Hyppää sisältöön

Mikkelin St Michel -viikonloppu on täynnä huipputason ponikastia – ”Kaikki vastustajat ovat tosi kovia”

Circo ja Noora Hartikainen lähtevät B-ponien montén Suomenmestaruus -lähtöön radalta seitsemän. Kuva: Hippos /Nadja Silvamaa

Circo ja Noora Hartikainen lähtevät B-ponien montén Suomenmestaruuteen radalta seitsemän. Kuva: Hippos /Nadja Silvamaa

Mikkelin St Michel -viikonloppuna kovan tason ponit kohtaavat toisiaan useaan otteeseen, kun ensin lauantaina ratkotaan B-ponien montén Suomenmestaruus ja A-ponien Pienmestaruus. Sunnuntain ratkotaan vielä B-ponien Mini-Michel.

Viikonloppuna on jälleen tarjolla runsaasti ponien suurkilpailuja, kun Mikkelissä ravataan lauantaina B-ponien montén Suomenmestaruus, A-ponien Pienmestaruus ja sunnuntaina B-ponien Mini-Michel.

B-ponien SM monté starttaa tänä vuonna auton takaa kymmenen ponin voimin. Viime vuoden voittaja Eragon starttaa ykkösradalta tutun ratsastajan Ilona Rekilän kanssa. Rekilä vei viime vuonna nimiinsä, sekä A-, että B-ponien montén Suomenmestaruudet.

SM montén voittoa lähtee tavoittelemaan myös radalta seitsemän starttaava Circo, joka on napannut uransa kaikista monté-lähdöistä totosijoja. Kuitenkin vielä voitto on montésta nappaamatta. Circoa ratsastaa lähdössä ponin valmentaja iisalmelainen Noora Hartikainen.

”Meidän kausi on lähtenyt hyvin käyntiin, joten lähdetään starttiin hyvillä mielin. Circo on montessa ravivarmenpi, kuin kärryillä. Lähtö tulee kuitenkin olemaan kova. Circolle paras juoksu olisi vapaalta radalta mahdollisimman sisältä. Silloin ennustaisin sijoituksen olevan keskijoukoissa” analysoi lähdön asetelmia Circon valmentaja ja ratsastaja Noora Hartikainen.

8-vuotias ruuna tuli Hartikaisen valmennukseen perhetutun Noora Nykäsen kautta. Uteliaan, virkeän ja kiltin ponin kanssa on Hartikainen saanut alusta asti kokea hienoja hetkiä, kun Circo voitti vuonna 2019 Poniruhtinaan-tittelin, vaikka tällöin poni olikin vielä virallisesti Noora Nykäsen valmennuksessa. Seuraava startti Circolla onkin todennäköisesti tämän vuoden Poniruhtinas-kilpailu.

”Seuraavaa lähtöä ei olla vielä suunniteltu, mutta todennäköisesti se on Ruhtinuus-kilpailu Vermon Ponikunkkareissa. Tämän kesän suunnitelmissa on kiertää raveissa ponin kanssa ja pärjätä mahdollisimman hyvin”, summaa Hartikainen.

Circo oli 5.7. julkaistussa Poniruhtinuus-rankingissa sijalla kuusi. Ponikuninkuusravi-rankingit laaditaan kilpailuvuoden tasoitusennätyksen mukaan. Rankingiin pääsevät mukaan ne 16 ponia, joiden tasoitusennätys on 2.10,0 tai parempi ja joilla on tänä vuonna yksi hyväksytty kilpailusuoritus.

B-ponien SM-monte starttaa lauantaina 17.7. klo 12:00.

Lähtölista >

Tuttu taistelupari Thorvald ja Euforia nähdään myös Mikkelin A-ponien Pikkumestaruudessa. Kuva: Hippos /Juho Hämäläinen.
Tuttu taistelupari Thorvald ja Euforia nähdään Mikkelin A-ponien Pikkumestaruudessa. Kuva: Hippos /Juho Hämäläinen.

Lauantaina ratkotaan myös A-ponien Pienmestaruus, jossa starttaa kahdeksan kivikovaa ponia. Mukana ovat muun muassa kesän mittaa jo useissa suurkilpailuissa kohdanneet Thorvald, Euforia, Strait´s Poker ja Marjaleena.

A-ponien Pienmestaruus starttaa lauantaina klo 12:30.

Lähtölista >

Kausi jo nyt yli odotusten

Smedens Andiamo ja Jenni Rautianen puolustavat kotirataa Mikkelin Mini-Michel -lähdössä. Kuva: Hippos /Satu Pitkänen.
Smedens Andiamo ja Jenni Rautianen puolustavat kotirataa Mikkelin Mini-Michel -lähdössä. Kuva: Hippos /Satu Pitkänen.

Sunnuntaina ravattavaan B-ponien Mini-Michel ryhmäajoon starttaa yhdeksän valjakkoa. Yksi näistä on kotiradan Jenni Rautiaisen suojatti Smedens Andiamo, jonka kausi on valmentajan sanojen mukaan ”käynnistynyt täysin yli odotusten”. Kuitenkaan kaikki ei ole aina mennyt toiveiden mukaan ja ponin kilpailu-uran lopettaminenkin on käynyt Rautiaisella mielessä.

”Aapo (Smedens Andiamo) ei ollut suorittanut pariin vuoteen omalla tasollaan ja mietittiin jo uran lopettamistakin. Onneksi se kuitenkin palasi vielä näyttämään kuinka hyvä poni se oikeasti onkaan, ja on kulkenut tänä vuonna hienosti”, kertoo Smedens Andiamon valmentaja ja ohjastaja Jenni Rautiainen.

Mikkelin starttiin Rautiainen lähtee odottavaisin mielin, vaikka viime startista Härmän juhannuksena, voitosta huolimatta, jäi murheita mukaan.

”Poni ei ollut Härmän startin aikaan ihan parhaimmillaan ja sitä piti hoitaa tässä välissä. Sillä oli veriarvojen ja mahan kanssa vähän ongelmia. Sen takia ponin nykykunto on pieni kysymysmerkki, mutta toivottavasti on saatu se tässä välissä jo paremmaksi”, kertoo Rautianen.

Lähtötapana autolähtö on 13-vuotiaalle orille vain etu, sillä hyvänä päivänä se lähtee todella kovaa liikkeelle. Jos hyvä päivä on tiedossa, Rautiaisen suunnitelmissa on keulajuoksu. Näin pahimmat vastustajat Eveliina Hietasen Eragon, Moona Espon Amazon ja Julia Kiukkaan Farmens Tix jäisivät heti alusta taakse.

Smedens Andiamo tuli Rautiaselle aikoinaan suoraan kasvattajalta Ruotsista. Rautianen halusi välttämättä varsan huippuori Guminosta ja oli jo jonkun aikaa selaillut netistä sen jälkeläisiä. Kohdalle osui 4-vuotias Smedens Andiamo, joka sattuikin olemaan myynnissä. Loppu onkin sitten melkein historiaa.

”Kova työ Aapon kanssa on kyllä palkittu moneen kertaan. Aapo on todella viisas poni ja toimii kotona joka tilanteessa. Se on hyvä ajaa ja kiltti käsitellä. Kilpailupaikalla sen taistelutahto herää ja sillä on kova kilpaponin luonne. Se ei anna ensimmäisenä periksi”, kertoo Rautiainen.

Smedens Andiamo lähtee Mini-Michelissä matkaan lähtöradalta kolme. Lähtö starttaa sunnuntaina klo 12:30, sitä ennen ajetaan a-ponien tasoitusajo.

Lähtölista >