Hyppää sisältöön

Muutoksia raviurheilun varusteoppaaseen 1.5. alkaen

Suomen Hippoksen varustetyöryhmä kokoontui torstaina 28. maaliskuuta. Ohessa koonti muutoksista raviurheilun varusteoppaaseen. Osa muutoksista astuu voimaan 1. toukokuuta 2024 ja osa siirtymäajalla 1. tammikuuta 2025. Kilpakärryjen osalta Varusteoppaan tekstejä päivitetään heti.

Päällystämättömän puoltajankuolaimen kanssa tulee käyttää kuolainkumeja/-tutteja

Seuraavat muutokset astuvat voimaan 1.5.2024 alkaen:

Ketjun tai vaijerin käyttäminen suitsissa

Varusteoppaassa sallitaan litteän ketjun käyttäminen: ”Jos obersekin leukalenkkinä käytetään ketjua, sen on oltava litteä. Ketju voi myös olla päällystetty. Päällysteenä voidaan käyttää siistiä, helposti puhdistettavaa materiaalia, joka ei hankaa hevosen leukaa.”

Varusteoppaaseen lisätään teksti: “Ketjun tai vaijerin käyttäminen suitsissa tai niiden remmeissä on kiellettyä, pois lukien leikki-/turvaketjun, obersekin leukalenkkinä käytettävän sileän ketjun ja montélähdöissä kankivaikutteisten kuolainten kanssa käytettävän kankiketjun käyttö.”

Päällystämätön puoltajankuolain

Varusteoppaaseen lisätään teksti: “Päällystämättömän puoltajankuolaimen kanssa tulee käyttää kuolainkumeja/-tutteja.”

Kieliside

Päivitetään varusteoppaan tekstiä siten, että pinteliä kielisiteenä käytettäessä sen tulee olla väriltään tumma.

Obersekin leukalenkkinä käytettävän sileän ketjun päällysteenä voidaan käyttää siistiä, helposti puhdistettavaa materiaalia, joka ei hankaa hevosen leukaa

Seuraavat muutokset astuvat voimaan siirtymäajalla 1.1.2025 alkaen:

Kieliläpälliset kuolaimet kielletään 1.1.2025 alkaen. Kuminen kieliläppä ja vee-rauta ovat jatkossakin sallittuja.

Kilpakärryjen osalta Varusteoppaan tekstejä päivitetään:

Kilpakärryjen korjaaminen

Kärryjen korjauksessa ei saa käyttää toisen kärryvalmistajan osia. Kärryjen omistaja voi myös itse vaihtaa alkuperäisen valmistajan varaosat valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Kolarissa olleet kärryt tulee toimittaa alkuperäiselle valmistajalle tai valmistajan valtuuttamalle taholle korjattavaksi ennen käyttämistä uudelleen kilpailuissa. Varustetyöryhmä suosittelee, että kärryvalmistajilla olisi ”sopimuskorjaamoita” ympäri Suomen.

Jenkkikärryn määritelmä

Kirjataan Varusteoppaaseen jenkkikärryn määritelmä, joka on ollut käytössä Suomessa ja Ruotsissa jo useamman vuoden ajan:

– Täysin hitsattu (Helsvetsad)

– Leveys pyörien välissä n. alle 135 cm (Bredd mellan hjulen, c.c. under 135 cm)

– Leveys aisojen välissä jalkaramppien kohdalla n. alle 105 cm (Bredd mellan skalmarna vid fotstegen, c.c. under 105 cm)

– Ei-keskitetty penkki (säädettävä) (Ej centrerad sits (kan justeras))