Hyppää sisältöön

Muutoksia islanninhevosten rekisteröintiin

Suomen Hippos vastaa islanninhevosten rekisteröinnistä ja kantakirjaan merkitsemisestä sekä jalostustoiminnasta yhteistyössä Suomen Islanninhevosyhdistyksen kanssa. Suomen Islanninhevosyhdistys toimii yhteistyötahona rodun kansainväliseen järjestöön (FEIF – International Federation of Icelandic Horse). FEIF-määrittelee rekisteröintiin ja jalostustoimintaan liittyviä säädöksiä, jotka koskevat kaikkia jäsenmaita.

Soldís fra Gliti


Islanninhevosten nimeäminen

Islanninhevosten nimien tulee perustua islantilaiseen perinteeseen. FEIF on päättänyt, että vuoden 2016 alusta Islanninhevosille hyväksytään vain ne nimet, jotka löytyvät WorldFengur tietokannassa julkaistulta noin 8000 nimen listalta. Uusia nimiä listalle voidaan hyväksyä hakemuksesta, mikäli ne ovat muutoin vakiintuneita nimiä Islanninhevosille, mutta eivät vielä listalta löydy. Suomessa Islanninhevosyhdistys vastaa jatkossa nimien tarkistamisesta. 

Suomen Hippos tulee ottamaan islantilaiset kirjaimet (Æ, Þ, ð sekä heittomerkilliset kirjaimet) käyttöön hevosten nimissä. Suomessa syntyneiden varsojen islantilaiseen perinteeseen ja kirjoitusasuun perustuvat nimet ovat oikein kirjoitetut ja nimet saadaan rekisteröityä yhdenmukaisesti WorldFenguriin. Kuitenkin heittomerkin käytöstä preposition fra –yhteydessä luovutaan, sillä Suomessa syntyneiden hevosten osalta nimet rekisteröityvät WorldFenguriin tässä muodossaan ilman heittomerkkiä.   

Nimien tarkistamista ja mahdollisia yhteydenottoja varten Suomen Hippos toimittaa yhteistyösopimuksen mukaisesti säännöllisesti Islanninhevosvarsojen kasvattajien yhteystiedot Islanninhevosyhdistykselle. Yhdistyksen edustaja tarkistaa nimet ja mahdollisissa oikaisua vaativissa tapauksissa ottaa yhteyttä varsan kasvattajaan.

Yhteystiedot ovat käytettävissä vain rekisteröintiin ja jalostustoimintaan liittyviin asioihin. Kasvattajalla on oikeus kieltää yhteystietojen luovuttaminen Islanninhevosyhdistykselle, mutta silloin hevosta ei voida tallentaa WorldFengur tietokantaan ja sillä ei ole oikeutta osallistua Islanninhevosten jalostus- ja kilpailutoimintaan. Mikäli kasvattajan yhteystiedot on merkitty salaiseksi Suomen Hippoksen rekisteriin, tietoja ei toimiteta, vaan omistaja on itse vastuussa tietojen toimittamisesta.


Lisätietoja islanninhevosten rekisteröinnistä ja jalostustoiminnasta
* Rekisteröinti Suomen Hippokseen, oriiden jalostukseenkäyttöoikeudet 
Piia Palonen/Suomen Hippos ry, p. 020 760 5259, piia.palonen@hippos.fi
* World Fengur –rekisteröinti ja nimet/ SIHY / jalostus@islanninhevonen.net