Hyppää sisältöön

Montekypärä Tiia Vehviläinen näkee kilpailusarjassa paljon mahdollisuuksia

Montekypärä Tiia Vehviläiselle raviurheilu on ollut tuttua jo pienestä pitäen. Kuva: Hippos /Hanna Närhinen

Montekypärä Tiia Vehviläinen innoistui raviurheilusta jo lapsena. Kuva: Hippos /Hanna Närhinen.

Montekypärät-kilpailusarjan kolmas osalähtö ravataan Porissa 20.8. Lähtö ravataan ravien toisena lähtönä 1600 m ryhmäajona. Hankasalmelainen Tiia Vehviläinen kokee Montekypärät-kilpailusarjan mahdollisuutena oppia ja kehittyä. Samalla kilpailusarja tuo myös näkyvyyttä uran jatkoa varten.

Hankasalmelaiselle Tiia Vehviläiselle raviurheilu on tullut tutuksi kirjaimellisesti jo pienestä pitäen. Vehviläisen isoisä Pekka Vehviläinen ja isä Sami Vehviläinen ovat tunnettuja raviurheilun ammattilaisia. Myös into monteen on lähtenyt kotoa Tiia Vehviläisen äidin Piia Salmisen kautta.

”Raviurheilu ja hevoset ovat kulkeneet mukana jo vauvasta saakka. Meillä on oma ravitalli, joten hevoset ja raviurheilu ovat tulleet automaattisesti osaksi elämää. Intoa lajin pariin on ollut aina kovasti ja heti 10-vuotiaana suoritin poniajolupakurssin”, kertoo Vehviläinen.

Vehviläinen ehtikin poniohjastaja urallaan ajaa 438 starttia sekä omilla valmennettavilla että lainaohjastettavilla. Totosijoja näistä starteista on tasan 180. Poniuran saavutuksista Vehviläiseltä löytyy suurkilpailumenestystä niin kärryiltä, kuin montepuolelta. Vehviläinen on muun muassa ratsastanut viisinkertaisen monten Suomen mestarin Saphiran kaksi ensimmäistä mestaruutta.

”Monte on kiinnostanut minua jo poniajoista saakka, jolloin pääsinkin useamman montelähdön ajamaan”, kertoo Vehviläinen.

Tiia Vehviläinen ehti poniohjastaja urallaan voittaa useita ponien suurkilpailuja. Circon kanssa Vehviläinen voitti muun muassa Poniruhtinuuden ja Poniderbyn. Kuva: Hippos /Suvi Hakkarainen.
Tiia Vehviläinen ehti poniohjastaja urallaan voittaa useita ponien suurkilpailuja. Circon kanssa Vehviläinen voitti muun muassa Poniruhtinuuden ja Poniderbyn. Kuva: Hippos /Suvi Hakkarainen.

Vehviläinen ajoi heti 16-vuotiaana C-ajoluvan hevosilla kilpailemista varten. Kun ponivuodet loppuivat, siirtymä hevosiin oli Vehviläiselle luonnollinen. Tällä hetkellä Vehviläinen valmentaa kahta osaomistamaansa hevosta ja ohjastaa sekä lainahevosia että oman tallin hevosia.

Montekypärät kilpailusarjaan Vehviläisen kiinnostus heräsi heti talvella, kun uusi kilpailusarja julkistettiin. Vehviläinen pitää Montekypäriä kokonaisuudessaan hienona kilpailusarjana.

”Tavoitteenani on kehittyä ratsastajana ja päästä kilpailemaan jatkossa aktiivisesti. Kilpailusarja antaa meille kuskeille hienon mahdollisuuden oppia, kehittyä ja saada näkyvyyttä”, summaa Vehviläinen.

Porissa ravattavassa kilpailusarjan kolmannessa osalähdössä Vehviläinen lähtee matkaan radalta kahdeksan uuden tuttavuuden Jonny Länsimäen valmentaman Cutthecrapin kanssa. Hevoselle montelähtö on uran toinen.

”Cutthecrap on itselle täysin uusi tuttavuus ja Porissa pääsen hyppäämään hevosen selkään ensimmäistä kertaa. Muutamia hevosen lähtöjä olen katsonut. Positiivisin mielin lähdetään kokeilemaan, miten yhteistyö sujuu”, kertoo Vehviläinen.

Vehviläinen uskoo, että raviurheilu tulee olemaan aina osa hänen elämäänsä jollain tapaa.

”Nyt tavoitteenani on kehittyä niin ohjastajana kuin valmentajanakin ja katsotaan, mitä tulevaisuus tullessaan”, summaa Vehviläinen.

Montekypärät kilpailusarjan kolmas osalähtö ravataan Porissa 20.8. klo 18:27. Seuraava osalähtö ravataan Teivossa 14.9. Kilpailusarjan viimeinen lähtö ravataan Turussa 10.10.

Lähtölista >

Montekypärät kilpailusarja >

Montekypärät pistetilanne ennen 3. osalähtöä.

  1. Suvi Vaittinen 28 pistettä
  2.  Amira El Jahiri 23
  3.  Heta Huuskola 15
  4. Miisa Pulkkanen 15
  5.  Elina Miettunen 13
  6.  Noora Kivimaa 12
  7. Pia-Maria Moilanen 11
  8. Tiia Vehviläinen 10
  9.  Iida Vastamäki 8
  10. Arttu Juvonen 5