Hyppää sisältöön

Muutoksia ravikilpailusääntöihin 1.1.2024 alkaen

Hippoksen hallitus käsittelee vuoden 2024 ravikilpailusääntöjä kokouksissaan marras- ja joulukuussa. Kaikki vuoden 2024 ravikilpailusääntöjä koskevat muutokset julkaistaan joulukuussa. Marraskuun kokouksessa käsitellyt merkittävimmät sääntömuutokset alla.

Alla olevat muutokset ravikilpailusääntöihin ovat voimassa 1.1.2024 alkaen.

3 § Hevosten kohtelu ja käsittely

Muutettu lainsäädännön muuttumisen vuoksi eläinsuojelulaki laiksi eläinten hyvinvoinnista.

4 § Kilpailujen toimihenkilöt

Tarkennettu toimihenkilöiden erottumista pukeutumisella: Kilpailutoimihenkilön tulee erottua selkeästi pukeutumisellaan toimihenkilöryhmissä 4, 6, 8-10, 12 ja 14 (= päälähettäjä, lähettäjät, kilpailueläinlääkäri, eläinlääkärin avustaja, lähdönjärjestäjä, varikkoalueen valvoja, valjakkotarkkailija, kengittäjä ja ensiapujärjestelmän hoitohenkilöstö).

Tarkennettu toimiaikaa: Toimihenkilöryhmillä 6 ja 8-10 (kilpailueläinlääkäri, eläinlääkärin avustaja, lähdönjärjestäjä, varikkoalueen valvoja, valjakkotarkkailija) toimiaika alkaa vähintään kaksi tuntia ennen ensimmäisen lähdön esittelyä ja päättyy aikaisintaan puoli tuntia viimeisen lähdön maaliintulon jälkeen.

18 § Ulkomaan rekisterissä tai ulkomaisessa valmennuksessa olevan ravihevosen kilpaileminen Suomessa

Lisätty otsikkoon ”tai ulkomaisessa valmennuksessa”

Muutettu: Ulkomaisessa valmennuksessa (aiemmin: ulkomaisessa rekisterissä) oleva hevonen on ilmoitettava viimeistään klo 10 vähintään yhtä arkipäivää ennen normaalia ilmoittamista. Edellä mainittuun ilmoittamiskäytäntöön voidaan tehdä poikkeuksia kansainvälisinä suurkilpailupäivinä (aiemmin: kansainvälisissä suurkilpailuissa).

19 § Hevosen ikä ja kilpailuoikeus

Tarkennettu: Kaksivuotiaiden lämminveristen ja kolmevuotiaiden suomenhevosten kilpailuoikeus alkaa 1.1. Suomenhevoset voivat osallistua opetuslähtöön 2-vuotiaana 1.9. alkaen.

Tarkennettu, että kantakirjaan siirtyminen katsotaan tuontisertifikaatin myöntämispäivämäärän mukaan: Suomen Hippoksen Tammasarjoissa ja Nuorten sarjoissa on kilpailuoikeus Suomessa syntyneiden (kts. 16.1. §) lisäksi viimeistään 2-vuotiaana suomalaisen lämminverisen ravihevosen kantakirjaan siirtyneillä (tuontisertifikaatin myöntämispäivämäärä) tammoilla.

23.3. Paikallisravit maa- tai jääradalla

Muutettu: Mikäli hevosen kilpailuoikeus on voimassa, hyväksytty paikallisravilähtö jatkaa kilpailuoikeutta (aiemmin: kilpailuoikeus ei jatkunut).

35.1. C-ajolupa, mC-ajolupa

Muutettu, että ajoluvan hakijan ei tarvitse toimittaa lääkärintodistusta: Ajolupakurssin hakemuksen yhteydessä hakija vakuuttaa ajolupakurssin terveysvaatimusten täyttymisen. Mikäli hän ei voi vakuuttaa täyttävänsä terveysvaatimuksia, on hänen toimitettava laillistetun lääkärin todistus kilpailukelpoisuudestaan. Hakijan ollessa 60 vuotta täyttänyt hänen on toimitettava laillistetun lääkärin todistus kilpailukelpoisuudestaan ennen kurssin alkamista.

Tarkennettu, että lähtöjen määrä lasketaan Heppa-järjestelmän mukaan: C-ajoluvan haltija, joka on ajanut Heppa-järjestelmän mukaan vähintään viisitoista lähtöä, saa ohjastaa niissä lähdöissä, joiden ensimmäinen palkinto on enintään 2 400 euroa.

C-ajoluvan haltija, joka on ajanut Heppa-järjestelmän mukaan vähemmän kuin viisitoista lähtöä, saa ohjastaa vain niissä lähdöissä, joiden ensimmäinen palkinto on enintään 1 500 euroa.

