Hyppää sisältöön

Miljoonaravit Halsualla ja Heinäravit Hankasalmella – ”Puolisukua on aina mukana talkoissa”

Halsuan kesäravirata.

Halsuan kesäraveissa on enemmän kävijöitä, kun kunnassa asukkaita. Kuva: Hippos / Niina Meriläinen.

Suomessa on useita kesäraviratoja, joilla ravataan totoravit vain kerran vuodessa. Kyseessä on ainutlaatuinen kerran vuodessa kokemus, sillä kesäradoilla on tapana keksiä seuraavan vuoden raveihin aina jotain erilaista. Halsuan kesäradan ainoat ravit ovat Miljoonaravit, joissa käy enemmän yleisöä, kun kunnassa asukkaita. Hankasalmen kesäradan ainoat totoravit ovat perinteiset Heinäravit, vaikka muuten toiminta radalla onkin aktiivista.

Halsuan kunnassa on asukkaita noin 1000 henkeä. Kuitenkin heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina pienellä paikkakunnalla on väkeä reilusti ja suurimman osan heistä löytää raviradalta. Miljoonaraveistaan tuttu Halsua tarjoaakin tunnelmalliset ja perinteikkäät kesäravit. Ensi vuonna Halsualla juhlitaankin Miljoonaravien 60-vuotisjuhlavuotta.

Pekka Salmela on ollut mukana Halsuan kesäravien talkootoiminnassa jo noin 30-vuotta. Salmelan tärkein tehtävä on raviradan kunnossapito, eikä vain ravien alla vaan ympäri vuoden.

”Kotona on ollut aina hevosia ja ihan pikkupojasta lähtien on tullut oltua hevoshommissa mukana. Vuonna 1990  isoveli-Timon kanssa rakennettiin ravitalli Halsuan raviradalle, ja olen toiminut aputreenarina siitä asti”, summaa Salmela hevoshistoriaansa.

”Parhaita Miljoonaravimuistoja ovat ne ravit, kun Halsualla vieraili kilpailemassa kylmäverisiä Ruotsista ja Norjasta. Ne yöpyivätkin meidän tallilla raviradalla.”

Salmelan tuo joka vuosi Halsuan kesäravien talkoisiin pitkä perinne, mutta myös tutut ja sukulaiset.

”Puolisukua on aina mukana talkoissa”, naurahtaa Salmela.

Tämän vuoden raveihin Salmela toivoo aurinkoista säätä ja paljon ihmisiä. Paljon yleisöä toivoo myös Halsuan kesäravit järjestävän Halsuan hevosjalostusyhdistyksen puheenjohtaja Nina Meriläinen.

”Kivasti tuli hevosia raveihin, vaikka raviruuhkaa onkin nyt selvästi havaittavissa. Tänä vuonna mennään aikalailla perinteiseen tyyliin. Ensi vuonna on sitten juhlaravit eli 60:nnet Miljoonaravit ja niihin aiotaan panostaa sitten enempi”, kertoo Meriläinen.

Meriläisen mukaan ravien valmistelut ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Kuitenkin Meriläinen haluaa muistuttaa, että ilman talkoolaisia ei Halsuallakaan raveja ajettaisi.

”Meillä on vain 1100 asukasta, mutta talkoohenki elää edelleen voimakkaasti”

”Halsuan kesäraveissa aistii sen oikean ravitunnelman. Hevoset ovat lähellä yleisöä, ja koko pitkän etusuoran verran voi levittäytyä katsomaan ravien tapahtumia. Meidän raveihin kannattaa tulla nälkäisenä. Voi valita syökö Käpyhovilla nakkikeittoa, vai ostaako Kolomen kokin Katupajalta hampurilaisen, vaiko perinteistä ravimakkaraa. Vohveleitakin on tarjolla.”

Halsuan Miljoonaravit ravataan sunnuntaina 3.7. klo 18:00 alkaen.

Hankasalmen ravirata

Kesän seuraavat kesäravit ravataankin sitten keskiviikkona 6.7. Hankasalmella, jossa järjestettävät Heinäravit ovat Halsuan Miljoonaravien tapaan vuoden ainoat kesäravit. Heinäraveissa on tunnetusti mahtava maalaismainen ilmapiiri, joka on tunnettu ympäri maan ja kerää aina runsaan määrän yleisöä.

Hankasalmella ravit järjestävän Hankasalmen hevosystäväinseuran toiminnassa pyritäänkin siihen, että kaikki tekeminen olisi mahdollisimman rentoa. Hyviä ideoita otetaan aina vastaan ja yhdessä katsomaan, mihin rahkeet ja raha porukalla riittävät. Talkoissa puuhaa löytyy kaikenikäisille siivouksesta nikkarointiin.

Hankasalmi onkin tunnettu hevospitäjä, josta ovat kotoisin muun muassa ravikuninkaat Tähen Toivomus ja Askare. Myös pitkän linjan hevosmies ja valmentaja Pauli Raivio, sekä Vehviläisen hevossuku harjoittavat valmennustoimintaa Hankasalmella.