Hyppää sisältöön

Menestyvän ravihevosen takaa löytyy monesti menestyvä hevosenhoitaja – Seuraa hoitajaliigaa Mobiilihepasta

Hippoksen Mobiilihepan vertailutyökalu on täydentynyt hoitajien tilastoilla. Työkalusta pääset seuraamaan hoitajien eri vuosien valtakunnallista sekä alueellista menestystä. Viime vuoden voitokkain hevosenhoitaja oli Suvi Himanka, joka kertoo hieman mitä hevosenhoitajan arki pitää sisällään.

Suvi Himanka oli viime vuonna Suomen voitokkain hevosenhoitaja. Hoitajien menestystä on mahdollista seurata nyt Mobiilihepan tilastotyökalun kautta. Kuvassa Himangan passihevosiin kuuluva Q. Rex Oak. Kuva:Hippos/Hanna Viskari

Hevosenhoitajien rooli ravihevosten menestykseen on kiistaton. Hevosten hyvinvoinnista ja valmistautumisesta vastaavien ammattilaisten menestyksen seuraaminen onkin jatkossa helpompaa Hippoksen Mobiilihepan vertailutyökalun avulla.

Työkalusta käykin ilmi, että viime vuoden hoitajaliigan voittajaksi nousi Markku Niemisen tallilla työskentelevä Suvi Himanka, jonka ”passihevoset” juoksivat vuonna 2020 kilparadoilla peräti 35 ykkössijaa.

Himangan hoitohevosiin lukeutuvat mm. komeissa voittoputkissa kilpailevat Joseph Boko ja Skyfall Shine sekä kolmivuotisikäluokan parhaimpiin lukeutuvat Consalvo ja Star Town Kemp.

”Vuosi oli tosi poikkeuksellinen, kun korona katkaisi ravit kokonaan ja omalta osalta tuntuu, että voitot alkoivat kertyä vasta kesäkuun alusta. Se on harvinaista, että kaikki passihevoset ovat talvitauolla samaan aikaan. Viimeinen puolikas ja varsinkin syksy sujuivat hevosilta hyvin. Vuodesta jäi tosi hyvä fiilis”, Suvi Himanka kommentoi.

Hoitajat vastaavat hevosten hyvinvoinnista ja yhteys kilpailijan menestykseen on kiistaton. Hoitaja tunteekin omat passihevosensa perin pohjin.

"Periaatteessa hoitaja tekee kaiken passihevosen kanssa, vaikka toki Make ajaa niin paljon meidän hoitajien hevosia kuin hiittipäivien aikana kerkeää. Periaatteessa hoidat kaikki asiat ruokinnoista tarhauksiin sekä ajamiset ja raveissa käymiset. Sitten jalkojen hoidot ja muut hommat. Oikeastaan kaikki mitä hevosen elämään liittyy. Make on tosi mukava pomo, ja saamme hoitajina paljon vastuuta."

”Hoitajan tärkein tehtävä on tuntea oma passihevosensa. Joka päivä, kun sama ihminen toimii saman hevosen kanssa, niin sitä huomaa, että mikä käytös on sille milloinkin normaalia”, Himanka avaa hevosenhoitajan roolia.

Hoitajatietoja on pystynyt lisäämään Heppa-järjestelmään muutaman vuoden ajan, mutta varsinaisia tilastoja hoitajien osalta ei ole ollut. Hippoksen Mobiilihepan tilastotyökalun avulla hoitajien menestyksen seuraaminen helpottuu merkittävästi.

Hevosten valmentajat voivat lisätä hoitajat Heppa-järjestelmään. Edellytys hoitajan lisäämiseksi on, että hoitajalla on tunnukset Heppaan. Ravihevosten hoitajan tulee olla myös 16-vuotta täyttänyt.

”Olihan se mielenkiintoista, kun tilastot tulivat julki. Ei sitä tässä ammatissa sillä tavalla ajattele numeroita. Mielenkiintoista että pärjättiin hyvin, vaikka oli tuommoinen erilainen vuosi. Tosi kiva lisä, että hoitajillekin tuli oma tilasto”, Himanka kommentoi.

Hoitajatilastoja pystyy vertailemaan mm. eri vuosien sekä raviratojen välillä. Raviratojen tilastointi mahdollistaa paikallisten hoitajaliigojen järjestämisen, ja vuodelle 2021 liigat ovat käynnissä mm. Jyväskylän Killerin, Joensuun Linnunlahden sekä Vermon raviradoilla.

Tilastotyökalun ominaisuudet ovat päivittyneet hoitajatilastojen myötä. Voittojen lisäksi hevosten sekä taustajoukkojen tilastoja on mahdollista suodattaa starttimäärän ja voittosumman perusteella.

Tutustu hoitajatilastoihin!