Hyppää sisältöön

Montekypärien neljäs osalähtö ajetaan Teivossa 14.9.

Iida Vastamäki ohjastaa Wallanderia Montekypärien lähdössä

Iida Vastamäki ohjasti Wallanderia ensimmäisessä Montekypärien osalähdössä. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen.

Montekypärien kauden neljäs osalähtö ajetaan Teivon raveissa tiistaina 14. syyskuuta. Kaikissa osalähdöissä on ennen Teivon lähtöä nähty eri voittaja. Voittajaseremonioihin ovat kurvanneet Amira El Jahiri, Suvi Vaittinen ja Heta Huuskola. Kilpailusarjaa johtaa kolmen osalähdön jälkeen Suvi Vaittinen.

Yhteensä kauden aikana järjestetään viisi osalähtöä, joista viimeinen on 10.10. Turun Metsämäen raviradan Globe Trotter –tapahtumassa, jonka yhteydessä ajetaan myös montén Pohjoismaiden mestaruudet.

Montekypärien tarkoituksena on ollut antaa kilpailumahdollisuuksia hieman vähemmän montéssa kilpailleille ohjastajille. Sarjaan saivat hakea enintään 50 montélähtöä urallaan kilpailleet ohjastajat, ja muista Suomen Hippoksen ohjastajasarjoista poiketen Montekypärille ei asetettu ikärajoja.

Mukaan valituilla kymmenellä osallistujalla on erilaisia taustoja, jotka ovat lopulta saattaneet heidät innostumaan raviurheilusta ja erityisesti montésta. Monelle yhteinen tekijä on kuitenkin poniraviurheilu, jonka kautta he ovat ponnistaneet hevoslähtöihin. Ponilähdöissä kilpailleita Montekypäriä ovat Iida Vastamäki, Elina Miettunen, Arttu Juvonen, Tiia Vehviläinen, Pia-Maria Moilanen, Heta Huuskola ja Noora Kivimaa.

Kilpailun nuorin osallistuja, 17-vuotias Iida Vastamäki aloitti hevosilla kilpailemisen poniravilähtöjen ohella viime vuonna. Nyt lähtöjä on kertynyt montéssa ja kärrylähdöissä yhteensä 34.

”Hevosten ajaminen ei ole ollut hankalaa, niiden kanssa pitää vain osata varoa enemmän ja olla tarkempi. Ponitaustasta on varmasti ollut hyötyä hevoslähtöihin”, Vastamäki toteaa.

Montekypärien osallistujat ovat monipuolisesti mukana raviurheilussa, niin myös Vastamäki, joka sijoittui sunnuntaina Turun ravinaisten mestaruudessa kuudenneksi. Ponilähdöistä Vastamäki on tänä vuonna puolestaan ohjastanut kaksi voittoa.

”Tämä kausi on mennyt poneilla oikein hienosti ja menestystä on tullut ihan kivasti. Hevosillakin on mennyt ihan hyvin, olen saanut enemmän kokemusta erilaisista hevosista”, Vastamäki kertoo.

Kaikkien Hippoksen ohjastajasarjojen tarkoituksena onkin juuri se, että kilpailijat pääsevät kartuttamaan kokemusta ja saavat lisää taitoja erilaisten hevosten ohjastamiseen.

Yhtenä oleellisena osana kilpailusarjaa on ollut osallistujien mentorit, jotka ovat auttaneet Montekypäriä etsimään lähtöihin hevosia. Lisäksi mentorit tukevat osallistujia esimerkiksi käymällä lähtöjä läpi etukäteen ja jälkikäteen heidän kanssaan. Tänä vuonna Montekypärien mentoreina toimivat montéssa hienosti vuosien ajan menestyneet Susanne Klemola, Nelly-Janiika Korpikoski, Jenni Koskela ja Sanna Riikonen.

”Alkuun sain hyviä neuvoja ja vinkkejä”, Vastamäki kertoo mentoroinnista.

Lisäksi Montekypärät ovat muiden Hippoksen ohjastajasarjojen lisäksi saaneet koulutusta kauden aikana. Montekypärillä oli myös erillinen päivä Kaustisen raviopistolla, jonka aikana he saivat muun muassa kokeilla Suomen ensimmäistä montésimulaattoria. Myöhemmin syksyllä on luvassa vielä kaikkien kypäräsarjojen yhteiset kuntotestauspäivät.

Montekypärät järjestetään yhteistyössä Suomen monté-ohjastajat ry:n kanssa. Kilpailusarja on lähtenyt hyvin käyntiin ja on osoittanut palvelevan hyvin vähemmän ajaneita montéohjastajia.

”Montekypärät on ollut oikein hyvä kokemus. Toivon, että se jatkuu tulevinakin vuosina, että saadaan uusia montekuskeja radoille”, Vastamäki kiittelee.

Vastamäki on sijoittunut kauden kolmessa ensimmäisessä osalähdössä parhaimmillaan viidenneksi.

”Tavoitteenani olisi sijoittua tällä kaudella vielä kolmen parhaan joukkoon”, Vastamäki kertoo.

Teivon neljännessä osalähdössä Vastamäen ajokki on jäänyt pois, ja lähdössä on muiden poisjääntien jälkeen vain kuusi hevosta mukana. Teivossa kilpailevat Montekypäristä Amira El Jahiri, Heta Huuskola, Arttu Juvonen, Pia-Maria Moilanen, Miisa Pulkkanen ja Tiia Vehviläinen. Teivon lähdössä mukana olevista osallistujista korkeimmilla sijoilla pistetaulukossa ovat Heta Huuskola ja Amira El Jahiri, jotka ovat kolmen osalähdön jälkeen toisena ja kolmantena Montekypärissä.

Kärkisijoja kokonaiskilpailussa tavoittelee myös tällä hetkellä neljäntenä oleva Miisa Pulkkanen, joka hakee Sunbeamilla kauden ensimmäistä Montekypärät-voittoa. Viimeksi Pulkkanen sijoittui Porissa toiseksi. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sunbeam on oikea montéspesialisti ja sijoittui aiemmin kesällä montén SM-finaalissa neljänneksi. Lähdössä on mukana myös toinen tämän vuoden SM-finalisti, El Jahirin ohjastama Social Network. Montekypärien neljäs osalähtö ajetaan Teivon ravien ensimmäisenä lähtönä.

Montekypärät, 4. osalähtö lähtölista

Pistetilanne 3. osalähdön jälkeen

1. Suvi Vaittinen 38 pistettä
2. Heta Huuskola 31
3. Amira El Jahiri 29
4. Miisa Pulkkanen 27
5. Pia-Maria Moilanen 20
6. Elina Miettunen 19
6. Noora Kivimaa 19
8. Iida Vastamäki 16
9. Tiia Vehviläinen 15
10. Arttu Juvonen 11