Hyppää sisältöön

Montekypärä Suvi Vaittista ajaa eteenpäin kehittymisen jano

Suvi Vaittinen

Suvi Vaittinen osallistuu Montekypäriin. Kuva: Hanna Närhinen

Montekypärien kauden toinen osalähtö ajetaan Kaustisella torstaina. Orimattilassa asuva Suvi Vaittinen oli ensimmäisessä osalähdössä toinen. Torstaina hän ohjastaa hyvin montéssa menestynyttä Zulamitia.

Vaittinen on yksi kokeneimmista Montekypäristä, hän on ohjastanut urallaan jo yli 60 starttia. Vaittinen ohjastaa sekä kärry- että montelähdöissä, joten monenlaiset kilpailutilanteet ovat tuttuja hänelle. Orimattilalainen ohjasti uransa ensimmäisen lähdön tammikuussa 2020, ja kokemusta on karttunut nopeaan tahtiin puolentoista vuoden aikana.

Vaikka Vaittinen alkoi ohjastaa raveissa vasta viime vuonna, hän on ollut pitkään tekemisessä hevosten kanssa. Ensimmäisen poninsa hän sai 1-vuotiaana ja ennen raveista innostumista Vaittinen ratsasti vuosia ja kilpailikin esteratsastuksessa.

”Meillä on aina ollut hevosia, ratsuja ja ravureita. Aikaisemmin raviurheilu ei kiinnostanut, vaikka vähän vanhemmat siihen suuntaan houkuttelivat. Sitten perheeseen tuli Pyöriän Vilistys. Omistin siitä osan ja sen hevosen kautta innostuin itsekin raveista. Lähdin sitten korttikurssillekin, vaikka olin harjoitellut ajamista vasta aika vähän. Tämä laji on nyt vienyt koko käden mennessään. Olen täysin kääntynyt raviurheiluun, eikä paluuta taida olla”, Vaittinen kertoo.

Vaittinen käy edelleen ratsastamassa ratsuilla aika ajoin, sillä hyvä ratsastustaito auttaa myös montéssa. Montéssa ohjastajalla täytyy olla hyvä fyysinen kunto, jotta lähdön jaksaa ratsastaa, sillä montén ratsastusasento on vaativa. Monet montératsastajat pitävätkin omasta kunnostaan hyvää huolta, ja ratsastamisen lisäksi he tekevät paljon oheisharjoittelua.

”Ratsastan aina, kun se on mahdollista. Muuten liikun monipuolisesti. Salilla käyn, kun ehdin ja lenkkeilen myös. Alkuun tein kehonpainoharjoituksia, ja paljon toistoja siinä. Sitä kautta sai kestovoimaa”, Vaittinen sanoo.

Vaittiselle montén oheisharjoittelu on tuttu ja mielenkiintoinen aihe. Hän opiskelee fysioterapeutiksi ja joulukuussa häämöttävää valmistumista varten hän työstää parhaillaan opinnäytetyötä montén oheisharjoittelusta. Eri montéohjastajat ylläpitävät kuntoaan eri tavoin, osa tekee paljon oheisharjoittelua ja osa keskittyy enimmäkseen ratsastamiseen.

Suvi Vaittinen ohjastaa montessa Callela Everestiä
Suvi Vaittinen sijoittui Callela Everestillä toiseksi ensimmäisessä osalähdössä. Kuva: Hanna Närhinen

”Koen, että kun hyppää satulaan, täytyy tietää, että jaksaa varmasti ratsastaa. Se on tärkeintä, mutta oheisharjoittelua voi miettiä myös omien tavoitteiden kautta. Mitä itse tavoittelee montéssa, eri asiat toimivat eri ihmisille. Usein kuulee, että ei oikein tiedetä, mitä oheisharjoitteluja kannattaisi tehdä. Minulle omasta opiskelualastani on ollut hyötyä myös montéen, ja toivon, että opinnäytetyöni voisi auttaa muitakin ihmisiä”, Vaittinen kertoo.

Ensimmäinen Montekypärien osalähtö oli hyvä kokemus Vaittiselle. Ensimmäistä kertaa montéssa kilpaillut Callela Everest kiri lähdössä hienosti toiseksi. Kaustisella Vaittinen ohjastaa Johan Klingenbergin valmentamaa Zulamitia, joka on menestynyt viime aikoina hyvin montéssa. Edellisestä lähdöstä tuli kolmossija.

