Hyppää sisältöön

Mats Havulehto ohjasti ensimmäisen voittonsa Suomessa Salamakypärien yhdeksännessä osalähdössä

Mats Havulehto voitti Salamakypärät-lähdön

Mats Havulehto voitti Salamakypärät-lähdön Zumu De La Vegalla. Kuva: Juho Hämäläinen

Ponilähdöissä hienosti menestynyt Mats Havulehto on tehnyt viime vuosien aikana siirtymistä hevoslähtöihin. Tänä vuonna hän on ohjastanut kaksi voittoa hevoslähdöissä Ruotsissa, ja tänään Vermossa hän ohjasti ensimmäisen voittonsa Suomessa. Havulehto ohjasti ylivoimavoiton Zumu De La Vegalla. Tänään kakkossijan ohjastanut Jere Hurme nousi koko kilpailun kärkeen.

Tällä hetkellä Ruotsissa Katja Melkon tallilla työskentelevä Havulehto ohjasti Vermon yhdeksännessä osalähdössä Krista Skutnabbin valmentamaa, omistamaa ja kasvattamaa Zumu De La Vegaa. Lähtö jouduttiin uusimaan kerran, mikä aiheutti lähtöön osallistuvissa hevosissa kuumumista. Zumu De La Vega kiihdytti johtopaikalle ja veti kovaa vauhtia pitäen eroa muihin valjakoihin. Ero muihin säilyi aina maaliin asti. Voittoajaksi muodostui 14,3a/2120 metriä.

”Fiilikset on tosi hyvät, kun sai kotiradalla voittaa ja hevonen oli älyttömän hyvä tänään. Vaikka ennen lähtöä oli vähän ongelmia ja hevoset oli oikein tosi paineissaan siinä, minun hevonen teki ihan huippusuorituksen tänään. Siinä lähdettiin Patrin (Filatoffin) kanssa niin kovaa, kun päästiin liikkeelle, ja minulla jäi hevonen painamaan oikein jonkin verran ohjille. Se tasoittui pikkuhiljaa ja kesti tosi hyvin maaliin, korvatkin jäi vetämättä”, Havulehto kehui.

Havulehdon suunnitelmissa on matkustaa Ruotsista tämän kauden jäljellä oleviin Salamakypärien osalähtöihin.

”Toivotaan, että lopputulos on paras mahdollinen”, Havulehto totesi.

Havulehto valmensi ja ohjasti vuosia yhtä Suomen parhaimmista A-kategorian raviponeista Pomonaa, joka siirtyi viime vuonna eläkkeelle raviradoilta. Poniraviurheilun kautta hevosiin ponnistanut Havulehto näkee tulevaisuutensa raviurheilun ammattilaisena, mutta tarkkoja suunnitelmia hänellä ei vielä ole esimerkiksi sen suhteen, missä maassa hän aikoo tehdä töitä.

”Tämä on unelma-ammatti. Katson tilanteen mukaan, tällä hetkellä Katja on antanut hienon mahdollisuuden, että saan ajaa jonkin verran kilpaa. Ruotsissa on paljon oppilaslähtöjä, joissa voin ajaa. Aika näyttää, mutta tällä hetkellä menee tosi hyvin”, Havulehto kertoi.

Havulehto sai voitostaan 16 pistettä ja nousi kymmenenneltä sijalta seitsemänneksi Salamakypärissä. Kilpailun johtoon siirtyi Jere Hurme, joka oli Burnoutilla toinen tämän illan osalähdössä. Ennen yhdeksättä osalähtöä kilpailua johtanut Patri Filatoff oli tänään viides, ja jatkaa sarjassa toisena yhden pisteen päässä Hurmeesta.

Kilpailusarjaa on jäljellä vielä kolme osalähtöä. Seuraavan kerran Salamakypärät kilpailevat 13.10. Vermossa.

Pistetilanne 9. osalähdön jälkeen

1. Jere Hurme 85
2. Patri Filatoff 84
3. Kaisa Mikkola 74
4. Vilja Kivinen 70
4. Milla Markkanen 70
4. Tino Paldan 70
7. Mats Havulehto 62
8. Sakari Talikka 59
9. Terno Grönstrand 58
10. Oona Halme 52
11. Anette Antti-Roiko 45
12. Riku Lehtonen 43