Hyppää sisältöön

Monten Suomen mestari Minivaltikkaan – ”Poniraviurheilun kautta olen saanut useita ystäviä”

Tuukka Varis ja Euforia lähtevät puolustamaan viime vuotista Minivaltikan titteliä tulevana lauantaina Forssan Pilvenmäelle. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Äänekoskelainen Tuukka Varis ja Euforia lähtevät puolustamaan viime vuotista Minivaltikan titteliä tulevana lauantaina Forssan Pilvenmäelle. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Tulevana lauantaina 18.9. ravataan Forssan Pilvenmäellä A-ponien suurkilpailu Minivaltikka. Kilpailu on rajattu vain tammoille ja tänä vuonna kalkkiviivoilla on viisi kivenkovaa osanottajaa. Hallitseva monten Suomen mestari Euforia ja tämän valmentaja, ohjastaja, että omistaja Tuukka Varis lähtevät puolustamaan viime vuoden voittoa lähtöradalta neljä.

”Hyvillä mielillä lähden Euforian kanssa Forssaan ja ennen kaikkea mukavasti saatiin Suomen parhaita tammoja samalle viivalle Tammavaltikka-raveihin”, kertoo Euforian omistaja, valmentaja ja ohjastaja äänekoskelainen Tuukka Varis.

Euforia on jo pitkään kuulunut Suomen shetlanninponien kärkikastiin. Tämän kauden suurkilpailuvoitot ovat tulleet MiniFinlandiasta ja Suomen mestaruus montesta. Vuoden yhdeksästä startista kolmen parhaan joukkoon Euforia on sijoittunut kuudesti.

”Poniraviurheilu tuli elämääni juuri Euforian kautta. Se oli ensimmäinen ponini ja muutti meille 1,5 vuoden ikäisenä. Aivan alkutaival oli hieman takkuinen, mutta pikkuhiljaa kantapään kautta oppien on tullut opitttua paljon. Samalla on saanut nähdä ja kokea useita hienoja hetkiä, elämyksiä, menestystä sekä ravata hienoja SE-tuloksia”, summaa Varis.

Hienoja muistoja kaksikon yhteiselle uralle on mahtunut jo useita. Varis kuitenkin nostaa päällimmäisiksi vuoden 2019 MiniElitloppet nelosen ja peräkkäiset monten Suomen mestaruudet. Etenkin tämän vuoden Suomen mestaruutta Varis muistelee lämmöllä, sillä Euforian voittoaika jäi alle sekunnin maailmanennätyksestä.

”Euforian kanssa olen saavuttanut jo kaiken, mitä koskaan olisin voinut kuvitellakkaan, eli kaikki mitä on tullakseen olisi vain plussaa. Henkilökohtaisesti isoin haaveni olisi saada mahdollisimman monelle poniraveista kiinnostuneelle tai sitä harrastavalle nuorelle, ja miksei kenelle tahansa nuorelle ajatus siitä, että omalla sinnikkyydellä ja ahkeralla työnteolla voi saavuttaa mitä vain. Uskon itse siihen, että ahkeruus palkitaan aina”, painottaa Varis.

Euforia ja Tuukka Varis. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.
Euforia ja Tuukka Varis. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.

Lauantain Minivaltikkaan kaksikko lähtee rauhallisin mielen, vaikka viime startti Jyväskylässä menikin laukkailuksi. Viime vuoden voitto ei myöskään tuo lisäpaineita, mutta kultaista mitalia Forssasta kuitenkin haetaan.

”Lauantain sijoittumisesta en ota kovin paineita, sillä huonommin menneen reissun jälkeen aina sanotaan, että seuraavalla kerralla ei voi mennä kuin paremmin. Poni sai nyt pienen hengähdystauon tiheän heinäkuun starttirytmin jälkeen, josta se ehkä hieman otti itseensä, mutta Euforia vaikuttaa palautuneen tauolla mukavasti”, kertoo Varis.

Variksen mukaan startti näyttää paperilla hieman helpommalta, kuin vuosi sitten, jolloin loppusuoralla nähtiin hurja kamppailu huippuponi Pomona II ja Euforian välillä. Pomona II voitti Minivaltikan urallaan kolme kertaa peräkkäin.

”Lähdössä on mukana hyviä tammoja ja startit on kuitenkin aina ensin ajettava, jotta tiedetään voittaja. Ravikilpailussa on myös mentävä ravia, eikä se poneilla ole aina niin itsestään selvää”, naurahtaa Varis.

Euforian kauden jatkosta Varis ei ole vielä tehnyt sen tarkempia suunnitelmia. Ensin on tarkoitus ajaa lauantain startti ja tutkia sarjakalenteria. On myös mahdollista, että Minivaltikka jää kauden viimeiseksi startiksi ja Euforian suunnitelmat käännetään ensi vuoteen.

”Olen saanut poniraviurheilun kautta useita hienoja tuttavia ja ystäviä. Nuorissa on tulevaisuus!”, muistuttaa Varis.

A-ponien Minivaltikka ravataan lauantaina 18.9. Forssan Pilvenmäellä klo 12:20. B-ponien Poni-Tammavaltikka meni peruutukseen vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Lähtölista Minivaltikka 2021

  1. Riinan Rusina / Saga Pankka
  2. Vappu Gilda / Milla Ritakallio
  3. Saphira / Viivi Mäki-Jaakkola
  4. Euforia / Tuukka Varis
  5. Jokimäen Mindy / Lotta Mässeli

Seuraavat ponien suurkilpailut ravataan Lappeenrannassa 25.9. Tällöin ratkotaan sekä A-, että B-ponien Villiponien voittajat.

Ponien suurkilpailukalenteri >