”Zulamit on mennyt super hyvin. Jos en itse möhli, uskon hevosen suorittavan hyvin. Se on vähän hidas lähtijä, mutta tulee urheasti loppua. Kovia hevosia on vastassa, mutta toivottavasti pärjäämme”, Vaittinen sanoo.

Vaittinen kertoo valmistautuvansa lähtöihin esimerkiksi katsomalla hevosen edellisiä lähtöjä, jotta hän voi arvioida, mitkä saattavat olla hevosen vahvuuksia ja mahdollisia heikkouksia. Lämmityksen hän ratsastaa mielellään itse etenkin uusilla hevosilla. Lisäksi hevosen valmentaja on luonnollisesti isossa roolissa lähtöihin valmistautumisessa, sillä valmentajat tuntevat parhaiten omat hevosensa ja osaavat antaa tärkeitä vinkkejä ohjastajalle.

Vaittisella pitää kiirettä tulevien päivien aikana. Hän on saanut mukavasti uusia lainaohjastettavia montélähtöihin. Kaustisen jälkeen hän kilpailee montéssa maanantaina Turussa ja tiistaina Tampereella. Vaittinen jakaa kiitosta Jorma Ruokoselle, joka on auttanut häntä paljon uran alussa ja antanut harjoitella ohjastamista.

”Olen kiitollisuuden velassa Jormalle. Hän antoi minulle mahdollisuuden. Sanoi, että ratsasta niin paljon kuin haluat. Sen jälkeen hän olikin jo nopeasti, että mene starttiin. On antanut mahdollisuuksia, vaikka ei olisi alussa aina mennytkään putkeen. Sanoi vain, että uudestaan vaan. Nyt viime aikoina muutkin ihmiset ovat alkaneet huomata minut ja ovat ilmoittaneet starttiin hevosia”, Vaittinen iloitsee.

Vaittinen työskentelee liikunta- ja fysioterapiakeskuksessa, jossa hän myös suorittaa opintojensa viimeistä harjoittelua. Raviurheilusta tai hevosalasta hän ei haaveile ammattia, vaan haluaa pitää lajin harrastuksena ja aktiivisena osana elämäänsä.

”Montéssa tavoitteeni on se, että saisin ratsastaa paljon erilaisia hevosia ja pääsisin ajamaan tasaisesti kilpaa. Toivon tietysti, että Montekypärissä tulisi menestystä. Joskus olisi mahtavaa, että olisi yksi tai kaksi omaa hevosta. Valmentaminen kiinnostaa, mutta tällä hetkellä elämäntilanne ei sitä mahdollista. Ohjastaminen on kuitenkin se, missä haluan laittaa jatkossakin kaiken likoon”, Vaittinen kertoo.

Vaikka raviurheilu on vain harrastus Vaittiselle, hänestä on tärkeää kehittää itseään jatkuvasti. Vaittista ajaa eteenpäin lajissa nimenomaan kehittymisen halu ja jano. Hän on hakenut oppia kokeneilta montéohjastajilta kuten Sanna Riikoselta, Nelly-Janiika Korpikoskelta ja Jenni Koskelalta. Vaittinen työstää omaa montéosaamistaan säännöllisesti erityisesti Riikosen kassa.

”Ainoa tapa kehittyä on se, että hakee oppia muilta. Olen käynyt Sannan (Riikosen) yksityistunneilla ja häneltä olen saanut paljon eväitä jatkoon. Hän osaa neuvoa hyvin ja on huippu siinä, mitä tekee. Ja on hienoa, että kokeneemmat ohjastajat jakavat osaamistaan eteenpäin”, Vaittinen kehuu.

Montekypärien kauden toinen osalähtö ajetaan Kaustisen ravien toisena lähtönä noin kello 18.27. Kilpailusarjaa johtaa Amira El Jahiri, toisena on Suvi Vaittinen ja kolmantena Heta Huuskola.

Pistetilanne ennen 2. osalähtöä

1. Amira El Jahiri 16 pistettä
2. Suvi Vaittinen 12
3. Heta Huuskola 10
4. Miisa Pulkkanen 9
5. Iida Vastamäki 7
6. Noora Kivimaa 6
7. Arttu Juvonen 5
8. Elina Miettunen 1
8. Pia-Maria Moilanen 1
8. Tiia Vehviläinen 1