Hyppää sisältöön

Mini Kööper päätöspäivän voittaja

Valtakunnallisen varsanäyttelyn päätöspäivää vietettiin 2-vuotiaiden suomenhevosten arvosteluilla. Näyttelyn voitti Köppisen tytär Mini Kööper. Finaalikehässä nähtiin onnen kyyneleitä, kun tamman omistaja, texasilainen Kymberly McCaslin-Reed otti ilosta kaiken irti yhdessä Maija Korhosen ja Kimmo Ikosen kanssa.

Kymberly McCaslin-Reed, Maija Korhonen ja Kimmo Ikonen tuulettavat Mini Kööperin voittoa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

- Sanotaan, että kaikki on isoa Texasissa, mutta minulle tämä hevonen on isoin asia mitä on koskaan tapahtunut, Kymberly McCaslin-Reed sai kyyneleiltään sanottua.

- Olen rakastunut suomenhevoseen. Yritimme ensin raviuraa lämminverisen kanssa, mutta suomenhevonen oli jo vienyt sydämeni. Kun huomasin, että suomenhevosen astutusmäärät olivat laskussa, katsoin, että minulla on hemmetin hyvä tamma, joten päätin astuttaa sen. Odotin varsaa kovasti ja katso mitä sain! Kaikki oli odotuksen arvoista. Ja vaikka mitään muuta ei enää tapahtuisi, niin tämä päivä tapahtui. Kimmo on valmentanut hevosta loistavasti, minä olen sitä hoitanut ja Maija rokkasi sukat jalastaan tänään esittämällä sen. Tamma itse on mahtava, terävä ja aivan ihana.

 

- Tavoitteena on raviura, mutta meillä ei ole kiirettä sen kanssa. Annamme tamman kehittyä rauhassa, sillä hienon rakenteen lisäksi sillä on luonnetta, joten varokaa vaan tulevaisuudessa, Kymberly McCaslin-Reed nauroi lopuksi.

Toiseksi finaalissa sijoittui parhaana pienhevosena palkittu Muina (Villori), jonka esittäjä Emma Enqvist palkittiin näyttelyn parhaana esittäjänä. Muinan omistaa ja on kasvattanut Liisi Uski. Kolmas oli Päivi Miettisen ja Mauri Vilenin kasvattama sekä Anna ja Iisakki Oja-Nisulan omistama tamma Luraus (Auraus). Neljänneksi sijoittui Tango Poesia (Ypäjä Huttunen), joka on kasvattanut Katariina Lehtola ja omistaa Sami Yrjänäinen. Unelmatorttu (Sipori) oli finaalissa viides. Tamman omistaa Vesa ja Hanna Pälli ja se on kasvattanut Sini ja Jouni Vaittinen.

Parhaana ratsusuunnan edustajana Suomenratsujen lahjoittamalla loimella sekä ilmaisella osallistumisoikeudella Suomenratsujen kasvattajakilpailuun palkittiin Katallin Leonor (Kuningas Ässä). Killerin raviradan lahjoittama ilmainen osallistumisoikeus suomenhevosten Derbyyn arvottiin hevoselle Carambola (Caramba).

Finaalissa nähtiin tänäänkin neljä tammaa ja vain yksi ori. Kaikki tammat edustivat juoksijasuunnan hevosia.

- Voittaja varsa edusti kaikissa suhteissa nykyaikaista ja tavoiteltavaa juoksijahevosta. Kaikki päivän arvostellut varsat olivat hyväkuntoisia ja hyvin hoidettuja. Viikonlopun aikana kaksi varsaa sai I- palkinnon, joista toinen oli voittaja Mini Kööper ja toinen toiseksi sijoittunut pienhevosori Muina. Myös Muina edusti erittäin hyvin omaan jalostussuuntaansa, joten näimme tiukan finaalin, lautakunnan puheenjohtaja Heidi Sihvo kehui päivän aikana nähtyjä varsoja.

Varsojen pisteet löytyvät Heppa-järjestelmästä. Lausunnot julkaistaan ensi viikolla.

Finaalissa palkittujen varsojen kuvat Hippoksen kuvapankissa 

  

Facebook-tapahtuma  

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista hevoskasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena sekä kasvattajille että omistajille. Näyttelytulokset ovat puolueeton arvostelu hevosen rakenteesta ja liikkeistä sekä siinä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta. Valtakunnallinen varsanäyttely on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1993. Valtakunnallisen varsanäyttelyn 2019 järjestävät yhteistyössä Satakunnan alueen Hevosjalostusliitto ry ja Suomen Hippos ry.