriinpitäjiin.

Nuorten ratsuhevosten ja ratsuponien jalostusarvostelu perustuu suorituskyvynkokeeseen. Suorituskyvynkokeen osalta on tehty päätös testin lyhentämisestä yksipäiväiseksi, mutta oriille ei voida myöntää jalostukseenkäyttöoikeutta ilman testin suorittamista.

Ponioripäivät 25.–26.4.

Ponioripäivät siirretään pidettäväksi myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana, alustavasti kesäkuun alussa.

Ponioriiden osalta jalostukseen hyväksyminen perustuu useimmilla roduilla jalostusarvostelutilaisuudessa tehtävään arvosteluun, joten niiden osalta poikkeusmenettelyä ei toistaiseksi ole mahdollisuutta käyttää. Tarvittaessa mietitään rotukohtaisia tarkennuksia.

Tamma- ja varsanäyttelyt

                         

Kaikki Suomen Hippoksen ja hevosjalostusliittojen järjestämät tamma- ja varsanäyttelyt on peruutettu koko kevätkauden osalta. Osa näyttelyistä siirretään mahdollisuuksien mukaan syyskaudelle. Tämä koskee sekä suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten että ratsuhevosten ja ponien näyttelyitä.

Hippos seuraa tarkasti viranomaisten ohjeistuksia ja suosittelee samaa käytäntöä kaikille jäsenjärjestöilleen.

Hippoksen tiedotteita koronavirustilanteeseen liittyen:

Suomen Hippoksen ohjeistukset kokoontumiskäytäntöihin (13.3.)

Hippos toivoo asiakkaiden käyttävän sähköisiä palveluita (13.3.)

Hevosenomistaja: näin ilmoittaudut raviradalle seuraamaan hevosesi suoritusta (13.3.)

Ravit ja jalostustapahtumat järjestetään Suomessa toistaiseksi ilman yleisöä (12.3.)

Koronavirus: seuraa viranomaisten ohjeita (11.3.)

Lisätietoja:

Suomen Hippos ry

Minna Mäenpää

jalostusjohtaja                         

minna.maenpaa@hippos.fi

p. 040 511 2067