35.2. B-ajolupa, 35.3. A-ajolupa

Tarkennettu, että lähtöjen määrä lasketaan Heppa-järjestelmän mukaan tai muuten todistettavasti: C-ajoluvan haltija voi anoa B-ajolupaa ajettuaan Heppa-järjestelmän mukaan tai muuten todistettavasti viisikymmentä lähtöä sekä suoritettuaan hyväksyttävästi vaadittavan kirjallisen kokeen.

B-ajoluvan haltija voi anoa A-ajolupaa ajettuaan Heppa-järjestelmän mukaan tai muuten todistettavasti vähintään sata lähtöä.

Muutettu A-ajoluvan uudelleen hakemiseen vaadittavaa lähtömäärää: A-ajoluvan peruuntuessa edellä mainitusta syystä voi ohjastaja hakea sitä uudelleen ajettuaan kymmenen (aiemmin: kaksikymmentä) lähtöä kalenterivuoden aikana.

35.4. Ajolupien yleiset voimassaolot/peruuttamiset

Muutettu, että 70-vuotiaiden ja vanhempien ohjastajien lääkärintodistusvaatimusta: Ohjastajan ajo-oikeutta voidaan hakemuksesta jatkaa 70 ikävuodesta alkaen kahdeksi vuodeksi (aiemmin: vuodeksi) kerrallaan. Ohjastajan ajo-oikeuden jatkamisen edellytyksenä on laillistetun lääkärin kahden vuoden välein (aiemmin: vuosittain) antama todistus ohjastajan terveydentilasta.

37.1. Ilmoittaminen kilpailuihin kotimaassa

Lisätty: Järjestäjällä on oikeus ottaa hevosia vajaisiin sarjoihin ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen. Järjestäjällä on oikeus siirtää hevonen valmentajan ilmoittamaan varasarjaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.

40.3. Nuorten hevosten karsintapisteet

Muutettu, että myös 2-vuotiaiden lämminveristen ja 3-vuotiaiden suomenhevosten karsintapisteet lasketaan kaksinkertaisina: Kaksi- ja kolmevuotiaiden lämminveristen ja kolme- ja neljävuotiaiden suomenhevosten karsintapisteet lasketaan kaksinkertaisina.

45.3. Lääkeainetestinäytteen otto

Lisätty: Suomen Hippos voi päättää, että tiettyihin suurkilpailuihin osallistuvat hevoset sijoitetaan erilliseen valvontatalliin. Suomen Hippos päättää ajankohdan, jolloin hevosten tulee viimeistään saapua valvontatalliin. Mikäli hevosta ei ole tuotu valvontatalliin valvonta-ajan alkaessa, se voidaan poistaa lähdöstä.

45.6. Pakollinen influenssarokotus

Tarkennettu: Rokotusvaatimus koskee myös harjoitusraveihin osallistumista.

47 § Varusteet, valjastus

Montéajovitsan pituus saa olla enintään 70 cm (aiemmin: 90 cm) ja paino enintään 120 g.

59.2.3.3. Kilpailukiellon määrääminen hevoselle

Tarkennettu: Kilpailukielto koskee myös harjoitusraveihin osallistumista.

59.2.3.4. Poikkeusmenettely ajokiellon aikana ohjastamisessa

Tarkennettu poikkeusmenettelyn käyttäminen ajotaparangaistusten toistuvuuden vuoksi määrätyssä ajokiellossa: Poikkeusmenettelyä ei käytetä myöskään ajotaparangaistusten yhteydessä, paitsi ajotaparangaistusten toistuvuuden vuoksi määrätyssä ajokiellossa, mikäli taustalla ei ole ajokieltoa kummassakaan lähdössä, joista ajotaparangaistukset ovat tulleet.

Poniravikilpailusääntöjen muutokset

16 § Kantakirjaan merkitseminen, kilpailurekisteri

Tarkennettu: Suomalaiseen valmennukseen siirtyvä poni on siirrettävä ulkomaisesta rekisteristä Suomen Hippos ry:n ylläpitämään kantakirjaan.

18 § Ulkomaan rekisterissä olevan ponin kilpaileminen Suomessa

Tarkennettu, että ulkomaisessa rekisterissä kilpailevan ponin tulee olla ulkomaisessa valmennuksessa: Ponin tulee olla oman maansa kilpailurekisterissä, ulkomaisessa valmennuksessa ja kooltaan korkeintaan 107 cm (A-kategoria) tai 107,1-130 cm (B-kategoria).

35 § Ajoluvat

Tarkennettu: Poniajoluvan voimassaolo lakkaa, mikäli luvan haltija ei ole kymmenen vuoden aikana osallistunut ravikilpailuihin ohjastajana ponilla.

47 § Varusteet, valjastus

Muutettu ajovitsan pituus ponimontélähdöissä: Ajovitsan max. pituus kärrylähdöissä A-kategorian ponilähdössä 110 cm, ponimontéssa 70 cm (aiemmin: 75 cm).

50.1. Verryttely varikkoalueella ja radalla

Muutettu: Laukalla (aiemmin: kiitolaukalla) verryttely on kielletty.