Hyppää sisältöön

Muista ilmoittaa varsan syntymästä

Kevät ja kesä ovat varsojen syntymisen aikaa. Kasvattajan tulee muistaa ilmoittaa iloisesta tapahtumasta myös rekisterin pitäjälle, jotta varsan lainmukainen rekisteröinti saadaan aloitettua. Kun varsan syntymästä ilmoitetaan kuukauden sisällä, on varsan rekisteröintihinta edullisin. Myöhemmin ilmoitetuista varsoista peritään korotettu rekisteröintimaksu.

Sähköinen varsomisilmoitus

Tammanomistajilla on uuden käytännön mukaan mahdollisuus ilmoittaa varsomisesta sähköisesti Heppa-järjestelmään. Tämä edellyttää, että tamman omistajalla on käytössään Oma talli-tunnukset Heppaan ja että kyseisen oriin astutuskirjanpito on hoidettu sähköisesti. Varsomisen ilmoittamisesta sähköisesti on laadittu ohje


Varsomisen ilmoittaminen, ohje 2016 (pdf) (455.7 KB)

 

Mikäli oriin astutuskirjanpitoa ei tehdä sähköisesti, ei varsomisen ilmoittaminen Hepan kautta ole mahdollista.


Heppa-järjestelmää on jo muutamien vuosien ajan kehitetty yhteistyössä oriasemien ja oriinpitäjien kanssa niin, että oriinpitäjä voi tallentaa oriinsa astutustiedot sähköisesti suoraan Heppaan. Oriinpitäjä voi merkitä myös oriinsa astutus- ja varsamaksujen maksutiedot sähköiseen järjestelmään, jolloin esim. varsan rekisteröintiä varten tarvittavan syntymätodistuksen maksutieto on reaaliaikaisesti nähtävissä Hippoksessa.

 

 

Varsomisen ilmoittaminen hevosjalostusliittoon

Mikäli varsomisen ilmoittaminen sähköisesti ei ole mahdollista (esim. tammanomistajalla ei ole käytössään Oma talli-tunnuksia, oriin astutuskirjanpitoa ei ole tehty sähköisesti), tulee ilmoitus tehdä suoraan oman alueen hevosjalostusliittoon. Jos tammanomistaja on saanut oriinpitäjältä paperisen astutustodistuksen, jonka alaosassa on varsomisilmoitus, ilmoitetaan varsomisesta palauttamalla täytetty varsomisilmoitus oman alueen hevosjalostusliittoon.

Mikäli erillistä varsomistodistusta ei ole (esimerkiksi osa tuontispermaoriista) tulee ilmoitus tehdä hevosjalostusliittoon kirjallisesti joko sähköpostilla tai vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella postitse. Ilmoituksessa tulee kertoa, mikä tamma on varsonut, varsan sukupuoli ja syntymäaika sekä nimiehdotus.

 


Varsan sijaintipaikka

Mikäli varsa sijaitsee jossain muualla kuin kasvattajan osoitteessa, on myös varsan sijaintipaikka hyvä mainita. Hevosjalostusliittojen tunnistajat suunnittelevat tunnistusreittejä ajoissa, joten tunnistettavien varsojen sijaintitieto helpottaa ja nopeuttaa tunnistusmatkojen ajoittamista.

 


Varsan tunnistus ja rekisteröinti

Kun varsa on noin puolen vuoden ikäinen, tulee varsalle tilata tunnistaja hevosjalostusliitosta. Tunnistaja käy merkitsemässä varsan mikrosirulla, ottaa siitä DNA-näytteen sekä kirjaa ylös värin ja merkit. Hevosjalostusliitosta tiedot toimitetaan Hippokseen varsinaista rekisteröintiä varten. Jotta suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset saavat ravikilpailuoikeuden, tulee varsa tunnistaa syntymävuotta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä.

 

Rekisteröintiä varten tarvitaan myös syntymätodistus, joka on kuitti oriinpitäjältä maksetusta varsamaksusta. Syntymätodistus tulee lunastaa syntymävuoden loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Syntymätodistus annetaan tunnistuksen yhteydessä tunnistajalle.

 

Mikäli oriilla on käytössään sähköinen astutuskirjanpito, voi oriinpitäjä merkitä syntymätodistuksen lunastuspäivän Heppa-järjestelmään, jossa tieto on reaaliaikaisesti tunnistajien ja Hippoksen rekisteröijien nähtävissä. Tamman omistaja näkee oriinpitäjän kuittaaman syntymätodistuksen lunastustiedon oman tammansa astutustiedoissa.

 

 

Lisätietoa

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot


Kasvattajan muistilista


Suomessa syntyneen varsan rekisteröinti


Nimeämissäännöt


Oriinpitäjän tunnushakemus