Hyppää sisältöön

Montén SM-kiertue valmis, päivitetyt säännöt julkaistu

Lämminveristen ja suomenhevosten montén SM-karsinnat on nyt julkaistu. Ensimmäiset karsinnat juostaan molemmilla roduilla jo huhtikuun alussa. Suomenhevosten kiertue alkaa 5.4. Kuopiosta ja lämminveriset aloittavat 7.4. Vermosta. Lämminveristen kiertueella on 30-vuotis juhlavuosi.

Jenni Koskela & Sunbeam lämminveristen montén SM-finaali kuva juho hämäläinen
Jenni Koskela ja Sunbeam juhlivat lämminveristen montén SM-tittelin voittoa viime vuoden heinäkuussa. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Sekä lämminveristen että suomenhevosten montén SM:n säännöistä poistuu poikkeuslupa ohjastaa loppukilpailussa C-ajoluvalla ykköspalkinnosta riippumatta. Aiemmin säännöissä mainittu kohta ”Loppukilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan ensimmäisen palkinnon suuruudesta riippumatta myös ne mC ja C-ajoluvan haltijat, jotka ovat ohjastaneet vähintään 15 lähtöä”, poistuu kokonaan.

Montén SM-finaalien ykköspalkinto määrittää sen, että jatkossa finaaliin vaaditaan ohjastajalta ravikilpailusääntöjen mukaisesti vähintään B-ajolupa. B-ajoluvan saamiseksi vaaditaan vähintään 50 kilpailua sekä hyväksytysti suoritettu teoriakoe. Karsinnoissa voi ykköspalkinnon puitteissa ohjastaa myös C-ajoluvalla.

”Molempien finaalien taso on noussut viime vuosien aikana valtavasti. Finaalit ovat lajin kannalta todella tärkeissä tapahtumissa ja niiden urheilullinen taso ei kalpene näiden huippupäivien muihin lähtöihin verrattaessa”, Suomen Monté-ohjastajat ry:n puheenjohtaja Hanne Hurskainen kertoo.

Suomessa ajetaan vuosittain noin 180 montélähtöä. Montén kruununjalokivet, SM-finaalit, ajetaan valtakunnan suurimmissa ravitapahtumissa St. Michelissä Mikkelissä sekä Kuninkuusraveissa.

Lämminveriset:

7.4.               Helsinki                

24.4.             Pori                     

26.4.             Oulu                   

15.5.             Kuopio               

25.5.             Tampere                   

3.6.               Seinäjoki            

12.6.             Jyväskylä            

9.7.               Kaustinen          

17.7.             Mikkeli (finaali)

Suomenhevoset:


5.4.               Kuopio                

14.4.             Helsinki                 

23.4.             Forssa                

30.4.             Jyväskylä            

18.5.             Tampere            

28.5.             Turku                  

10.6.             Lahti                   

18.6.             Kouvola              

25.6.             Härmä Power Park                     

15.7.             Pori                     

19.7.             Oulu                   

1.8.               Seinäjoki (finaali)

                    

Suomen Hippos ry järjestää SM-kiertueet yhteistyössä raviratojen ja Suomen Montéohjastajat ry:n kanssa.

Suomenhevosten SM-kiertue


Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan 5-vuotiaat ja vanhemmat suomenhevoset. Karsintalähdöt ja finaali ajetaan tasoitusajona vähintään 2000 metrin matkalla sarjamäärityksellä p. 20.000 €, 20 m enintään 50.000 €, 40 m enintään 80.000 € pt. 60 m. 

Karsintaan tai loppukilpailuun on ilmoittautumispäivään mennessä jokaisen osallistuvan ohjastajan suoritettava SMO ry jäsenmaksu. Maksu suoritetaan yhden (1) kerran kalenterivuoden aikana.

Loppukilpailuun pääsee kuusitoista (16) karsintalähdöissä eniten pisteitä kerännyttä hevosta, kuitenkin niin, että samalla matkalla voi olla enintään kaksitoista (12) hevosta. Karsintalähdöistä jaetaan pisteitä seuraavasti: 20 – 15 – 10 – 7 – 5 – 3 – 2 – 1 – 1 – 1. Vain rahasijoille sijoittuneet saavat pisteitä. Loppukilpailuun ei hyväksytä pisteettömiä hevosia.

Tasapisteissä ratkaisee parempi pistesija, jos ne ovat samat, ratkaisee karsintalähdössä parempi saavutettu km-aika, jos sekin on sama, ratkaisee arpa. Mikäli joku loppukilpailuun oikeutettu hevonen on estynyt osallistumasta, täytetään sen paikka seuraavaksi eniten pisteitä keränneellä hevosella jne.

Muilta osin noudatetaan Suomen Hippos ry:n voimassa olevia ravikilpailusääntöjä.

Muutoksia näihin sääntöihin voivat tehdä Suomen Monté-ohjastajat ry:n hallitus sekä Suomen Hippos ry yhteisellä päätöksellä.

Lämminveristen SM-kiertue


Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan vähintään 10 000 € voittosumman omaavat 4-vuotiaat ja vanhemmat lämminveriset, jotka ovat Suomen Hippos ry:n rekisterissä (pysyvästi Suomeen rekisteröity).

Karsintalähdöt ja loppukilpailu ajetaan ryhmäajona vähintään 2000 metrin matkalla. Karsintalähtöjä järjestetään kuudesta kolmeentoista kappaletta.

Karsintaan tai loppukilpailuun on ilmoittautumispäivään mennessä jokaisen osallistuvan ohjastajan suoritettava SMO ry jäsenmaksu. Maksu suoritetaan yhden (1) kerran kalenterivuoden aikana.

Loppukilpailuun pääsee kymmenen (10) eniten karsintalähdöistä pisteitä kerännyttä hevosta. Mikäli joku loppukilpailuun oikeutettu hevonen on estynyt osallistumasta, täytetään sen paikka seuraavaksi eniten pisteitä keränneellä hevosella jne.

Jos hevonen on osallistunut useampaan kuin kolmeen (3) karsintalähtöön, huomioidaan niistä kolme parasta sijoitusta pisteitä laskettaessa. Karsintalähdöistä jaetaan pisteitä seuraavasti: 20 – 10 – 6 – 4 – 2 – 1 – 1. Vain rahasijoille sijoittuneet saavat pisteitä. Loppukilpailuun ei hyväksytä pisteettömiä hevosia.

Tasapisteissä ratkaisee parempi pistesija, jos ne ovat samat, ratkaisee karsintalähdöissä parempi saavutettu km-aika, jos sekin on sama, ratkaisee arpa.

Muilta osin noudatetaan Suomen Hippos ry:n voimassa olevia ravikilpailusääntöjä.

Muutoksia näihin sääntöihin voivat tehdä Suomen Monte-ohjastajat ry:n hallitus sekä Suomen Hippos ry yhteisellä päätöksellä.

Montén SM, säännöt (pdf) (370.2 KB)

Lisätietoja:

Hanne Hurskainen

Puheenjohtaja, Suomen Monté-ohjastajat ry

P. 044 275 5999

hurskainen.hanne@gmail.com

Anni Järvinen

Montévastaava, Suomen Hippos

Matkapuh. 040 505 1963
anni.jarvinen@hippos.fi