Hyppää sisältöön

Muutoksia Ruotsin lääkintä- ja varustesääntöihin vuodelle 2024

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö Svensk Travsport on tehnyt joulukuussa muutoksia ravikilpailusääntöihin. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2024. Ajantasaiset säännöt ja muut Ruotsissa kilpailemista koskevat ohjeet löytyvät aina Svensk Travsportin verkkosivuilta.

Lääkeaineita ja varoaikoja koskevat tärkeimmät muutokset

Silmien hoitoon tarkoitettujen paikallispuudutusaineiden oksibruprokaiinin ja tetrakaiinin varoaika on vähintään 96 tuntia.

1.7.2024 alkaen vain rekisteröidyt, ulkoiseen käyttöön tarkoitetut dimetyylisulfoksidia (DMSO) sisältävät lääkkeet ovat sallittuja. Kaikki muu ulkoinen käsittely DMSO:lla on kielletty. Näiden lääkkeiden varoaika on edelleen vähintään 14 päivää.

Lisäksi selvennetään, että sildenafiili (jota löytyy esimerkiksi Viagrasta) on täysin kielletty dopingaine.

Svensk Travsportin tiedote lääkeaineista ja varoajoista (ruotsiksi)

Ruotsin lääkintäohjeet vuodelle 2024 (englanniksi)

Huom! Kaikki DMSO:n antaminen suonensisäisesti, nivelensisäisesti, ihonalaisesti, lihakseen tai suun kautta on yhä kielletty muissa pohjoismaissa (Ruotsi, Norja, Tanska).

Varusteita koskevat tärkeimmät muutokset

Varustesääntöjen voimassaolo alkaa tuntia ennen ensimmäistä lähtöä ja ne ovat voimassa kilpailujen päättymiseen asti. Säännöt koskevat myös opetus- ja koelähtöjä.

Päällystämättömien puoltajankuolainten kanssa tulee aina käyttää kuolainkumeja.

Kieliläpällisen kuolaimen läpän tulee olla pyörivä tai kuolaimen rakenteen on oltava sellainen, ettei läppä paina kitalakea.

Silmälappujen (ml. murphy-laput yms.) tulee olla väriltään tasaiset. Poikkeava väri tai heijastava materiaali lappujen sisäpinnoilla ei ole sallittu. Epämukavuutta aiheuttavat heijastavat materiaalit ovat olleet pitkään kiellettyjä lappujen sisäpuolella, ja nyt säännöt laajenevat koskemaan myös esimerkiksi mustien lappujen valkoista sisäpintaa.

Kaikenlainen hevosen vartalon teippaaminen on kiellettyä lukuun ottamatta tarrapinteleitä ja vastaavia tuotteita, joita saa käyttää jalkojen suojaamiseen. Tämä tarkoittaa, että liimasidoksia (vet-flex, elostoplus ja vastaavat tuotteet) voidaan edelleen käyttää suojien alla tai sijasta. Muiden kehon osien teippaaminen ja/tai teippaaminen muuhun tarkoitukseen ei ole sallittua.

Svensk Travsportin tiedote varustesääntömuutoksista (ruotsiksi)

Ruotsin varusteopas vuodelle 2024 (englanniksi)