Hyppää sisältöön

Morison debytoi Kavioliigassa voitokkaasti – MAS Champ kiri St. Legerin ykköseksi

Lauantaina Porissa ravattiin tasokkaat lauantai-ravit. Kavioliiga-osakilpailussa Morison jyräsi pitkän kirin päätteeksi lähdön voittoon. Satakunta-ajon voiton vei Nevan Majuri ja St. Legerissä Mas Champ oli etevin.

Morison Tapio Perttunen Kavioliiga-osakilpailu voittajat Pori 24.10.2020 kuva Nelli Saari
Morison ensimmäinen vierailu Kavioliigassa oli voitokas. Kuva: Nelli Saari

Kavioliiga jatkui lauantaina Porissa kylmäveristen osakilpailun merkeissä.

Lähdön voittoon jyräsi pitkän kirin päätteeksi Kavioliiga-ensikertalainen Morison. Pälkäneläisen Siru Juutisen valmentama sekä kasvattama ruuna ohitti maalisuoralla mm. tuoreen Pohjoismaiden mestarin Joriinin. Ohjastamisesta vastasi tuttuun tapaan Tapio Perttunen.

Takarivistä startannut Morison voitti osakilpailun hyvin hallitulla tyylillä, mutta ennakkoon lähtöön lähdettiin maltillisin odotuksin.

”No kyllä voitto jonkin verran oli yllätys, mutta kyllähän tähän hevoseen pystyy aika paljon luottamaan. Se on tullut aina niin vahvasti loppua. Ja kun matka oli 2600 metriä, niin kyllä se etukäteen auttoi. Kolmannen ja neljännen sijan paikkeilla odotin hevosta näin kovassa lähdössä”, ohjastaja Tapio Perttunen kertasi lähtöä voittajaseremonioissa.

Kavioliigan ennakkohaastattelussa valmentaja Juutinen kertoi, että hevonen on laukoille herkkä. Väärä askellaji ei ollut kaukana Porissakaan.

”Kyllä tuossa 200 metriä ennen maalia pieni pelko kävi, kun se pari vaihtoaskelta otti. Loppu ajettiin vähän varmankin päälle. Kyllä tämä osaa laukata. Se välillä yrittää liikaa ja alkaa vastaamaan toiselle, ja silloin se laukkapeikko on lähellä”, Perttunen kommentoi voittajahaastattelussa.

Kavioliigassa upean debyytin teki myös lapualainen Lakuri, joka sijoittui osakilpailussa kolmanneksi.

Kavioliiga jatkuu ensi lauantaina Kouvolassa, jossa juostaan molempien rotujen osakilpailut. Ensimmäinen Kavioliiga-etappi huipentuu 14.11.2020 Vermossa ajettaviin Kavioliiga Grand Prix -lähtöihin pääsee mukaan sen hetkisen kokonaispistetilanteen mukaisesti ilmoitetuista hevosista yhdeksän (9) eniten pisteitä kerännyttä hevosta ja yksi hevonen yleisöäänestyksen perusteella. 

Morison nousi lauantain voiton myötä Kavioliigan pistepörssin 5. sijalle.

MAS Champ vei tasokkaan St. Leger -lähdön voiton


Yksi Porin lauantairavien mielenkiintoisimmista lähdöistä oli eittämättä lämminveriravureiden St. Leger -lähtö. 2620 metrin tasoitusajoon osallistui lähestulkoon kaikki Suomen kärkipään ravurit ja lähdöstä odotettiin etukäteen jännittävää kilpailua – ja sellainen myös saatiin.

Lopulta tasaisessa maaliintulossa terävin oli Antti Ojanperän valmentama sekä Santtu Raitalan ohjastama MAS Champ. Toisena maalilinjan ylitti Lexus Dream ja kolmantena Stonecapes Queila. Joukkoa pitkään vetänyt Always Ready taipui neljänneksi.

Ykkössija on 5-vuotiaan ruunan uran tähänastisesti suurin, ja vaikka hevonen on kilpaillut pitkään korkealla tasolla, pärjääminen muita huippuravureita vastaan ei ollut itsestäänselvyys. 

Kovatasoisista vastustajista huolimatta ei valmentaja epäröinyt lähtöön osallistumista.

”Ajattelin, että onpas johtajalla (Antti Ojanperä) optimistinen ilmoittaminen tänään, mutta se aika usein tietää mitä tekee ja tiesi tälläkin kertaa”, ohjastaja Santtu Raitala kertoi lähtöön valmistautumisesta voittajahaastattelussa.

”Massilla on koitettu ajaa aikaisemminkin avoimia lähtöjä ja hevonen on ollut hullun hyvä pitkän aikaa, mutta tässä lähdössä samalla voittosummalla pääsi hevosia lähtemään 40 etumatkalta liikkeelle ja se ei ole silloin yksinkertainen tehtävä.”

Kaksikolle Raitala-Ojanperä MAS Champ on ollut mieluisa hevonen jo pitkään. Sen lauantaisesta esityksestä kertoo paljon myös voittotulos 13,6/2640m volttilähetyksestä, mikä sivuaa myös Suomessa syntyneiden lämminveristen SE-tulosta.

”Tämä oli tosi hieno ykkönen. Massi on ollut minun ja Antin lempilapsi aina ja sitä on koitettu rakentaa niin, että se kehittyisi tosi hyväksi kilpahevoseksi. Maaliin jälkeen onniteltiin toinen toisiamme, että siinä ollaan ainakin tähän asti onnistuttu”, Santtu Raitala kommentoi voittajahaastattelussa.

Hienoon lauantaihin mahtui myös 4-vuotiaiden suomenhevosten Satakunta-ajo, jossa tahtipuikkoa heilutti läpi matkan Nevan Majuri. Vihtiläisen Mika Mäkelän valmentama ruuna on voittanut uransa seitsemästä startista nyt neljä. Ohjastamisesta vastasi Ari Moilanen. Voittotulos lauantaina oli 28,9/2100m.

Toisena Satakunta-ajossa sijoittui Ville Kalle ja kolmannen sijan vei Huisi Hemmo.

Tuloksia, 24.10.2020, Pori

Kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailu

St. Leger -ajo

Satakunta-ajo